Beyin Göçü Nedir? Beyin Göçü Örnekleri 2022

Türkiye’de beyin göçü gittikçe artmakta ve beyin göçünü tercih eden kişilerin yaş ortalaması da gittikçe düşmektedir. Peki beyin göçünün sebepleri nelerdir? Türkiye’de beyin göçü ne durumda?

Beyin Göçü, az gelişmiş ya da gelişmekte olan bir ülkeden gelişmiş bir ülkeye okumak, çalışmak ya da çeşitli araştırmalar için yapılan göçtür. Aynı zamanda nitelikli insan gücünün kaybedilmesidir. Türkiye’de bu durum gittikçe artmakta ve tercih eden kişilerin yaş ortalaması da gittikçe düşmektedir. Peki bu sorunun sebepleri nelerdir? Türkiye’de durum ne? Nasıl çözülmeli. Hepsini bu makalede ele alacağız.

Beyin Göçünün Sebep Ve Sonuçları

Beyin göçünün en temel sebebi ülkeler arasındaki gelişmişlik farkıdır. Ülkedeki işsizlik oranları, eğitim imkanları, yaşam koşulları, gelecek endişesi ve ekonomik nedenler en büyük itici sebepler arasındadır.

Tüm bunlar o veren ülkenin vasıflı insan gücünü kaybetmesi anlamına gelir. Kişi kariyerinde ilerleyebileceği, çalışma koşulları iyi olan, kaliteli yaşam olanakları sunan ülkeleri tercih eder. Bu da söz konusu ülke için ekonomik ve bilimsel olarak kalkınma anlamına gelir.

Türkiye’de Beyin Göçü

Türkiye özellikle son yıllarda yüksek oranda bu sorunu yaşayan ülkeler arasında. Öğrenci, araştırmacı, girişimci, akademisyen insanlardan oluşan büyük bir kesim hızla ülkeyi terk ediyor.

Türkiye yurt dışına en fazla beyin göçü veren ülkeler arasında 11. sırada. TÜİK verilerine göre beyin göçü oranları sadece bir yılda %63 artmış durumda. Üstelik Türkiye’de beyin göçü lise seviyesine inmiş durumda.

Türkiye’nin en köklü liselerinden İstanbul Erkek Lisesi’nin mezunlarının yüzde 52si Avrupa’ya gitti ve ilk defa beyin göçüyle ülkeden gidenlerin oranı Türkiye’de kalanları geçti. Aynı şekilde ÖSYM verilerine göre Alman Lisesi mezunlarının %92’si yurt dışını tercih etti. Bu oran Galatasaray Lisesi’nde %32.6.

British Council’in Türkiye’de 22-25 yaş arasında yaptığı araştırma sonucunda Türkiye’deki gençlerin %95’i lisans ya da lisansüstü eğitimini yurtdışında almak istiyor. Türkiye’de her on akademisyenden biri de hayatını yurtdışında sürdürmek istiyor.

Peki siz beyin göçü hakkında ne düşünüyorsunuz. Eğitim almak ya da çalışmak için yurtdışına göç etmeyi düşünür müsünüz?

Etiketler
İrem Mullaoğlu

İrem Mullaoğlu

Merhaba, ben İrem. Başkent Üniversitesi İletişim Tasarımı bölümünde öğrenciyim. Edebiyat ve dijital medya ile ilgileniyorum. Öğrenmeyi seven, araştırmacı yönümle Moblobi’de içerik üretiyorum. Köşemi takipte kalın.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı