İnanmayı Bırakmanız Gereken Teknoloji Yalanları!

Günümüz toplumunda teknolojinin de gelişmesiyle bilgi kaynakları sınırsız hale geldi. Dolayısıyla doğru ya da yanlış çok sayıda bilgi etrafımızda dönüp, daha sonra farklı yerlerden defalarca kez karşımıza çıkıyor. Bilginin kaynakları kadar bilginin yayılma hızı da bir o kadar hızlı. Hal böyle olunca da bahsettiğimiz doğru ya da yanlış pek çok bilgi ışık hızıyla karşımıza çıkıyor. İnanmak istediklerimizi, doğru olduğunu düşündüklerimizi ise diğer insanlarla paylaşmaya hatta hayatlarımıza uygulamaya dahi başlıyoruz.

Teknoloji de son yıllarda etkisini iyice arttıran gündemden düşmeyen konular arasında yerini almış durumda. Bu durumdan elbette ki teknoloji de nasibini alıyor. Teknolojiye dair doğru bildiğimizi sandığımız ve sorgulamayı aklımıza bile getirmediğimiz bazı konular var ki aslında onlar birer şehir efsanesi… İşte o teknoloji hakkında doğru bildiğiniz ama aslında şehir efsanesi olan konulardan bazıları, yani inanmayı acilen bırakmanız gereken o teknoloji yalanları:

1- Telefonlarımızı şarjda bırakırsak pili çabuk biter

Bu durum halk arasında sıklıkla konuşulur. Eğer telefonunuz şarjdayken dolduysa ve siz hala onu fişten çekmediyeseniz; telefonunuzun pilini bitireceğine dair bir söylenti vardır. Aslında henüz bu şekilde kanıtlanmış bir bilgi bulunmuyor. Yani telefonlarınızı şarjda bıraktığımızda bataryanızın bozulacağı veya pilinizin ömrünün azalacağına dair kanıtlanmış bir bilgi yok. Dolayısıyla bu bilginin yetkili ağızlarca doğrulanmış bir bilgi olmadığını paylaşarak, hala buna inanma ya da inanmama kararını size bırakalım.

2- Telefonunuzu şarjı tamamen bitmeden şarj etmeyin

Bu da çoğumuzun kulağına gelmiş olan ve en popüler olan hikayelerden birisi sayılabilir. Telefonunuzun şarjı sıfırlanmadan yeniden şarj etmenin telefonunun ömrünü kısaltacağı, pilini zayıflatacağı ve artık daha az şarj tutacağına inanılır. Oysa ki bu da bir şehir efsanesidir. Telefonlarınızı bataryası ne kadar dolu olursa olsun şarj edebilirsiniz ve bu belirtilen sonuca yol açmaz. Ne zaman nasıl şarj ettiğinizin pil ömrünüzle hiçbir alakası yoktur.

3- Megapikseli ne kadar fazlaysa, kamera o kadar iyidir

Megapiksel denen şey adı üzerinde aslında bir fotoğraf karesini oluşturan milyonlarca taneciği ifade eder yani aslında çözünürlükle ilgili bir terimdir. İlk bakışta bu tanımlama size gerçekten de bu noktalar ne kadar çoksa fotoğrafınızın o kadar kaliteli olacağı duygusunu gerçekten hissettirebilir ve bu yalana inanmanıza sebep olabilir. Ancak bunun gerçekle bir ilgisi yoktur, çünkü bu noktacıkların çok olması fotoğrafınızı daha karmaşık bir hale getirip netliğini de bozabilir. Hatta 12 megapiksel ile 8 megapiksel bir kamera arasında aslında düşündüğünüz kadar büyük bir fark yoktur. Yani megapikseli çok olan kameraların çok iyi fotoğraf çektiği efsanesine inanıyorsanız acilen bu teknoloji yalanına da inanmayı bırakabilirsiniz. Çünkü bir kameranın iyi fotoğraf çekip çekmediğine karar verebilmek için megapiksel yeterli bir veri değildir.

4- Tarayıcıyı gizli modda kullanmak kimliğinizi gizler

Tarayıcınızı gizli modda kullanmanızın kimliğinizi internette gizlediğine inanıyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü sizin bildiğinizin aksine gizli mod sizi internette tamamen gizli yapan birşey değildir. internete her girdiğimizde girdiğimiz siteler, yaptığımız aramalar, gezdiğimiz sayfalardaki resimler, formlarda doldurduğumuz bilgiler aslında tarayıcımızda depolanır. İşte gizli mod bu depolanmayı engeller yani sizin kimliğinizi internette gizli yapmaz sadece arkanızda yani kendi bilgisayarınızda bir iz bırakmadan sörf deneyimi yaşamış olursunuz. Tarayıcıgizli modda kullanmak; yalnızca yaptığınız aramaların ve kısa yollarınızın kaydedilmesini engellemiş oluyor. Yani aslında sizi internette görünmez kılmıyor, sadece girdiğiniz site ve yaptığınız aramaları tarayıcınızdan silme zahmetinden kurtarıyor.

5- Bilgisayarı her gün kapatmak doğru değildir

Bilgisayarları her gece kapatmanın iyi olmadığına dair bir inanç vardı. Ancak bu bilinenin tam aksine aslında her gün bilgisayarlarınızı kapatmak oldukça faydalıdır. Bilgisayarların ilk çıktığı zamanlarda bellekleri daha düşük kapasiteli olduğu için açıp kapatmak avantajlı oluyordu. Şimdi böyle bir şart yok ancak yinede bilgisayarınızı kapatmanın ve sürekli açık tutmamanın birçok faydası var. Bunlardan biri güç ve enerji tasarrufu sağlaması. Bunun dışında bellek kapasitenizin dolması ve bilgisayarınızın yavaşlamasına da sebep olabilir. En önemlisi de kullanım ömrünün kısalmasına sebep olabilir. Bu sebeple bilinenin aksine bilgisayarları her gün kapatmak verimli olacaktır.

6- Cep telefonları sizi beyin kanseri yapar

Tıp dünyasını yıkan en yaratıcı yalan bu olabilir. Elbette telefonların zararları özellikle de uzun süreler maruz kalındığında sayılamayacak kadar çok. Hatta bu zararlara arta teletelefonon kullanımı ile birlikte yenileri ekleniyor. Omurga sorunlarından, göz problemlerine, psikolojik rahatsızlıklara kadar pek çok zarar söz konusu olabilir. Ancak tıpta henüz cep telefonlarının beyin kanseri yaptığına dair kesin bir çalışma yoktur. Elbette telefonların yarattığı radyasyon özellikle beyin için çok zararlıdır; fakat kanser konusunda açıklanmış ve kanıtlanmış kesin bir çalışma yoktur. le pek bir alakaları yoktur.

7- Bilgisayarın yakınında mıknatıs tutmak tüm datayı siler

Teknik olarak bu bilgi tamamen yanlış olmasa da biraz abartılmış diyebiliriz. Mıknatısın bilgisayarve televizyon dahil pek çok elektronik cihaza zarar verdiği bir gerçektir. Yalnızca ekranlarını bozmakla kalmaz, içindeki bilgileri saklayan disklere de zarar verirler. Çünkü bu bilgiler bilgisayarlarda milyalraca minik manyetik noktacık olarak saklanır ve mıknatıs bu manyetik noktaları etkiler. Ancak günümüzdeki teknoloji bu durumu biraz değiştirdi ve farklı tipte teknolojiler kullanılmaya başlandı. Dolayısıyla bu da şehir efsaneleri arasında yer aldı ve bunu yapmak için çok büyük bir mıknatısa ihtiyacımız olması gerekti diyebiliriz. Ancak yine de bilgisayarlarınıza mıknatıs yaklaştırmamanızı tavsiye edebiliriz.

8- Mac bilgisayarlar virüs kapmaz

İşte inanmayı acilen bırakmanız gereken bir teknoloji yalanı daha. Mac bilgisayarlar diğer bilgisayarlara göre daha farklı güvenlik önlemleriyle donatılmışlardır bu bir gerçek. Ancak bu durum Mac ‘lerin hiçbir zaman virüs kapmayacağı anlamına gelmez. Mac bilgisayarlar, Windows işletim sistemine göre çalışan bilgisayarlara göre tehlikelere daha az açıktır. Ancak bu virüslere karşı tamamen güvenli olduğu anlamına gelmez.

Peki yüksek ekran çözünürlüğü olan akıllı telefonlar daha mı iyidir? Telefonlarımızda çok sinyal barının olması bağlantı kurmayı garantiler mi? Flash bellekleri hatalı olarak yerinden çıkarmak veri kaybına neden olur mu? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler

Zeynepcan Sarıçiçek

Zeynepcan Sarıçiçek

Merhaba, benim adım Zeynep Nişantaşı Üniversitesi Yeni Medya bölümü 4.sınıf öğrencisiyim. Moblobi.com’da içerik ve metin yazarlığı yapıyorum. Beni takip etmek isterseniz hem Moblobi.com'da "ZEYNEP CAN'IN DİJİTAL DÜNYASI" köşemden hem de Instagram adresimden takip edebilirsiniz. Instagram: zeynepcansaricicek


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı