Yüzen Devasa Savunma Teknolojisi: TCG Anadolu!

Ülkemizin çok maksatlı Amfibik Hücum Gemisi TCG Anadolu'nun ilginç özellikleri…

Ülkemizin güvenlik, savaş ve savunma teknolojileri her geçen gün gelişiyor. Yeni cihazlar, silahlar ve araçlar geliştiriliyor. Bu konuda yerli ve milli olma yolunda hızla ilerleniyor. Bunlardan biri de TCG AnadoluTCG Anadolu ilk olarak Türkiye’nin ilk uçak gemisi sanılarak halkta büyük yankı uyandırmıştı. Ancak aslında bu gemi Çok Maksatlı Amfibik Hücum Gemisi sınıfında yer alıyor. Başındaki TCG kısaltması ise Türkiye Cumhuriyeti Gemisi anlamına geliyor. Adını Anadolu’muzdan alan bu teknolojik ve devasa geminin ilginç özellikleri ve nerelerde kullanılacağı ile ilgili işte detaylar…

Uçak Gemisi ve Amfibik Hücum Gemisi nedir?

Bilmeyenler için hemen söyleyelim: Uçak gemileri, ana unsuru savaş jetleri olmak üzere çeşitli türdeki helikopterleri ile bölgesel hava üstünlüğü kurmak için kullanılan yüksek tonajlı gemilerdir. Amfibik hücum gemileri ise kara parçalarına yönelik çıkarma yapmak amaçlı kullanılan gemiler sınıfındadırlar.

Uçak gemilerini çok maksatlı amfibik hücum gemilerinden ayıran en büyük özellik ise uçak gemilerinin pistinin üzerindeki mancınık (katapult) sistemidir. Mancınık pist üzerindeki kalkış yapacak uçağa bağlanarak, uçağın asgari kalkış hızını yakalamasına yardım eder ve bu hızla beraber uçak kalkık rampadan ayrılarak havalanır.

TCG Anadolu da ülkemizin çok maksatlı Amfibik Hücum Gemisi. Yalnız TCG Anadolu’da mancınık sisteminin olmayacağını hemen paylaşalım. Çünkü TCG Anadolu sınıf olarak LHD (Landing Helicopter Dock) yani Helikopter İnme Güverteli sistem barındıran bir yapıda.

TCG Anadolu neler yapacak?

Türk Deniz Kuvvetleri’ne bağlı hizmet verecek olan TCG Anadolu’nun, açık denizlerde Türk hakimiyetini artırmayı ve korumayı amaçlayan denizcilerimize büyük güç katması bekleniyor. TCG Anadolu ayrıca; anavatandan uzak bölgelere nakliye, destek ve taarruz imkanı da sağlayacak son teknolojilerle donatılmış. Bu sebeple gemimizin bölgemizde lehimize büyük bir güç unsuru olacağı da öngörülüyor.

TCG Anadolu bünyesinde taarruz uçaklarının, taarruz helikopterlerinin (Atak I ve II ) , nakliye helikopterlerinin (S-70 Seahawk, CH-47) ve insansız hava araçlarının (Bayraktar TB2, Anka, Akıncı) etkin kullanımına izin veren yüzen bir ada da olacak.

Taarruz uçağı olarak TSK envanterindeki F-16 ve F-4 savaş jetlerinin TCG Anadolu bünyesinde yer almayacak. Ancak üretim projesi içinde bulunduğumuz F-35 ‘lerin dikey ve kısa mesafeden kalkış yapabilen modellerinin barındırılması planlanıyor. Ancak Harrier AV-8B tipi dikey kalkış yapabilme yeteneği olan savaş jetleri de F-35 muadili bir ürün olarak taarruz uçağı seçenekleri arasında bulunabilir. Özellikle son dönemde gelişen İHA (İnsansız Hava Aracı) ’ların TCG Anadolu üzerinde de etkin bir şekilde rol alması planlar dahilinde bulunuyor.

Taşıdığı hava araçlarının yanı sıra tanklar, zırhlı hücum araçları, amfibik zırhlı araçlar, zırhlı personel taşıma araçları gibi kara araçlarını da kaidesinde bulundurarak iç havuzu sayesinde çıkartma gemisi ve sert şişme bot tipi deniz araçlarını da operasyon bölgesine aktarabilir.

Peki TCG Anadolu nasıl hastane gemisi olarak kullanılacak? İçerisinde barındırdığı ilginç teknolojiler neler? Devasa büyüklüğü hakkındaki veriler neler söylüyor? Ordumuzda nasıl yer alacak? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler

Mert Emirhan Pamuk

Mert Emirhan Pamuk

Çarkta sıradan bir diş değil de yeni çark oluşturmaya çalışan, Türk Savunma Sanayi ve Dünya Savaş Tarihi meraklısı bir İşletme Fakülteli.5 yılı aşkın süredir takip ettiğim savunma sanayi ve yeni teknolojilerdeki gelişmeleri Moblobi.com'daki köşemde sizlere aktarmaya çalışacağım. Takipte kalın! Moblobi: https://moblobi.com/author/emirhan-pamuk/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı