Yüz Tanıma Teknolojisi Masum İnsanları Suçlu Mu Gösteriyor?

Yüz tanıma sistemleri doğru insanları suçlu olarak seçebiliyor mu? Doğru sonuçlar veriyor mu? Bu teknolojiyi kullanmak etik mi? Haberimizde...

Yüz tanıma teknolojileriyle hemen hemen her sektörde karşılaşıyoruz. Hatta bu teknolojiyi polisler suçluları tespit ederken bile kullanıyorlar. Fakat yapılan araştırmalara göre yüz tanıma sistemlerinin verdiği sonuçlar masum insanları suçlu olarak gösteriyor. Peki yüz tanıma teknolojisi doğru sonuçlar vermiyor mu? Bu teknolojiyi kullanmak etik mi? İlginç detaylar, haberimizde…

Yüz tanıma teknolojisi gerçek suçluları tespit edemiyor mu?

Yüz tanıma teknolojisi ilk defa 2016 yılında Birleşik Krallık’ta bir karnavalda kullanıldı. Essex Üniversitesi’ndeki araştırmacıların hazırladıkları rapora göre, Leciester Meydanı ve savaşta ölenleri yad etme gününde (Remembrance Sunday) ve bunların dışında on farklı seçilmiş mekanlarda bu teknoloji denendi.

Mekanlardan 6 tanesinin sonuçları incelendiğinde ise “aranan suçlu” sıfatında 42 kişinin olduğu belirlendi. Ancak tespit edilen kişilerden sadece 8’iaslında bu sıfata uygundu. Birleşik Krallık polisinin kullandığı yüz tanıma teknolojisine göre ise oradaki herkes suçlu kabul ediliyordu. Bu teknoloji, yüzde 81 oranında başarısızlıkla sonuçlandı.

Metropolitan polisi ise yüz tanıma sistemlerinin doğruluğunu başka biçimde değerlendiriliyor. Ele alınan yüzlerin doğruluğu başarılı- başarısız olarak eşleştirme yaparak karşılaştırıyor. Karşılaştırma yaparak değerlendirince oran 0.1’e düşüyor.

Araştırmacıların raporlarına karşılık olarak memurlardan da cevap gecikmedi. Memurlar, rapordan böyle olumsuz sonuç çıkmasına şaşırdıklarını belirttiler. Araştırmacılar ise rapordan endişe duyduklarını dile getiriyorlar. Bu teknolojinin hatası sadece bu örnekle sınırlı değil. Yüz tanıma teknolojisi kullanarak Güney Galler Polisi 2018 yılında masum 2300 insanı yanlışlıkla suçlu olarak değerlendirmiş.

Yüz tanıma teknolojisini kullanmak ne kadar etik ve yasal?

Yüz tanıma teknolojsine ait başarılı örnekler elbette ki var. Fakat olumsuz örnekler daha fazla. Uluslararası Washington Dulles Havaalanı yüz tanıma teknolojisi kullanılan havaalanlarından biri. Havalimanında bu teknolojiyi kötü kullanan bir kişi yakalandı. Burada bu sistemin güvenilirliği tekrardan dile getiriliyor. Kimileri bu sistemin ne kadar etik ve yasal olduğunu tartışıyor. Örneğin, Çin bu teknolojik sistemi azınlıkları kontrol altına almak, okulda öğrencilerin davranışlarını tespit etmek için kullanıyor.

Teknolojinin önde gelen isimleri ise bu konudaki kaygılarını dile getiriyorlar. Apple, Google, Microsoft yüz tanıma teknolojisi sistemlerinin baştan yapılandırılması ve yeniden düzenlenmesinin gerektiğini dile getiriyorlar. Raporlara göre de güvenilirliği ispatlanmadan kullanılmaması gerekiyor.

Peki siz yüz tanıma teknolojisinin doğru kullanıldığını ve etik olduğunu düşünüyor musunuz? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • 10 Yıl Önce Var Olmayan İlginç Teknolojiler!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Evde 3D Hologram Nasıl Yapılır?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Facebook Yüz Tanıma Özelliğini Nasıl Kapatabilirsiniz?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Nur Hayta

Nur Hayta

İstanbul Medipol Üniversitesi Reklamcılık 4. Sınıf öğrencisiyim. Merakımın getirdiği dürtü ile araştırmayı öğrenmeyi ilke edindim kendime. Sanat ve edebiyat ise hayatımın vazgeçilmezi. Hayatın tek bir işle uğraşmak için çok kısa olduğunu düşünüyorum ve yaşamımı olabildiğince keyifli çeşitli aktiviteler ile doldurmaya çalışıyorum. Moblobi.com da ki köşemi takip ederek teknoloji dünyasındaki gelişmeleri benimle beraber öğrenebilirsiniz. Köşemi takipte kalın! https://moblobi.com/author/nur-hayta/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı