Yüz Renginden Nabzınız ve Stres Seviyeniz Ölçülecek!

Teletıp teknolojisiyle hastalara bilgi aktarabilen yapay zeka geliştirildi. Bu teknoloji yüzünüzün renginden nabzınızı ve stres seviyenizi ölçebiliyor. Haberimizde...

Yapay zeka teknolojileri tıp alanında büyük işler başarmaya devam ediyor. Geliştirilen bir yapay zeka yüzünüzün renginden nabzınızı ve hatta stres seviyenizi ölçebiliyor. Teletıp teknolojisiyle doktorlar olmadan da hastalara tüm bilgileri aktarabiliyor. Peki geliştirilen bu yapay zeka doğru sonuçlar veriyor mu? Yüz renginizden nabzınızı ve stres seviyenizi nasıl ölçebiliyor? Haberimizde….

Yüz renginden bilgi verecek teletıp uygulaması nedir?

Teknolojinin hızlı gelişimi en çokta sağlık alanında önem kazandı. Sağlık hizmetlerinin sınırlarını kaldırarak teletıp aracılığıyla kişilerin evlerine taşıdı. Bu durum her geçen gün bir adım ileriye taşınıyor ve teknoloji sayesinde pek çok sağlık hizmeti daha kolay ulaşılabilir hale geliyor. Bunlardan biri de geliştirilen bir yapay zeka teknolojisi. Bu yapay zeka, video ile kişilerin hayati sinyallerini ölçümleyebiliyor.

Sözkonusu yapay zeka teknolojisini Binah.ai isimli İsrail merkezli bir şirket üretmiş. Yaratılan teknoloji ile stres seviyesi ve kalp atış hızı dışında solunum, kalp hızının değişkenliği ve oksijen doygunluğunu test ediyor. Bu listeye yakın zamanda  kan basıncını da eklenmesi için çalışmalar sürüyor.

Geliştirilen yapay zekada Pletismografi’den faydalanılıyor. Bilmeyenler için hemen söyleyelim: Pletismografi; hava yolu direncini ölçüyor. Böylece kişinin nabzını gösteren ve değişkenleri tespit edebilen kameralar ile bir yüz renklendirmesi oluşuyor. Pletismografinin sağlamış olduğu yüz rengindeki değişlikler oksijen ve solunum seviyelerini de gösterebiliyor. Pletismografi ile ölçüm esnasında gözlük, sakal vb. olmaması ayrıca aydınlık bir ortamın olmasının sonuçları daha doğru şekilde yansıttığını da özellikle belirtelim.

Pletismografi, ayrıca ‘Duygusal Bilgi İşlem’ olarak bilinen kişilerin duygu durumlarını bilgisayarlar aracılığıyla teşhis etmeye yarayan bir yapay zeka çalışmasında da kullanılıyor. Ancak henüz bu konuda yapılan çalışmalar konusunda kesin bir açıklama yok.

Bu teletıp hizmeti nasıl kullanılacak?

Bu yazılım sayesinde bir doktora veya hemşireye ihtiyaç duymadan hayati bilgiler öğrenilebilecek. Hastalar, telehealth ile doktorlarıyla görüntülü sohbet yapabilecekler.

Şuan da sözkonusu teknoloji, Gıda ve İlaç İdaresi’nden onay bekliyor. Onay aldığında ise hizmetin, bir uygulama olarak yayınlanması planlanıyor. Fakat bu uygulama ücretsiz olmayabilir. Verilen hizmetler için ayrı birer ücret belirleniliyor. Uygulamanın kullanıcı hakkında kaydedeceği veriler için ise şirket gizlilik sözü veriyor.

Kolluk kuvvetleri de yapacağı soruşturmalar esnasında uygulamayı kullanmayı planlıyor. Teknolojinin nasıl kullanılacağına dair ise bir kural mevcut değil. Ancak şirket bu uygulamayı sağlık hizmeti için kullanmak istediklerini vurguluyor.

Peki siz bu yapay zeka teknolojisinin teletıp hizmetlerinde kullanılması konusunda ne düşünüyorsunuz? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Yapay Zekanın Geliştirdiği İlk İlaç İnsanlarda Test Edilecek!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Nefesinizden Kalp Krizi Tespit Eden Yapay Zeka!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • İnsan Teri Analizi ile Sağlık Tespiti Yapılacak!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazı ilginizi çektiyse ve paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Nur Hayta

Nur Hayta

İstanbul Medipol Üniversitesi Reklamcılık 4. Sınıf öğrencisiyim. Merakımın getirdiği dürtü ile araştırmayı öğrenmeyi ilke edindim kendime. Sanat ve edebiyat ise hayatımın vazgeçilmezi. Hayatın tek bir işle uğraşmak için çok kısa olduğunu düşünüyorum ve yaşamımı olabildiğince keyifli çeşitli aktiviteler ile doldurmaya çalışıyorum. Moblobi.com da ki köşemi takip ederek teknoloji dünyasındaki gelişmeleri benimle beraber öğrenebilirsiniz. Köşemi takipte kalın! https://moblobi.com/author/nur-hayta/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı