Yerli ve Milli Elektromanyetik Top: Şahi209

Yerli ve milli ileri teknoloji ürünlerinden olan elektromanyetik top Şahi209 nedir, ne işe yarayacak? İlginç detaylar, haberimizde...

Yerli ve milli teknolojilerdeki gelişmeler hızla sürüyor. Geliştirilen teknolojilerden biri de adını fetih sırasında İstanbul’un surlarını yıkan Şahi toplarından alıyor. İleri teknoloji elektromanyetik top Şahi209 nedir, ne işe yarayacak? İlginç detaylar, haberimizde…

Şahi209 nedir?

“Şahi” ismi hepimizin kulağına bir yerlerden tanıdık geliyordur. Bilmeyenler ya da hatırlayamayanlar için hemen belirtelim: Şahi, Fatih Sultan Mehmet’in tasarımlarında ve imal sürecinde kendisinin de bizzat bulunduğu ağır dökümlü top modeli. Konstantiniyye’nin zorlu fethi için özel imal edilip çağının ilerisinde bir işleme yapılarak üretilmiş. Çağ değiştirip bir milat oluşturan bu toplar; fethin önemli destekçilerinden olmuşlardır.

Ününü İstanbul’un yıkılmaz denen surlarında büyük gedikler açmasından alan Şahi, savunma sanayimizin top çalışmalarından olan “Şahi209” için de ilham kaynağı oldu. Şahi209 adlı elektromanyetik fırlatma sistemli ileri teknoloji topun isminin içerisindeki “209” kısmı ise ilhamını Türk Kara Kuvvetleri‘nin kuruluşu kabul edilen M.Ö.209 yani Mete Han’ın onluk sisteme geçiş tarihinden alıyor.

Elektromanyetik top Şahi209 ne işe yarar?

Elektromanyetizma, elektrik ve manyetizma terimlerinin birleşimden oluşuyor. Elektromanyetik terimi; elektrik akımı kullanılarak oluşturulan manyetik etki ile birlikte kullanılan bir kavram. Elektromanyetik toplar ise güçlü elektrik akımını kullanarak oluşturulan yapay manyetik alan içine konulan cisimleri hızlandırıp, hedeflerine doğru fırlatan silahlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu toplar pozitif ve negatif elektrik yüklerinin birbirlerine doğru yüksek hızla akarken oluşturdukları manyetik alandan faydalanıyorlar.

İngilizcesi “Railgun” olan elektromanyetik topun; tam Türkçe çevirisi “Ray Silahı”. Bunun sebebi ise çevresinde akım oluşan raysı metal boru içindeki iletken merminin akımdan faydalanıp yüksek hızlara ulaşması mantığına dayanıyor. Dünyada birçok ülkenin çalışmalarını sürdürdüğü elektromanyetik top sistemleri ülkemizde de savunma sanayi paralelinde geliştiriliyor.

Tamamen yerli ve milli tasarım süreçleriyle yönetilen Şahi209 projesindeki deneme atışlarında 800 -2.600 m/s hızlara çıkan parçacık denemeleri gerçekleştirildi. Şahi209 çalışmaları Yönlendirilmiş Enerji Teknolojileri (YET) isimli, alanında kendini ispatlamış ve güç yönetiminde uzmanlaşmış bir şirketin bünyesinde gerçekleştiriliyor. Tübitak Sage’ye ve SSB (Savunma Sanayi Başkanlığı)’ye teslim edilen iki prototipte deneme ve geliştirme çalışmaları sürüyor.

Şahi içinde klasik mermi tiplemesindekilere benzer barut, yakıt veya herhangi bir itki gücü taşıma gereksinimi duymuyor. Sistem ayrıca füze ve bombalar ile kıyaslanamayacak kadar düşük maliyetlerle atış gerçekleştirebiliyor. Top klasik patlama prensibi ile çalışmadığı için hem fiziksel kanunların sınırlarını aşıyor hem de yüksek verimlilik sağlayarak güç-performans oranını artırıyor. Çevre dostu olan bu teknoloji ardında herhangi bir kimyasal iz bırakmıyor. Elektromayetik top namlusunda alevlenme yapmayarak saldırının ve personelin gizliliğini ön planda tutuyor. Sistem henüz Ar-Ge sürecinde olsa da yüksek elektrik enerji gereksinimi olduğu için tercih edilen konumlandırma alanlarının başında gemiler olması planlanıyor. Ayrıca 10m/s gibi düşük hızlardan başlayarak ses hızının katlarına kadar geniş hız kapasitesi ile farklı alanlarda da kullanılabilir. Yüksek hızı nedeniyle radar sistemlerinde görülmesi imkansıza yakın mühimmatı, saldırıları daha etkin hale getirebiliyor.

Bilim kurgu filmlerinde geleceğin silah teknolojileri olarak görülen lazer silahları gibi elektromanyetik akımdan yararlanılan silahlar da ileride orduların ana gereksinimi olacak gibi gözüküyor. Çeşitli mühimmat tiplerine uygun hale getirilmek istenen Şahi209 topu yüksek hız, güçlü tahrip gücü ile ileride kendinden çok söz ettireceğe benziyor.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Savunma Amaçlı Teknolojiler: Güdüm Kitleri!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Yerleşim Yerlerine Drone Yardımcılar Geliyor!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • İhasavar ve Dronesavar Gökyüzünde Mücadele Ediyor!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Mert Emirhan Pamuk

Mert Emirhan Pamuk

Çarkta sıradan bir diş değil de yeni çark oluşturmaya çalışan, Türk Savunma Sanayi ve Dünya Savaş Tarihi meraklısı bir İşletme Fakülteli.5 yılı aşkın süredir takip ettiğim savunma sanayi ve yeni teknolojilerdeki gelişmeleri Moblobi.com'daki köşemde sizlere aktarmaya çalışacağım. Takipte kalın! Moblobi: https://moblobi.com/author/emirhan-pamuk/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı