Yapay Zeka’da Lider Kim? İşte Çin’in Çılgın Projeleri!

Teknolojinin belki de geleceğe dair en çok merak edilen ve hakkında en çok teori üretilen konusu yapay zeka. Neredeyse tüm dünya bunu konuşuyor. Yapay zeka ile ilgili yapılan yatırımlara bakıldığında ise Amerika’nın lider konumda olduğu tüm dünyaca kabul görüyor. Bunun en büyük sebepleri arasında kuşkusuz ki teknolojinin pek çok alanında olduğu gibi bu alanda da kabul gören bilimsel yaklaşımların pek çoğunun sözkonusu coğrafyadan çıkmış olması ve alanında birçok girişimin yine burada kurulmuş olması bulunuyor. Bunun yanısıra Amerika’daki teknoloji devi firmaların da yapay zeka alanına girmesi yine bu sebepler arasında gösterilebilir.

Yapay zeka alanında Çin’de boş durmuyor ve Amerika ile aralarında bulunan farkı kapatabilmek adına yoğun bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Bunun için Çin’de yer alna teknoloji devi pek çok şirket yapay zeka alanında ciddi çalışmalar yürütmeye çoktan başladılar bile. Çin, yapay zeka konusunda lider olacağı tarih olarak 2030 senesini işaret ediyor. Bu durumdan da anlaşılacağı üzere yapay zeka alanında Çin ve Amerika arasındaki rekabet gittikçe kızışıyor.

Dünyadaki diğer ülkeler de elbette buna seyirci kalmıyor ve çalışmalarını sürdürüyorlar. Bunlar arasında  İngiltere rakiplerine göre biraz daha önde kabul ediliyor. AB ülkeleri ile Japonya ve Kanada gibi ülkeler de liderleri takiplerini sürdüyorlar ve yapay zeka alanında çalışmalar yapıyorlar.

Çin’in stratejisi farklı!

Çin özellikle teknoloji tarafında diğer ülkelerden biraz daha farklı stratejiler kurgulayarak ilerliyor. Örneğin kendi vatandaşlarına ait verileri soğukkanlı bir şekilde açıkça toplamaya devam ediyor. Bu veriler sayesinde makine öğrenme teknolojilerini de daha da geliştirebiliyor. Çin’deki tüketiciler verilerinin bu şekilde kullanılmasından hiç şikayetçi değiller. Kendilerine ait olan bu veriler kullanılarak ülkesinin makine öğrenme ile güçlendirilmiş olan dünyadaki en gelişmiş ekonomik modelin oluşturulmasını da heyecanla izliyorlar. Batıda ise durum biraz farklı ve verilerin kontrolü artık çok daha fazla veri sahiplerinin eline geçmiş ve kişisel veriler çok daha korunur durumda.

Yapay zeka küresel ekonomiye 15,7 trilyon dolar katkı sağlayacak!

PricewaterhouseCoopers’ın yaptığı tahminlere göre yapay zeka teknolojileri küresel ekonomiye de büyük katkılar sağlayacak. Örneğin 2030 yılına kadar küresel ekonomiye yapay zekanın katkısının 15,7 trilyon dolar olması bekleniyor. Tahminlere göre bu rakamın yarısı Çin’e ekleniyorken; çeyreğinden çok dah azı ise Amerika’ya ekleniyor olacak.

Çin akıllı şehir inşa ediyor!

Yaşadığımız yerleri yapay zeka teknolojileri değiştiriyor ve şehirler gittikçe akıllanıyor. Çin de, yapay zeka çalışmalarını ilerleterek akıllı şehir inşa çalışmalarına da başladı. Bu akıllı şehirde 3 milyon kişinin yaşaması planlanıyor. Akıllı şehrin inşası için ise 380 milyar dolar harcanıyor olacak. Çin’in veri toplamaya ne kadar önem verdiğini az önce açıklamıştık. Bu sebeple bu akıllı şehirde de Çin’in veri toplamasına yarıyacak bir altyapı kurgulanıyor olacak. Akıllı şehirde tamamen sürücüsüz araçlar yer alıyor olacak ve bu araçlara özel olarak bir süper otoyol yapılacak. Sürücüsüz araçlar bu süper otoyolda normal arabaların ortama hızları ile kıyaslandığında yüzde 30 daha hızlı gidiyor olacaklar. Akıllı şehirlerde kurgulanan trafik anlayışıyla trafik kazalarında meydana gelen ölüm oranlarında da önemli bir düşme meydana geleceği öngörülüyor.

Çin’in “Sharp Eyes” projesi…

Çin yapay zekayı oldukça farklı alanlarda kullanıyor. Az önce de belirttiğimiz gibi 380 milyar dolar harcayacağı akıllı şehir projesi bunlardan bir tanesi. Üzerinde çalıştığı bir diğer projenin adı da “Sharp Eyes”. ÇinSharp Eyes” projesi ile ülkede yer alan tüm canlı yayın kameraları birbirleriyle iletişim halinde olacak ve böylece anlık olarak meydana gelen düzensizlikleri ve suçluları hemen tespit edebilecekler. Bu sistem sadece şehirleri hedeflemiyor, köylere kadar ulaşıyor olacak. Hatta bazı pilot bölgelerde uygulanmaya başlanmış bile. Elde edilen veriler ise gerçekten uygulamanın suç oranlarını düşürdüğü yönünde.

Dünya ülkeleri yapay zeka alında liderlik savaşı verirken, ülkemiz de elbette boş durmuyor. Peki neler yapılıyor? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler
Tuğba Tekyıldız

Tuğba Tekyıldız

Dijital ve teknoloji ile ilgilenen herkesi Moblobi.com'a bekliyoruz... Moblobi: https://moblobi.com/author/tugba-tekyildiz/ E-posta: onur.aydin@moblobi.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı