Yapay Zeka Dünya’ya Yaklaşan 11 Göktaşı Tespit Etti!

Geliştirilen yapay zeka dünyaya çarpma tehlikesi olan gök cisimlerini tespit etti...

Yaşadığımız evrende dünya dışında başka gezegenler, gök cisimleri var. Zaman zaman göktaşı yağmurları, uzayda başıboş gezen uydular dünyamızın yörüngesine girebiliyor. Göktaşları zaman zaman dünyaya yaklaşıp, uzaklaşabiliyor. Gökbilimcilere göre ise bu durum yani göktaşlarının dünyanın çok yakınından geçmesi felaketlere yol açabilir.

Gökbilimcilerin bu alandaki çalışmalarına yardımcı olabilecek bir yapay zeka geliştirildi. Geliştirilen yapay zeka dünyaya çarpma tehlikesi olan gök cisimlerinin tespitinde kullanılabilecek. Hatta bu yapay zeka dünyaya çarpabilecek 11 göktaşını tespit etti. İşte detaylar…

Göktaşı tehlikesi gerçek mi?

Asteroit çarpması konusu çoğu zaman filmlere konu olmuş olsa da bilim adamları dünyanın birgün gerçekten bu tehlike ile karşılaşabileceğini düşünüyor. Çünkü dünya etrafında çok sayıda asteroid bulunuyor. Bunlardan herhangi birinin dünya atmosferine girmesi ise filmlere konu olan asteroit çarpması felaketlerini gerçeğe dönüştürebilir.

Dünyada daha önce asteroid çarpması sonucu dinazor nesli yok olmuştu. Bu tehlikenin yeniden oluşması durumunda insanlığın sonu ne olur tartışmaları ise halen devam ediyor. Bu arada bilmeyenler için hemen belirtelim; Asteroidlerin bir diğer adı küçük gezen. Bu küçük gezegenler genel olarak Mars ve Jüpiter arasında kalıyorlar. Asteroidler bir topluluk halinde dolaşmıyorlar. Birbirlerinden farklı yerlerde olabiliyorlar. Ve zaman zaman dünyanın yakınından geçebiliyorlar. Geçmişe baktığımızda 1930’lu yıllarda Dünya’ya 24 milyon km uzaklıktan geçen asteroidler gözlemlenmiş.

Yapay zekanın tespit ettiği bu 11 göktaşı tehlikeli mi?

Günümüzde gökbilimciler ise dünyaya yaklaşan tehlikeli asteroidlerin peşine düştüler. Bunun için yapay zeka teknolojisinden faydalandılar. Bilim insanları tarafından geliştirilen yapay zeka dünyaya yaklaşacak göktaşı tehlikelerini önceden tespit edebilecek bir sinir ağına sahip. Geliştirilen yapay zeka sinir ağının adı ise HOI.

HOI’nın açılımı Hazard Object Identifier. Türkçesi ise Tehlikeli Nesne Tanımlayıcı anlamına geliyor. HOI, asteroidleri tespit edebilmek için gezegenlerin hareketlerini inceliyor. Bunun için gezegenlerin tam 10.000 yıl boyunca yörünge hareketlerini modelledi.

Daha sonra bu yörüngelerle beraber Dünya’ya çarpacağı düşünülen hayali asteroidlerin bir veri tabanı oluşturuldu. Geliştirilen bu sinir ağı eğitildi. Ve şuan dizüstü bilgisayarlarda çalışabilecek hale geldi. HOI isimli yapay zeka sinir ağının yüzde 90 oranında doğruluk payı olduğu tespit edildi.

Yapay zeka, dünyaya çarpma ihtimali olan 11 asteroid tespit etti. Fakat şuan için araştırmacılar tespit edilen asteroidlerin dünyaya bir tehlikelerinin olmayacaklarını düşünüyorlar. Göktaşı, Asteroid gibi gök cisimlerinin 2131- 2923 yılları arasında Dünya’ya yaklaşma olasılığı olduğu ifade ediliyor. Gelişen teknoloji ve bu gibi çalışmalar sayesinde gelecek yıllar için daha net incelemelerin yapılması bekleniyor.

Peki siz Dünya’ya göktaşı çarpacağını düşünüyor musunuz? Sizce asteroid çarpması tehlikesini tespit etmek veya önlemek için başka hangi teknolojilerden yararlanılabilir? Yorumlarda paylaşınız.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Yapay Zeka Bir Cinayeti Çözdü!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Günlük Hayatımızı Etkileyen Yapay Zeka Uygulamaları!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Yapay Zeka İlk Konserini Verdi!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı ilginizi çektiyse ve sosyal medyada arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Büşra Öztürk

Büşra Öztürk

Merhaba, ben Büşra. Beykent Üniversitesi Grafik Tasarım mezunuyum. Gelişen dünyamızdaki dijitalleşmeye entegre olmaya çalışan, gezmeyi, okumayı ve araştırmayı seven bir bireyim. Güncel haberlerden haberdar olmak için sizleri Moblobi köşeme bekliyorum. https://moblobi.com/author/busra-ozturk/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı