Yapay Zeka Adil Olabilir mi? Ya Ayrımcılık Yaparsa!

DEVAMI İÇİN 3’E TIKLAYIN:

Yapay zeka algoritmik yanlılığı, makine öğrenimi ve derin öğrenme yoluyla öğreniyor. Makine öğreniminde bir nesnenin ne olduğunu öğrenebilmesi için o nesneye benzer ve farklı çok sayıda nesne gösteriliyor. Derin öğrenme ise nesne gösterildikten sonra benzer nesnelere ihtiyaç duymadan  benzerlikleri ya da farklılıkları  kendi öğrenebiliyor. Yapay zeka bir dili öğrenirken insanların olaylara karşı tutumlarını, önyargılarını her iki öğrenme şekliyle de öğrenebiliyor. Bu da tıpkı Joy Buolamwini‘nin yaşadığı gibi sorunlara neden olabiliyor.

Günümüzde bir çok iş kolunun artık robotlar tarafından yapılması konuşuluyor. Peki bu iş kollarında  adalet nasıl sağlanacak? Yapay zeka yazılımları yapılırken ırk, dil, din, cinsiyet ayrımı yapmayan ortak yazılım kodları geliştirilmeli. Yapay zekanın teknik özelliklerini geliştirmenin yanında adaletli bir sistem de oluşturmaya çalışmalıyız. Teknoloji toplumun sadece bir kısmı için değil hepsi için geçerli olmalı.

Peki sizce yapay zeka adil olabilir mi, yorum kısmından görüşlerinizi paylaşın…


“Gülsüm’üm Teknoloji Dünyası” köşesini Moblobi.com’da takipte kalın 🙂 

Moblobi yazarlarımızdan Gülsüm Kutlu’un tüm yazılarını görmek için buraya tıklayın.

Moblobi yazarımız Gülsüm Kutlu’yu sosyal medyadan takip etmek isterseniz:
Instagram: gulsumktl11

Önceki sayfa 1 2 3
Etiketler
Gülsüm Kutlu

Gülsüm Kutlu

Akdeniz üniversitesinde çalışma ekonomisi ve endüstri ilşkileri bölümü 4. sınıf öğrencisiyim. Ayrıca konservatuarda yan flut öğrencisiyim. Moblobi.com da "Gülsüm'ün Teknoloji Dünyası" köşemde teknoloji ile ilgili bilgileri sizinle paylaşacağım.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı