Yapay Organlar İnsanların Yaşama Süresini Arttıracak Mı?

Kaybedilen veya hasar gören organların tedavi edilmesi ve insan ömrünün uzaması için yapay organlar üretilmeye başlandı. İlginç detaylar, haberimizde...

İnsanların doku ve organlarında herhangi bir nedenden dolayı meydana gelen hasarları tedavi etmek ve yenilemek için farklı çabalar yüzyıllardır sarf ediliyor. Şu anda güçlenen teknoloji ile birlikte bu daha kolaylaşıyor ve insan ömrünü uzatıp hastalıklara tedavi bulunması sağlanıyor. Üretilen yapay organlar sayesinde insanların vücutlarındaki organ eksiklikleri tamamlanıyor veya hasar gören organların tedavi edilmesi sağlanıyor. İlginç detaylar, haberimizde…

Yapay organlar ile neler yapılıyor?

Bilim insanları yıllardır dokular ve organların karmaşık işlevlerini kopyalayabilmek için çalışıyorlar. 3D yazıcılar aracılığı ile sanal ortamda oluşturulan ve daha sonra farklı şekillendirilebilen maddeler kullanılarak yapay organlar ortaya çıkarmaya çalışıyorlar. Özellikle Washington ve Rice Üniversitesi’ndeki biyomühendislerin yürüttüğü çalışmalar sıkça gündeme taşındı ve çalışan organların yapılması ve testleri gündeme geldi.

3D yazıcılar endüstri ve tıp alanında oldukça işe yarıyor. En çarpıcı işlevselliği ise organların 3D ile kopyalanarak hastalara nakledilebilmesi. Daha öncede insan kalp yapısının 3D baskısı yapılmıştı. Kan damarlarını 3D baskı ile yazılımını yapabilmek oldukça güçtü. Bunun için yer çekimsiz ortamda deneyler yapılarak dünyada basımı gerçekleştirilmişti.

Benzer şekilde 3D baskılı akciğer hava kesesi aynı akciğer gibi nefes alıp verebiliyordu. Baskıda kana oksijen pompalayan akciğer gibi daralıp genişleyen hava keseleri bulunuyordu. Biyomühendisler araştırmalarda, vücudun kan, hava ve lenf gibi akışkanların ve damar ağlarının dokularını 3 baskı ile gözlemleyebildi. Kan, kesesinin yanındaki ağdan akarken; solunum için hava pompalayan sistem kırmızı kan hücrelerine oksijen sağlıyor. Biyomühendisler 3D baskı çalışmasında, damarsal yapı sistemini örnek alan kompleks yapının benzerini üretmek için gıda katkı maddelerini de kullanıyor. Bu geliştirilen 3D baskı ile birçok insanın yaşama şansı arttırılıyor.

Peki siz 3D baskı yolu ile yapılan organlar konusunda ne düşünüyorsunuz? Sizce insanlarda bu organlar insanların yaşam ömrünü arttırabilir mi? Yorum kısmından görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Çok Güçlü Yapay Kaslar Geliyor!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Yapay Dil Sahte İçkiyi Ayırt Ediyor!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Güneşten Daha Sıcak Olan Yapay Güneş Yapıldı!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Dilara Korkmaz

Dilara Korkmaz

Merhaba,Ben Dilara İstanbul Üniversitesi iktisat 3.Sınıf Öğrencisiyim.İstanbul Üniversitesi Girişimcilik Klübünde aktif üyeyim.Teknoloji ve dijitaldeki gelişmeler beni heyecanlandırdığı için bununla ilgili yazılar yazıyorum. Moblobi.com’da sizleri köşeme bekliyorum. Moblobi: https://moblobi.com/author/dilara-korkmaz/ E-posta: ddilarakorkmazz@gmail.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı