Vr Film Nedir? Nasıl Çekilir?

Yeni medya araçları, teknoloji ile beraber gelişmeye devam ediyor. 360 derece videolar ya da filmler, yeni gelişen ve ilgi çekici medya araçlarından biri. Vr film, izleyicilerin gerçeklik algısını yıkarak oradaymış gibi hissetmesini sağlayan içerikler sunuyor. Peki, Vr film nedir? Nasıl çekilir? Vr film çekmek için gerekli ekipmanlar nelerdir?

Vr Film Nedir, Nasıl Çekilir?

Vr film, izleyicileri sanal gerçeklik deneyimi ile buluşturmakta.

360 derece kamera ile çekilen filmler ya da videolar ile izleyiciler ekranı hareket ettirebiliyorlar. Böylece, sabit bir çekim açısına maruz kalmak yerine diledikleri açılar ile filmi izleyebilme imkanına sahip oluyorlar. İzledikleri filmleri birçok bakış açısından izleme imkanı bulunmakta.

Vr Film Çekimi Yapmak İçin Gerekli Ekipmanlar Nelerdir?

Sanal gerçeklik uygulamaları ve bazı ekipmanlar ile Vr film çekmeniz mümkün. Peki, hangi ekipmanlara sahip olmanız gerekli?

– Kamera

İyi bir sanal gerçeklik sunmanız için kameranızın özellikleri son derece önemli.

Vr film çekiminizi 360 derece kameralar ile yapabiliyorsunuz. 360 derece kamerada birçok farklı görüş alanları izleyiciye sunulmakta. Bu kameralar ile izleyiciler kendi istedikleri görüş alanına göre filmi izleyebiliyor. İzleyicinin rolü burada daha katılımcı ve etkili oluyor.

– Tripod / Monopod

360 derece kamerayı ortalama bir kafa hizasında sabitleyip çekim yapmalısınız. Bu şekilde yapmanızın sebebi, izleyicilerin sunulan ortamı yadırgamadan kolayca dahil olmalarını sağlamak.

Bir tripod veya monopod kullanarak sabitleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Böylece gösterilen içeriği izleyiciler daha iyi kalitede ve kamerada oynamalar olmadan seyredebilecektir.

– Ek SD Kart Kullanın

Çekim yapacağınız için depolama alanınızın da çekim için yeterli düzeyde olması gerekiyor.

Çektiklerinizi güvenli bir şekilde saklamak için yanınızda yeteri kadar SD kart bulundurmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

– Mikrofon

Normal bir kamera çekimi olmadığı için istenilen sesleri kameranın algılaması zor olabilir.

360 derece kamera ortamdaki çoğu sesi algılama yeteneğine sahip. Uyumsuz olan ve son derece karmaşık ses dalgalarını engellemek için ön planda olmasını istediğiniz kişi ya da ürüne ek mikrofon takabilirsiniz.

– Kamera Şarjı

Vr film çekimlerinde ortamdaki açıları ve birçok şeyi çekmek hedeflendiği için kamera yüksek seviyede efor sarf etmekte.

Normal kameralara göre şarjı daha çabuk tükeniyor. Çekimlerin aksamaması için 360 derece kameraya uyumlu şarj aletini temin etmeniz gerekiyor.

Vr Film Çekimi İçin Bilmeniz Gereken İpuçları Neler?

– Mesafe Ayarını Yapın

360 derece kamera ile çekimde, kameraya bir metre ya da kameraya bir metreden daha yakın duran objeler çarpık olarak görülebiliyor. Bunun sebebi, 360 derece kameradan çekilen bir görüntünün aslında iki veya daha fazla resimden oluşmasıdır.

Bu resimler kurgu işleminde birbiri ile uyumlu olacak şekilde tasarlanıyor.

– Çekim Düzeni Oluşturun

Sanal gerçeklik uygulamalarını kullanarak çekim yapacağınız için ortamdaki birçok şeye dikkat etmelisiniz.

Elbette, Vr film çekimi sırasında birçok dış etken ile karşılaşma ihtimaliniz mümkün. Doğal bir akışta veya stüdyo ortamında bir çekim planı oluşturabilirsiniz. Dış etkenlere maruz kalmamak istiyorsanız bir stüdyo ortamını ya da doğal bir akışta film çekmek için doğal ortamları tercih edebilirsiniz. Çekim düzeninizi bunları göz önünde bulundurarak planlamanız gerekiyor.

– Fazladan Çekim Yapın

360 derece kamera bulunduğu ortamın tamamını çekmesine rağmen bazı durumlarda açı ya da ses farklılıkları oluşabiliyor.

Aksaklıklar olmaması için ses ve açı kontrollerini yaparak ilerlemeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Böylece, olası aksaklıklarla karşılaşmamak için birden çok çekim yapabilirsiniz.

– İzleyicinin Gözünden Değerlendirin

Kendinizi izleyicinin yerine koyarak başarılı olabilirsiniz. Gerekli ekipmanlar ve hayal gücünüzün iş birliği ile siz de kolayca Vr film çekebilirsiniz.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Netflix’de Mutlaka İzlemeniz Gereken 10 Film!” okumak için buraya tıklayın
“Yalnızlığınıza İlaç Olabilecek 10 Yalnızlık Filmi!” okumak için buraya tıklayın.
“Tüm Zamanların En Korkunç 10 Filmi!” okumak için buraya tıklayın.

“Vr Film Nedir? Nasıl Çekilir?” konumuzu paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Fatma Nur Doğan

Fatma Nur Doğan

Merhaba, ben Fatma Nur. İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü öğrencisiyim. Yeni yolculuklara adım atmayı ve sürekli yeni şeyler öğrenmeyi seviyorum. İçimizdeki ışığın yansımasını başkalarında gördükçe mutlu oluyorum. Hayal kurarak yaşamayı ve keşfetmeyi seviyorum. Hayallerle dolu yolculuğumda benimle beraber yeni ufuklara açılmak ve yenilikleri takip etmek isterseniz Moblobi.com da takipte kalın!


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı