Uzmanların Yapay Zeka Endişeleri!

Yapay zeka insanlığı yok edebilir mi? Bilim insanları ve uzmanlar yapay zekayı tehdit olarak mı görüyorlar? Haberimizde...

Birçoğumuz yapay zeka teknolojilerini çevremizde görmeye alıştık. Bu durum gelecek için iyi mi yoksa kötü mü bu soru tartışılmaya devam ediyor. Mark Zuckerberg, Elon Musk gibi pek çok tanınmış isim ve bilim insanının bu konuda açıklamaları bulunuyor. Peki bu isimler yapay zeka konusunda neden endişe ediyor; bir tehdit olarak mı görüyorlar? Haberimizde…

Uzmanlara göre yapay zeka bir tehdit mi?

Öyle bir çağda yaşıyoruz ki her geçen gün yeni bir teknoloji ile uyanıyoruz. Etrafımızdaki çoğu şey teknolojik olma özelliği kazanıyor. Üstelik bu sürekli tekrar ediyor. Hatırlarsanız bundan kısa bir süre önce geliştirilen insansı robotlar ayakta bile duramıyorlardı fakat şimdi insanlarla yarışabilecek güce sahipler. Bu durumu pek çok insan büyük bir tehdit olarak görüyor. Bu insanlar arasında Elon Musk da var. Fakat onunla aynı düşünceye sahip olan ve olmayan başka önemli kişiler de var. Yapay zeka konusunda uzmanlar ne düşünüyor? Endişeleri ve tahminlerini listeleyelim:

  • Elon Musk

Elon Musk’ın yapay zekanın yüz tanıma sistemleri ve ırksal ön yargıların yanında genel güvenlik tehditlerine de sahip olduğunu belirtiyor.

  • Mark Zuckerberg

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, yapay zekaya iyimser yaklaşıyor. Hatta yapay zekayı takip edenlerin değil; yapılan olumsuz düşüncelerin sorumsuzca olduğunu düşünüyor. Bu insanların kıyamet senaryolarını anlayamadığını belirtiyor.

Musk’a göre ise Zuckerberg’in bu anlayışı oldukça sınırlı. Ancak Zuckerberg iyimser yaklaşımında yalnız değil. Konuya ilişkin bir çok uzman da onunla hem fikirler.

  • Kevin Kelly

Wired dergisinin kurucusu Kevin Kelly, yapay zekanın en büyük yaralarından birinin insanları tanımlamaya yardımcı olması olduğunu savunuyor. Yapay zekanın bize kim olduğumuzu söylemeye insanlar olarak ihtiyacımız olduğunu belirtiyor.

Yapay zeka aracılığıyla insan düşüncesine benzemeyen ve biyolojik olarak da var olmayan çok farklı ve yeni düşünce türleri icat edeceğimizi öngörüyor. Kelly’e göre ise bu durum gayette olumlu. Çünkü bu durumun insan düşüncesinin yerini alması mümkün değil; ancak insan düşüncesini güçlendirebilir.

  • Ray Kurzweil

Araştırmacı yazar Ray Kurzweil ise 2029 senesine kadar yapay zekanın insan seviyesine ulaşacağını vurguluyor. Kurzweil’a göre, 2045 senesinden sonra ise insanlık tarihinde yıkıcı bir değişim olacak.

  • Yuval Harrari

Kimi uzmanlar ise yapay zekanın tehlikeli bir süreçten sorumlu tutulacağını ön görüyorlar. Ünlü Homo Deus kitabının yazarı Yuval Harrari, bu düşüncenin başında yer alıyor.

Süper zeki cyborgların yani yarı insan yarı robot varlıkların sıradan insanlara nasıl davranabileceğini açıklamak için basit bir örnekten yola çıkıyor. İnsanların kendilerinden daha güçsüz olan daha az zeki hayvanlara nasıl davrandığına dikkat çekiyor. Harrari, bu benzetmeden yola çıkarak durumun gözlemlenebileceğini vurguluyor.

  • Stephen Hawking

Stephen Hawking de yapay zekaya karamsar yaklaşıyor. Yapay zeka robot dünyası hedeflerine ulaşırken son derece istikrarlı ve iyi olacaklar ancak bu hedefler bizimkiler ile uyumlu olursa riske girmeyeceğiz. Hawking’e göre uyumlu olmazsa başımız belada olacak.

Bilim insanları yapay zekanın egemenliğini saptamanın doğruluğunu tartışıyorlar. Yapay zekanın kullanım alanları artacak, ekonomiyi büyüterek yeni iş kolları yaratacak. Geçmişte ki teknolojik devrimlere de bakıldığı zaman yapay zeka için de gelecekte yeni mali politikalar benimsenmesi gerekiyor. Çünkü yeni düzenlemeler yapılmazsa, bu teknoloji ileride gelir ve servet eşitsizliğinde uçurumlara sebep olabilir.

Peki siz yapay zeka hakkında ne düşünüyorsunuz? Bir tehdit olarak mı görüyorsunuz? Yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Yapay Zeka Gerçekte Olmayan İnsanlar Yarattı!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Yapay Zeka İlk Konserini Verdi!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • “Yapay Zeka Çok Güçlü Bir Aşı Geliştirdi!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Nur Hayta

Nur Hayta

İstanbul Medipol Üniversitesi Reklamcılık 4. Sınıf öğrencisiyim. Merakımın getirdiği dürtü ile araştırmayı öğrenmeyi ilke edindim kendime. Sanat ve edebiyat ise hayatımın vazgeçilmezi. Hayatın tek bir işle uğraşmak için çok kısa olduğunu düşünüyorum ve yaşamımı olabildiğince keyifli çeşitli aktiviteler ile doldurmaya çalışıyorum. Moblobi.com da ki köşemi takip ederek teknoloji dünyasındaki gelişmeleri benimle beraber öğrenebilirsiniz. Köşemi takipte kalın! https://moblobi.com/author/nur-hayta/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı