Türkiye’nin İlk Hava Füzeleri: Göktuğ Projesi!

Türkiye'nin özel teknolojilerle geliştirilen, hava-hava füze ailesi projesi olan "Göktuğ Projesi", haberimizde…

Havadayken de görmeden de düşman hava hedefleri vurmak mümkün müdür? Ya da it dalaşı (Dogfight) esnasında arkanızda kalan düşman unsurunu görmek mümkün mi? Uzun süredir evet. ABD’nin soğuk savaş yıllarında geliştirdiği AIM-120 ve AIM-9 füzeleriyle bu yetenekleri kazanan füzeler farklı eksenlerde hareket ederek hedef unsurun imhasını gerçekleştirebiliyor. Ülkemizde de bu konuda önemli adımlar atıldı. İşte bunlardan biri olan, AIM-120 ve AIM-9 hava-hava füzeleri temel alınarak geliştirilen füze ailesi projesi Göktuğ Projesi, haberimizde…

Filmlerden ve oyunlardan sıkça rast geldiğimiz heyecan dolu hava kapışmaları herkeste adrenalin duygusunu yükselten anlardandır. Özellikle it dalaşı (Dogfight) denilen, uçakların birbirlerini ardı sıra yüksek süratle takipleri çok etkileyici sahneleri ortaya koyar. Peki günümüz dünyasında buna gerek var mıdır? Amaç imha ise aslında hayır. Çünkü 70+ kilometreden hedef imhası yapabilen füzelerle donatılmış uçakların birkaç yüz metreden uçak takibi sadece adrenalindir. Fakat günümüzde de hala sınır boylarında gövde gösterisi ve sınır ihlali olduğunda taciz için it dalaşlarına girilmektedir.

Hava-hava füzesi nedir?

Hava-hava füzesi bir hava aracından atılıp başka bir hava aracını vurmaya yönelik üretilmiş füzelerdir. Hava-hava füzeleri avcı/bombardıman uçağı, insansız hava aracı, helikopter gibi çeşitli hava araçlarını imha etme özelliği taşırlar. Üzerlerinde bulunan radar ve algılayıcı sistemleriyle hedefe uzak mesafelerden kilitlenerek pilotun başka hedeflere yönelmesinde kolaylık sağlarlar.

Göktuğ Projesi nedir?

Göktuğ Projesi, Türk Hava Kuvvetlerinin hava-hava füzeleri ihtiyacını milli imkanlarla gidermek üzere Tübitak Sage (Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü ) tarafından geliştirilen bir proje. Proje görüş içi ve görüş ötesi şeklinde iki füze sınıfından oluşuyor. Göktuğ Projesi’ni anne olarak kabul edersek Bozdoğan ve Gökdoğan füzelerini de iki civan delikanlı olarak tanımlayabiliriz. Her iki delikanlı da ses hızının katlarındaki hızlara çıkarak hedeflerini yüksek hassasiyetle vurma yeteneğine sahip. Yüksek hızlarda keskin manevra kabiliyetine sahip avcı uçaklarını vurmak için tasarlanan bu füzelerin de manevra kabiliyetleri avcı uçakları kıskandıracak derecede. Bu yeteneklerinin yanında “Flare” (ısı güdümlü füzelerden kurtulmaya yönelik uçağın attığı çinko ve alüminyum temelli yanıltıcı alev topu parçacıkları) ve “Chaff” (radar güdümlü füzelerden kurtulmaya yönelik uçağın attığı magnezyum temelli yanıltıcı parçacık) gibi aldatıcı parçacıklara karşı dayanıklılığı da vuruş oranını artırıyor. Elektronik karıştırmalarda da hedeften düşmeyerek kitlenilen hedefe takibi sürdürüyor. Kaide üzerindeki kanatçıkları ile hedefi etkin şekilde takip ediyor.

Ortak özelliklerinden sıyrılıp özel niteliklerini açmamız gerekirse:

  • Gökdoğan – Orta Menzil Hava-Hava Füzesi

Görüş ötesi füze (Bvraam) sınıfında olan Gökdoğan, 65 kilometre etkili menzili ile kendi sınıfının en ileri teknolojisiyle üretildi. At-unut ve at-güncelle özellikleri ile uçak kanat altından çıkan füzenin yeniden komutlanmasına imkan veriyor. Aynı anda birçok hedefe kitlenebilme özelliğine de sahip. Envanterimizde bulunan AIM-120 modeli hava-hava füzelerinin yerini alması beklenen Gökdoğan, hem milli teknoloji ile üretilmesi hem de maliyet düşürmesiyle ordumuza katkı sağlayan bir değer oluşturuyor.

  • Bozdoğan – Kısa Menzil Hava-Hava Füzesi

AIM-9 tipi kısa menzil hava-hava füzelerine rakip ve envanterimizi güçlendirecek olan Bozdoğan görüş içi füze (Wvraam) sınıfında yer alıyor. Pilotun kaska monteli nişangah sistemi ile gördüğü hedefe kilitlenerek arkasındaki hedefe dahi rahatlıkla atış yapabilmesini sağlıyor. Aldatma manevralarından ve elektronik harp tekniklerinden etkilenme eşiği yüksek olan Bozdoğan, hedefe kilitlendikten sonra (Pitbull hali) uçaktan geriye sadece metal parçalarının kaldığını görmek mümkün oluyor.

Füzenin katı yakıtı için aktivasyon oluşturan ısıl pil üretimi de Tübitak Sage’nin üstleniciliğiyle ilerliyor. Seri üretiminin Roketsan tarafından yürütüleceği düşünülen sistem, ileride çok yakacağa benziyor.

Peki siz hava-hava füzeleri ve Göktuğ Projesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum kısmından görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Türkiye’nin Otonom İnsansız Kara Araçları!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Aselsan’ın Mini İnsansız Uçan Sistemi: ARI-1T!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Türkiye’nin İnsansız Su Üstü Aracı: Levent!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazı ilginizi çektiyse ve sosyal medyada arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Mert Emirhan Pamuk

Mert Emirhan Pamuk

Çarkta sıradan bir diş değil de yeni çark oluşturmaya çalışan, Türk Savunma Sanayi ve Dünya Savaş Tarihi meraklısı bir İşletme Fakülteli.5 yılı aşkın süredir takip ettiğim savunma sanayi ve yeni teknolojilerdeki gelişmeleri Moblobi.com'daki köşemde sizlere aktarmaya çalışacağım. Takipte kalın! Moblobi: https://moblobi.com/author/emirhan-pamuk/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı