Türkiye’nin Dev Silahlı İnsansız Hava Aracı: Aksungur!

Türkiye'nin savunma sanayinde önemli bir adım olan Aksungur İHA neler yapabiliyor? Hangi ilginç özelliklere sahip? Haberimizde...

Günümüzde her türlü teknolojinin hızla geliştiği bu dönemde insansız hava araçları da gelişerek farklı özellikleri ile karşımıza çıkıyor. Dünyada savaş uçaklarının yüksek maliyetlerinden bıkan orduların önem verdiği projelerin başında insansız hava araçları projeleri geliyor. Türkiye de bu alanda sınıfının en dayanıklı ve havada uzun kalış süreleriyle kendilerini kanıtlamış ürünler üretiyor. Milli değerlerimiz olan Aselsan, Roketsan, Tusaş ve Baykar gibi birçok şirketin birbirleriyle uyum içinde çalışmasıyla üretilen İHA’lar ülkemizi uluslararası arenada gururla temsil ediyor.

Aksungur İHA neler yapabiliyor?

Aksungur İHA, havacılıktaki pazar liderlerinin ortaklıklarında ve tedarik zincirlerinde önemli yer alan Tusaş/TAI‘nin yeni projesi. Aksungur İHA, Tusaş’ın Anka insansız hava aracından edindiği tecrübeler esas alınarak üretilen çift motorlu orta menzil sınıfı yeni insansız hava aracı projesi.

İHA sektöründe kazandığı tecrübelerle daha üst sınıf bir İHA tasarlamak isteyen Tusaş, artırılmış yük kapasitesi ve harekat çapı ile Aksungur projesini hayata geçirmişti. İlk uçuşunu 20 Mart 2019’da gerçekleştiren İHA’mız deniz üstündeki alanlarda da hakimiyeti artırmaya yönelik geliştirildi.

24 m kanat açıklığı , 12 m uzunluğundaki Aksungur, PD-170 adında iki adet TEI (Turkish Engine Industry/Türk Motor Sanayi) yapımı yerli motordan güç almakta. Anka için geliştirilmiş olan komuta kontrol istemlerini kullanabilme özelliği ile keşif, gözetleme, arama-kurtarma, sinyal istihbarat ve muharip görevlerde aktif olarak rol alması planlanıyor.

Aksungur hangi özelliklere sahip?

Hava kontrolünün sağlandığı alanlarda, envanterimizdeki F-16 ve F-4 savaş jetlerinin atabildiği kanatlı güdüm kiti (KGK), lazer güdüm kiti (LGK), mini akıllı mühimmat (MAM-C/L), minyatür bomba ve cirit anti-tank roketi gibi birçok mühimmatın atışını gerçekleştirebiliyor. 750kg yük kapasitesi ile Anka’ya kıyasla daha fazla faydalı yük alabiliyor.

Satcom uydu desteği ile görüş hattı ötesinde de harekat kabiliyeti olan Aksungur İHA, 6500 kilometrelik menzile sahip. Tam otonom operasyon yeteneği olan İHA’nın 40.000ft (12+ km) servis tavanı bulunmakta. Bu yükseklikte buzlanmayı engellemek adına özel sistemler de çift motorlu insansız hava aracında yer alıyor.

En önemli özelliklerinden olan sinyal istihbarat (SIGINT-Signal Intelligence) yeteneği ile karıştırma yaparak düşman unsurların işlerini zorlaştırıyor. Bunun yanında kanat altlarında taşıyarak ihtiyaç halinde paraşütle denize indirdiği ‘Sonobuoy’ isimli denizaltı bulmaya yarayan radarlarla deniz kuvvetlerinin açık denizdeki işini kolaylaştıracak şekilde donatılabiliyor. Aselsan tarafından da üretilebilen radar ‘Sonobuoy’ iki farklı çalışma derinliğinde istenen verileri deniz, hava veya kara unsurlarına göndererek hedefi gözetleme ve takip imkanı sunuyor.

Gözetleme kamerası olarak burun altında bulundurduğu Aselsan Cats sistemini ile gece ve kötü hava şartlarında da görüntü alabiliyor. SAR (Sentetik Açıklıklı Radarı) ile 40km çapındaki her türlü hareketi kontrol merkezine bildirebiliyor.

Deniz Karakol Konsepti, Taarruz Konsepti, Sinyal İstihbarat Konsepti gibi çeşitli özelliklerle donatılmış modelleri olan Aksungur’un, tıpkı Anka gibi ülkemizi gururlandıracağından şüphemiz yok.

Peki siz insansız hava araçları konusunda ne düşünüyorsunuz? Ülkemizin bu konuda ürettiği önemli projeleri nasıl buluyorsunuz? Görüşlerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Askeri Birliklere Yardımcı Olacak Kamikaze Dronelar!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Güvenlik Sağlayacak Silahlı Drone: Songar!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Türkiye’nin İlk Hava Füzeleri: Göktuğ Projesi!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazı ilginizi çektiyse ve arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Mert Emirhan Pamuk

Mert Emirhan Pamuk

Çarkta sıradan bir diş değil de yeni çark oluşturmaya çalışan, Türk Savunma Sanayi ve Dünya Savaş Tarihi meraklısı bir İşletme Fakülteli.5 yılı aşkın süredir takip ettiğim savunma sanayi ve yeni teknolojilerdeki gelişmeleri Moblobi.com'daki köşemde sizlere aktarmaya çalışacağım. Takipte kalın! Moblobi: https://moblobi.com/author/emirhan-pamuk/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı