Teknolojik Tekillik Ne Kadar Yakın?

İnsanlık tarihinin tamamen değişme ihtimali olan teknolojik tekillik sonumuzu getirebilir mi? İlginç ve ürpertici detaylar haberimizde…

İnsanlık tarihi boyunca teknolojik olarak hep yeni bir yenilik peşinde koştuk. Eskiye dönüp bakınca bu yenilikler bize çok basit gelse de o dönem için her biri inanılmaz gelişmeler sayılabilir. 21.yüzyılda içinde bulunduğumuz dönem ise herşey çok hızla ilerliyor. Çoğu teknolojik gelişme ise hayal gücümüzün sınırlarını zorluyor. Bunlardan biri de teknolojik tekillik. İnsanlık tarihinin tamamen değişmesine zemin hazırlama ihtimali olan bu gelişme; her açıdan sonumuzu da getirebilir. İlginç ve ürpertici detaylar haberimizde…

Teknolojik Tekillik nedir?

Teknolojik tekillik yapay zekanın gelişme sürecinde ulaşabileceği en yüksek seviyeyi ifade ediyor. İnsan zekasından çok daha kapsamlı zeki robotların üretileceği ve insanlık tarihinin radikal bir değişime uğrayacağı tahmin ediliyor.

Örneklerine Lucy, Matrix, Transcendence gibi filmlerde rastladığımız bu üstün yapay zekayı, filmlerde izlemek keyifli olsa da gerçekte o kadar harika olmayabilir.

Hayatımızdaki çoğu şeyin dönüşümünü gerçekleştirmesi muhtemel olan yapay zekanın; eğitim araştırma-geliştirme, siyaset, yönetim, üretim, güvenlik gibi bir çok alanda etkili olması düşünülüyor.

Neumann’ın ortaya attığı teknolojik tekillik kavramı ilk olarak 1950’li yıllarda ortaya çıktı. Matematikçi ve bilim kurgu yazarı olan Vernor Vinge astrofizik açısından açıkladığı teknolojik tekilliği aslında bir kara deliğe benzetiyor. Kara delikle teknoloji tekilliğinin benzer noktasını ise süper yapay zekanın ortaya çıkması sonrasında öngörülemez bir bekleyiş içerisine girmemizin sonucu olarak tanımlıyor.

Astrofizik açısında ele alacak olursak; kara delik madde yuttukça genişler ve daha da genişler. Bu konu olay ufku genişlemesidir. Bu ufuk yani olay ufku genişledikçe çok güçlü bir çekim alanı oluşur. Zamanın tamamen durduğu bu evrede herhangi fiziksel bir incelemede bulunamadığımız olay ufkunun ötesini ve sonrasını öngöremememiz, teknolojik tekillik ile bağdaşmış. Teknolojik tekilliğin nereye evrileceğini şimdiden kestirmek çok zor.

Teknolojik Tekillik korkutucu sonuçlara sebep olacak mı?

Süper yapay zeka evriminin hayatımıza ne zaman gireceği şu an için net olmasa da tahmin edilen bazı tarihler bulunuyor.

Teknoloji tekillik konusunda tahminlerde bulunan gelecek bilimci Ray Kurzweil; 2025’li yıllarda insan beyninden daha güçlü bilgisayarlar üretileceğini ve yapay zekanın bilinç sahibi olması konusunda somut adımlar atılacağını öngörüyor. Atılan bu somut adımdan sonra teknolojik tekilliğin zirve dönemini yaşayacağımız düşünülüyor. Hatta insanlar ve yapay zekanın ortak bir robot içerisinde uyum içinde çalışabileceğini söylüyor. Ancak bilinç sahibi bir robot ile duygu çeşitliliği daha kapsamlı olan bir insanın ne kadar uyumlu olabileceği ise halen tartışılıyor.

Yapay zeka konusunda günümüzde de atılan adımların olduğunu biliyoruz. Bu adımlar 50-60 yıl sonraki süper  yapay zekanın temellerini oluşturuyor. Yapay zeka bu kadar gelişirken, insanların yüksek yapay zeka oluşturma seviyesine gelebilmesi için ise kendisini geliştimesi şart olarak görülüyor.

Bu konuda çeşitli çalışmalar yapmış diğer bilim adamlarıysa robot-insan uyumunun ve yapay zekanın insan beyninin ulaşabileceği en son zeka ürünü olabileceğini söylüyorlar. Yapay zekanın tüm insanlığa beyinsel olarak seviye atlatacağını öngörüyorlar.

Bu seviye beynimizin yapısını değiştirerek zihinlerimizi bu zekanının üzerine entegre etmeyi; kendi beynimizin işlem gücünü ve depolama alanını artırabilmeyi kapsıyor. Böylece bu zeka iyileştirilmesi ile insanlar daha çeşitli girdilere daha hızlı erişecek ve böylece daha hızlı düşünebilecek.

Bu süreçte akılları karıştıran soru ise: İnsan beyni kendi kendisini zamanla yenileyerek; yeni teknolojiler üretecek seviyeye gelebiliyorsa; bunu yapay zekaya sahip robotlar yapabilir mi?  Eğer böyle bir şey mümkün olursa sonuçları ne olur? Bilinmezler içinde bir konu olduğunu söylemeliyiz Kendisini sürekli geliştireceğini varsaydığımız yapay zekanın sonunun nereye gideceğini kestirememek göz korkutsa da kontrol altına almak mümkün olur mu bilinmiyor.

Peki siz süper yapay zeka ve teknolojik tekillik konusunda ne düşünüyorsunuz? Sizce gelecekte korkutucu gelişmeler yaşanmasına sebep olabilir mi? Yorum kısmından görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • 5G Teknolojisi ile 2025 Yılında Neler Olacak?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • 10 Yıl Önce Var Olmayan İlginç Teknolojiler!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Dijital İkiz Projesi Hakkında Bilinmeyenler!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Abbas Öztürk

Abbas Öztürk

Merhaba ben Abbas. Sakarya Üniversitesi iletişim fakültesi öğrencisiyim. Hayalperest bir insanım fakat gerçek hayatla bağımı kopartmıyorum. Gerektiği zaman hayata uyum sağlayabilen bir insanım ancak düşünsel bir moda girdiğim zaman, hayatı uç noktalarda yaşıyorum ve birden derinlere iniyorum. Hayat bana pratik olmayı öğretti. Bende bu pratikliğimi ve yaratıcılığımı dijital dünyada kullanmak istedim. Ayrıca tiyatro, seslendirme ve grafik tasarımla ilgileniyorum. İçerik yazarlığını yaptığım Moblobi.com’da güzel vakit geçirmeniz dileğiyle… Moblobi.com'daki köşemi takipte kalın!


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı