Sürücüsüz Bisikletler ile Karşılaşmaya Hazırlanın!

Bisiklet sevenler teknolojinin gelişimi ile birlikte sürücüsüz bisiklet teknolojisini ve ne zaman çıkacağını heyecanla bekliyorlar. Bu konuda yapılan çalışmalar ise sürücüsüz bisikletlerin yakında hayatımızda olabileceğini işaret ediyor. Nasıl mı? İşte detaylar…

Sürücüsüz Bisiklet Neler Yapabiliyor?

Sürücüsüz araçlardan sonra sürücüsüz motosiklet ve sürücüsüz bisiklet projeleri gündemde. Hatta geride bıraktığımız yıl içerisinde Google, sürücüsüz bir bisiklet projesinin tanıtımını Hollanda’da yapmıştı. Konu ile ilgili geliştirme sürecinde olduklarını söylemişti. Bisikletin tanıtımları da oldukça gerçekçi görünüyordu. Ancak çok kısa bir süre sonra bunun bir şaka olduğu ortaya çıkmıştı.

Sürücüsüz bisiklet projesini heyecanla bekleyen birçok bisikletsever ise, bu durum karşısında hayal kırıklığına uğramıştı. Ancak geçtiğimiz günlerde Çin’de geliştirilen “kendi kendine giden bisiklet” bu projenin aslında çok uzak bir hayal olmadığının sinyallerini verdi. Çin’de bir grup araştırmacının geliştirdiği sürücüsüz bisiklet, yapay zeka teknolojisini kullanıyor.

Geliştirilen sürücüsüz bisiklet denge konusunda oldukça başarılı. Hatta bir insandan çok daha başarılı olduğu söyleniyor. Sahip olduğu yapay zeka sayesinde, yolun engebelerini aşabiliyor. Engebelere rağmen dengesi bozulmadan uzun süre ilerleyebiliyor. Sürücüsüz bisikletin yapay zekası önünde bulunan yolu takip ederken; sağ ve sol komutu ile insanlar da bisikletin gideceği yöne yönelik komutlar verebiliyor. Sürücüsüz bisiklet aldığı “sağ” komutu ile sağa, “sol” komutu ile de sola dönüyor.

Gözleri ve Yapay Zekası Olan Sürücüsüz Bisiklet!

Sürücüsüz bisikletin tek çalışma prensibi bu değil. Bisiklet ayrıca gözlere de sahip. Yani, önünde koşan veya yürüyen bir insanı takip edebiliyor. Önündeki kişi hangi yöne giderse, sürücüsüz bisiklet de o yönde ilerliyor. Bisiklet, eğer ilerlerken herhangi bir engelle karşılaşırsa, dengesini sağlayıp, önündeki kişiyi takip etmeye devam ediyor.

Çinlilerin oluşturduğu bir araştırma ekibinin ortaya çıkarmış olduğu sürücüsüz bisiklet, elbette ki geliştirilmiş ilk ve tek sürücüsüz bisiklet projesi değil. Cornell Üniversitesi de bir sürücüsüz bisiklet projesi üzerinde çalışıyor. Geliştirilen bu sürücüsüz bisikletlerin insan taşıması şimdilik zor gibi görünse de ilk olarak belki kurye görevi üstlenebilirler. Zaten proje üzerinde de geliştirilmesi için çalışmalar sürüyor.

Peki sürücüsüz bisiklet projesinin asıl amacı nedir? Sürücüsüz bisikletlerde bulunan hangi teknolojisinin içerisindeki nöromorfik çipin amacı ne? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler

Hüseyin Emre Almaz

Hüseyin Emre Almaz

MEF Üniversitesi, İşletme bölümü öğrencisi. Aynı zamanında vokalistlik ve öykü yazarlığı yapmaya çalışıyor. Kısacası, beyaz yaka olmamak için elinden geleni yapan nevi şahsına münhasır biri. Moblobi.com’da da dijital dünyayla ilgili bildiği şeyleri size aktarma gibi bir gayesi var. Köşesini takipte kalın! https://moblobi.com/author/emre-almaz/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı