SOM Yerli Seyir Füzesi Neler Yapabiliyor?

Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat projesi nedir? SOM Seyir Füzesi neler yapabiliyor? Haberimizde…

Yerli ve milli savunma teknolojilerindeki gelişmeler heyecan veriyor. Bunlardan biri de SOM Yerli Seyir Füzesi. Roketsan ve Tubitak Sage’nin ortak çalışması olan SOM (Stand-Off Missile),Türkçesiyle Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat projesi nedir? SOM Seyir Füzesi neler yapabiliyor? Haberimizde…

Füze nedir? Füzeler neler yapabilir?

İlk olarak füze kavramına değinelim. Füzeler, güdümlü roketler olarak bilinirler. Füzeleri tanımlamak için kızılötesi algılayıcılar, küresel konumlama sistemleri (GPS),radarlar ve ısıl algılayıcılar gibi karmaşık sistemlerini içinde bulunduran donanımlı roketler denebilir. Bu donanımlı roketler, teknolojinin de gelişmesiyle birlikte hava araçları bünyesinde barındırılarak onlara büyük kazanımlar sağlıyorlar.

Bu kazanımlardan en önemlisi, uçakların ve insansız hava araçlarının kanat altı istasyonlarına ya da gövde içine yerleştirilerek uzak mesafedeki hedefler imhası. Uzaktaki hedefleri imha etme özelliği, füzeleri barındıran hava aracının etki alanının genişlemesi demek. Etki alanının genişlemesine ön ayak olan en önemli etken de füze içindeki güç grubu olan motorları. Sıradan uçak atışlarında serbest düşüş hesaplamaları yapılırken motor grubu olan füzeler farklı prensipler ile çalışıyorlar. Füzeler, hava aracında ayrıldıktan sonra serbest düşüşe gereksinim duymadığı için mesafe konusunda daha esnek davranabilme yeteneğine sahip.

SOM Seyir Füzesi nedir? Neler Yapabiliyor?

2006’dan beri üzerinde çalışmalar yürütülen SOM projesi ilk kez 2011 yılında Türk Hava Kuvvetleri‘nin 100. Yılının kutlandığı törende teşhir edilmişti. SOM, şimdilik üç temel (SOM-A, SOM-B1, SOM-B2) varyasyonda şekillenen ve seri üretimi olan bir ürün. Yeni çeşitleri olacak olan SOM-C1/C2 ve SOM-J modelleri üzerinde de çalışmalar devam ediyor. Tüm modellerin temel yapıları benzer olsa da taşıdıkları algılayıcı türleri, vurabildikleri etkili menziller ve bulundurduğu başlık tipleri arasında farklılıklar mevcut.

SOM füzesi motor tipi olarak turbojet motoru kullanıyor. Bu motor, SOM’u hedefe yüksek hızla ilerletip, radarda düşük görünürlük oluşturarak füzenin fark edilmesini engelliyor. SOM füzeleri Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki F-16 ve F-4/2020 uçaklarından ve envanter katılımı düşünülen Akıncı T/İHA‘dan atılma yeteneğine sahip.

SOM Yerli Seyir Füzesi çeşitleri neler?

  • SOM-A: Ağırlığı 620kg olan bu model geliştirilen ilk modeldir. Yüksek patlayıcılı, basınç-parçacık etkili harp başlığı ile yumuşak hedeflere yönelik tasarlanmış olup etki ettiği bölgede ağır hasar oluşturabiliyor. Ataletsel Navigasyon Sistemi, Küresel Konulama Sistemi ve Yeryüzü Referanslı Navigasyon Sistemi gibi sistemlerle de farkındalığı olan bir füze sistemi.
  • SOM-B1: A modelinde olduğu gibi yumuşak hedeflere yönelik olarak tasarlanmış olup aynı harp başlığını taşıyor. Ek olarak Kızılötesi Görüntüleme Sistemini ve Otomatik Hedef Algılama sistemini de bünyesinde barındırıyor.
  • SOM-B2: Ağırlığı 660kg olan B2 modeli, beton yığınak, sığınak ve tünel gibi sert hedefler için geliştirilen Ardışık Delici Harp Başlığı taşıyor. SOM-A ve SOM-B modellerindeki gibi 250 km menzili bulunan füze, silahlı kuvvetlerin sınır ötesi harekatlarında vuruş gücünde etkin rol alıyor.
  • SOM – J: Ağırlığı 500 kg’a düşürülen ‘J’ modelini diğer modellerden farklı kılan bazı özellikleri var. Bunlardan ilki, SOM-J, yoğun bir şekilde korunan hareketli su üstü hedeflerine (uçak gemileri, destroyerler vb.) ve durağan satıh hedeflerine ( karargah, stratejik üs vb.) yönelik taarruz yeteneğine sahip. Ek olarak, içinde bulunduğumuz F-35 projesine uygun mühimmat olarak özel üretilmesi de başka bir özelliği. ‘J’ modelini ayıran diğer bir özellik de, diğer üç modelin konumlama ve görüntüleme sitemlerine ek olarak Ağ Destekli Mühimmat Kabiliyeti, Evrensel Silah Arayüzü Uyumluluğu; Yerde, Havada ve Atış Sonrası Görev Planlama Yeteneği gibi alt sistemleri de yapısında bulundurması.

Füzelerin de bu denli akıllandığı bu çağda, daha çok füze akıllandırmamız niyetiyle…

Peki siz füzeler ve akıllı füzeler hakkında neler düşünüyorsunuz? SOM (Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat) projesi konusundaki görüşleriniz neler? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Askeri Birliklere Yardımcı Olacak Kamikaze Dronelar!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Aselsan’ın Emniyetli USB Belleği: GİZ 2190!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Türkiye’nin Otonom İnsansız Kara Araçları!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazı ilginizi çektiyse ve arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Mert Emirhan Pamuk

Mert Emirhan Pamuk

Çarkta sıradan bir diş değil de yeni çark oluşturmaya çalışan, Türk Savunma Sanayi ve Dünya Savaş Tarihi meraklısı bir İşletme Fakülteli.5 yılı aşkın süredir takip ettiğim savunma sanayi ve yeni teknolojilerdeki gelişmeleri Moblobi.com'daki köşemde sizlere aktarmaya çalışacağım. Takipte kalın! Moblobi: https://moblobi.com/author/emirhan-pamuk/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı