Sınır Ötesi Operasyonlarında Kullanılacak İnsansız Hava Aracı: Bayraktar TB2!

Bayraktar TB2, sahip olduğu üstün özellikler ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınır ötesi operasyonlarında başarıyla görev alacak. Haberimizde...

Günümüzde insansız hava aracı kavramı sık sık kullanılmaya başladı. Türkiye’de de insansız hava araçlarına ilgi her geçen gün artıyor. Teknofest ve Milli Teknoloji Hamlesi gibi atılımlarla da gençlerin ve çocukların mühendislik ve havacılık gibi alanlarda ilgisinin daha da arttırılması amaçlanıyor.

Niyetler, hedefler güzel peki idol var mı? Evet. Ülkemizin yetiştirdiği her biri birer rol model mühendislerimiz onlar için çok güzel idoller. Aselsan, Roketsan, Tusaş ve Baykar bu mühendislerimizin görev aldığı ve küresel standartlarda ürünler üreten şirketten sadece birkaçı. Görünmeyen ve kameralardan uzaklarda ekipleriyle çalışan mühendislerimiz sıkı işbirlikleriyle projeler üretmeye devam ediyor.

Bayraktar TB2 insansız hava aracı nerelerde kullanılacak?

O başarılı mühendislerimiz ürettiği ürünlerden biri de Bayraktar TB2 insansız hava aracı… Saydığımız şirketlerimizden biri olan Baykar, temelleri 1984 yılında atılmış bir mühendislik şirketiydi. Başlarda otomotiv yan sanayi sektöründe çalışsa da 2000 yılının başlarına gelindiğinde İHA’lar için altyapı Ar-Ge’sine adım atmışlardı. 2004 yılında ise milli ve özgün elektronik ve yazılım sistemleri ile mini İHA uçuş testleri başlamıştı.

İleriki yıllarda Mini İHA’nın geliştirilmesi ve TSK ile yapılan anlaşmalar doğrultusunda döner kanatlı İHA olan Malazgirt ile ilgili çalışmalar da hız kazanmıştı. Edinilen tecrübeler doğrultusunda yeni bir proje ile daha etkili bir İHA yapımı için kollar sıvanmıştı. Bu doğrultuda silahlı kuvvetler komutanları ile saha incelemeleri de bir yandan başlamıştı. Şırnak karakollarından birinde görevli iken 2007 yılında şehit olan Yarbay Melih Gülova da projenin kilit taşlarından olmuştu. TSK’nin teknolojik gelişmişliğinin arttırılmasına yönelik çalışmaların gerekliliğini her fırsatta vurgulayan komutanlardan biriydi.

Baykar’ın gururu seri üretimi ile 120’nin üstünde teslimatı gerçekleşen Silahlı İnsansız Hava Aracı Bayraktar TB2’ye gelelim. Malumumuz günümüzde savaş demek teknoloji demek. TB2 de sahadaki askerlerimizi gelişmiş altyapısıyla destekliyor. Bayraktar TB2, resmi heyet önündeki ilk uçuşunu 2009 yılında yaparak projede yeni bir boyuta geçilmesini sağladı.

Bayraktar TB2 insansız hava aracı hangi üstün özelliklere sahip?

TB2, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınır ötesi operasyonlarında başarıyla görev alacak kadar gelişti. Bu başarının arkasında gizli olan özelliklerden bahsedelim. Bayraktar TB2,12 metrelik geniş bir kanat açıklığına sahip. Orta menzil sınıfı bir İHA olan Bayraktar kesintisiz 24 saat havada kalma özelliğiyle uzun süreli takip, gözetleme ve saldırı imkanı tanıyor. Kullanıcılarına istihbarat toplama ve anlık görüntü imkanı sunan TB2 ,150 kilometrelik menzili ile de geniş alanda içinde görev imkanı sunuyor. Tam otonom park ve kalkış özelliği olan aracımız yer sistemlerine bağlı olmadan iniş ve kalkış da yapabiliyor.

Küresel Konumlama Sistemi olmaksızın sensör ve seyrüsefer özelliği ile de çıkış hangarına kendi bilgisiyle geri dönebiliyor. Aslında akıllı bir robot olan Bayraktar, 27 saatlik kesintisiz havada kalma rekoru bulunan da bir şampiyon. İçten yanmalı 100 beygir bir motor taşıyan TB2, 24.000 ft.(7500m+)lik uçuş irtifasına sahip. Roketsan tarafından insansız hava araçları için geliştirilmiş MAM/L (Milli Akıllı Mühimmat) ve Umtas gibi lazer başlıklı bombaları yüklenebiliyor. Faydalı yük taşıma kapasitesi 150 kg olan Bayraktar TB2 70knot’lık (120km) seyir hızına sahip. Altında Aselsan Cats görüntüleme sistemi taşıyan araç lazer hedefleme ile de iki kanat altı istasyonundaki 4 akıllı füzeyi hedeflere yönlendirebiliyor.

Bayraktar Siha iç ve dış güvenlik operasyonlarımızın yanında ihracat hedeflerimizde de yanımızda oluyor. Katar ve Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ihraç edilen TB2, kendini çetin koşullarda kanıtlamasıyla bunu tamamıyla hak ediyor. TB2, gece gündüz tüm hava şartlarında görev alabiliyor.

Peki siz sınır ötesi operasyonlarda kullanılacak Bayraktar TB2 insansız hava aracı konusunda ne düşünüyorsunuz? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Türkiye’nin İlk Hava Füzeleri: Göktuğ Projesi!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Türkiye’nin Otonom İnsansız Kara Araçları!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Yeni İnsansız Taarruzcu Akıncı Tiha!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazı ilginizi çektiyse ve sosyal medyada arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Mert Emirhan Pamuk

Mert Emirhan Pamuk

Çarkta sıradan bir diş değil de yeni çark oluşturmaya çalışan, Türk Savunma Sanayi ve Dünya Savaş Tarihi meraklısı bir İşletme Fakülteli.5 yılı aşkın süredir takip ettiğim savunma sanayi ve yeni teknolojilerdeki gelişmeleri Moblobi.com'daki köşemde sizlere aktarmaya çalışacağım. Takipte kalın! Moblobi: https://moblobi.com/author/emirhan-pamuk/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı