Savunma Amaçlı Teknolojiler: Güdüm Kitleri!

Türk Savunma Sanayi'nin önemli teknolojilerinden olan çeşitli güdüm kitleri, farklı görevleri yerine getiriyor. İlginç detaylar, haberimizde...

Eski teknolojilerin modernize edilerek yeni kabiliyetler kazanması çağımızın gerekliliklerinden. Bu kapsamda Türk savunma sanayinin çalışmalarından olan çeşitli güdüm kitleri de bahsedilmesi gereken konulardan. İlginç detaylar, haberimizde…

Güdüm kitleri nedir, ne işe yarar?

Kitler uçak bombalarının baş, kıç ve üst kısımlarına farklı kitlerin eklenmesiyle sağlanıyor. Dünyada sadece birkaç ülkenin üzerine eğilim gösterdiği bu alanda Türk Savunma Sanayi de uzun yıllardır emek harcıyor. Çeşitli türde ürettiği mühimmatları ve araçlarıyla kendinden söz ettirir hale gelen Türkiye, bu alanda da ürünlerinin başarısını sahada dünyanın gözü önüne seriyor.

Güdüm kitlerinin temel üretilme amacı güdümsüz genel maksat uçak bombalarına, hedefe yönelme ve tam/kısmi farkındalık yeteneği kazandırmak olarak söylenebilir. Proje, Tübitak Sage (Savunma Sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü) üstleniciliğinde ilerliyor. Milli teknoloji kurumlarımızdan olan Roketsan işbirliğiyle ilerleyen proje çalışmalarının karşılığını, Türk Silahlı Kuvvetleri‘nin yaptığı başarılı operasyonlarda görebiliyoruz.

Güdüm kitlerinin bazı ortak özellikleri de var. Örneğin tüm hava koşullarında gece gündüz görev yapabilme, hedef sapmasının en aza indirip yapılan sorti sayısını azaltma bu ortak özellikler arasında önemli bir yer tutuyor ve pilotlara büyük kolaylık sağlıyor. MK tipi bombalara uyum sağlayarak, envanterimizde bulunan F-16 ve F-4 uçaklarımızın kanat altındaki istasyonlardan düşman hedefe yönlendirilebiliyorlar.

Güdüm kitleri, atılan mühimmat ve yapılan uçuş sayısını azaltarak hem maliyet artışının önüne geçerken hem de hedefleri uzaktan etkili şekilde imha yeteneği sunuyor. Kitler, farklı amaçlara yönelik üretilip çeşitli özellikler kazandırılarak donatılıyorlar. Proje, çeşitli boyutları bulunan MK tipi Genel Maksat Bombası üzerine takılan aygıt, algılayıcı, tıpa ve kanatçıklar ile hassas vuruş yeteneği kazandırılan mühimmatları esas alıyor.

Havadan karaya atışlarda kullanılan kitler:

1- HGK (Hassas Güdüm Kiti)

‘Kritik Görevler İçin Yüksek Hassasiyet’ sloganıyla üretilen model üzerindeki AKS (Ataletsel Konumlama Sistemi) ve KKS (Küresel Konumlama Sistemi) ile güdümsüz Mk-84/83 bombalarına vuruş hassasiyeti sağlayarak bölgedeki hedef olmayan çevreye vuruşu engelliyor. Yüksek irtifadan atıldığında 15 deniz mili yaklaşık 30 km uzaklıktaki hedefi imha kabiliyetine sahip.

2- KGK (Kanatlı Güdümlü Kiti)

Mk 82/83 genel maksat bombalarına uyumlu olan KGK, üzerindeki tümleşik AKS ve KKS ile hassas vuruş yeteneği sağlıyor. Açılabilir kanatları sayesinde uzun menzildeki hedefleri de 10 metreden az bir sapmayla hedef unsuru vurabilme imkanı kılıyor. Yol rotası takip edebilme, vuruş açısı seçebilme ve olası bir fırsattaki hedefe anlık taarruz özgün özellikleri arasında.

3- Teber

Teber Lazer Güdüm Kiti, Mk-81/82 genel maksat bombalarının baş ve kıç kısımlarına takılarak klasik düzen mühimmata farkındalık çevresel farkındalık özelliği kazandırıyor. Takıldığı bombadaki hedef sapma payını 3 metre gibi etki menzilinin dahi altında rakamlara düşürerek sağlıklı atışlara imkan sağlıyor. Baş kısmına takılan Lazer Arayıcı Başlık ile hedefe değmeden belli bir uzaklıkta patlayarak hedefte daha güçlü tesir bırakabiliyor. Ataletsel ölçüm birimi ve küresel konumlama sistemleri de Teber’in olmazsa olmaz donanımları içinde yer alıyor. Bu iki sistemle hem çevresel farkındalığını kazanırken hem de atıcı pilot hedef ile arasındaki mesafe, olası sapma payı, yaklaşım hızı gibi anlık bilgileri de sağlayabiliyor.

Peki siz Türk Savunma Sanayi tarafından yapılan bu önemli çalışmalar konusunda neler düşünüyorsunuz? Yorum kısmından görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • İhasavar ve Dronesavar Gökyüzünde Mücadele Ediyor!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • GPS ve Diğer Konumlama Sistemleri Hakkında Bilinmeyenler!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Aselsan’ın Sarp Uzaktan Kumandalı Silah Sistemi!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Mert Emirhan Pamuk

Mert Emirhan Pamuk

Çarkta sıradan bir diş değil de yeni çark oluşturmaya çalışan, Türk Savunma Sanayi ve Dünya Savaş Tarihi meraklısı bir İşletme Fakülteli.5 yılı aşkın süredir takip ettiğim savunma sanayi ve yeni teknolojilerdeki gelişmeleri Moblobi.com'daki köşemde sizlere aktarmaya çalışacağım. Takipte kalın! Moblobi: https://moblobi.com/author/emirhan-pamuk/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı