Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Ne Kadar Masum?

Teknolojinin bizlere sunduğu her mükemmel yenilik, ne yazık ki fırsatlar barındırdığı kadar bir o kadar da riskler barındırmakta. Her yeni teknolojide ufkumuzu açacak ve her seferinde bizleri bir adım daha ileri taşıyacak nitelikte olan yenilikler, kolaylıklar sunduğu kadar zorlukları da beraberinde getirmekte. Artırılmış gerçeklik de bu doğrultuda beraberinde çeşitli tehlike ve riskleri taşımakta. Peki, bu risk ve tehlikelerden haberdar mısınız? Sanal ve artırılmış gerçeklik sandığımız kadar masum mu?

VR teknoloji, ilk çıktığı yıllarda deyim yerinde ise hepimizi adeta büyüledi. Film izlemek, oyun oynamak hatta standart bir video izlemeyi bile bulunmaz bir deneyim haline getirdi. Lakin birçoğumuz tehlikelerini görmeden yalnızca artılarını görüyoruz.

Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Ne Kadar Masum?

Öncelikle bilinmesi gereken; artırılmış gerçeklik uygulamaları Snapchat ve Facebook aracılığı ile yüzünüzü gösterdiğinizde veriler toplayabilir. Bunlar, yüz ifadelerinizden ve konuşma biçiminizden oluşabilir.

Özellikle çocukların keyifli vakit geçirmelerini sağlayan artırılmış gerçeklik uygulamaları, onlar için de çeşitli tehlikelere yol açmaktadır. Sosyal medya platformları, veri gizliliğine ne kadar önem verseler de bizler birçok unsuru göz önünde bulundurmadığımız takdirde olası birtakım riskler ile karşılaşabiliriz.

Bir uygulama indiriyoruz ve bir an evvel o uygulamayı kullanabilmek için tüm sorulan sorulara olumlu yanıt verip tüm alınan izinlere de onay veriyoruz. Dikkat etmeden ve okumadan onay verdiğimiz bu kısımlar sonrasında şu soruyu akıllara getiriyor. Ne kadar güvenli? İşte tam da bu noktada siz her şeye evet deyip izin verdiğinizde hiçte güvenli değil.

Güvenliğin yanı sıra sağlığımızı da olumsuz yönde etkileyecek birçok unsur bulunmaktadır. XR ortamlarına sıklıkla ve yoğunlukla maruz kaldığımız her an zihin sağlığımız olumsuz yönde etkilenmektedir. Yapılan araştırmalarda sosyal medyanın çoğu yaş grubuna olumsuz etkileri bulunmakta. En çok da vaktinin büyük bir bölümünü internet ortamında geçiren kişiler risk altında.

Bunun dışında kim kaç beğeni almış, kimi kim takip etmiş sözleri birçok gencin hatta yetişkinin üzerinde endişe yaratacak şekilde psikolojik gerilimlere yol açmakta ve ne yazık ki bu psikolojik gerilimler aslında birer psikolojik bozukluğa evirilmektedir. Çoğu insanı hem mental hem de fiziksel açıdan yoran sosyal medya ve XR birleşimi, sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamaları birçok risk bulundurmaktadır.

Peki, siz sanal ve artırılmış gerçeklik hakkında neler düşünüyorsunuz? Her şey eğlenceden ibaret mi yoksa karanlık gelecek yakın mı?

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Sanal Gerçeklik ile Artırılmış Gerçeklik Arasındaki Fark Nedir?” okumak için buraya tıklayın.
“Heyecan Verici 5 Sanal Gerçeklik Kullanımı!” okumak için buraya tıklayın
“Sanal Gerçeklik Uzmanı Nasıl Olunur?” okumak için buraya tıklayın.
“Karşılaşabileceğiniz 5 İlginç Sanal Gerçeklik Deneyimi!” okumak için buraya tıklayın.

“Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Ne Kadar Masum?” konumuzu paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Dilara Yıldırım

Dilara Yıldırım

Merhabalar ben Dilara, Selçuk Üniversitesi Reklamcılık bölümü mezunuyum. Geziyor, görüyor, yiyor, içiyor ve fotoğraf çekip, anılar yazıyorum. İnsanların görmediğini betimlemelerini sağlamak için daha çok okuyup, daha iyi yazmak için buradayım. Moblobi.com'daki köşemi takipte kalın.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı