Sanal Gerçeklik Gözlüğü Beyni Nasıl Kandırıyor?

anal gerçeklik gözlüğü yani VR gözlük nedir? Sanal gözlük beynimizi nasıl kandırıyor? İlginç ipuçları, haberimizde...

Sanal gerçeklik gözlükleri olarak bilinen VR gözlükler oyun ve eğlence dünyasının popüler teknolojilerinden biri. Giyilebilir teknoloji ürünlerinden biri olan VR gözlük ile sanal dünyayı deneyimleyebiliyoruz. Peki sanal gerçeklik gözlüğü yani VR gözlük nedir? Sanal gözlük beynimizi nasıl kandırıyor? İlginç ipuçları, haberimizde…

VR gözlük nedir?

Virtual reality kısacası VR, sanal gerçeklik anlamına geliyor. Sanal gerçeklik gözlükleri yani VR gözlükler kullanılarak kişiler, sanal dünyada bulunabiliyorlar. VR gözlük sayesinde bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz belki de gerçekte giremeyeceğimiz dünyaları yaşabiliyoruz. Sanal gerçeklik gözlüğü, VR uyumlu cihazlara bağlandığında görüntüyü 3D olarak aktarıyor. Bu olay beynimizi kandırmak gibi olsa da aslında insanların hayallerinin çok ötesinde bir deneyim oluyor.

Sanal gerçeklik gözlükleri oyun ve eğlence alanlarında giderek daha popüler hale gelmeye başladı. Standart başa takılan vr gözlükler kullanıcılar açısından daha hafif ve kullanımı daha rahat bulunuyor. Ayrıca kullanıcılar ses, video ve takip de yapabiliyorlar.

VR gözlük beyni nasıl kandırıyor?

VR gözlük, kullanıcının algılama derinliği yanılsaması veren üç boyutlu görüntüleri görmesini sağlıyor.  Bu gözlükler, iki görüntü gösterdikleri için bir 3D gözlüğe benzer özellikleri uyguluyor. Normalde sıradan gözlükler tek bir görüntü gösteriyor. Fakat 3D ve sanal gerçeklik gözlüklerinde, her göze bir tane olmak üzere iki görüntü gösteren polarize lensler bulunuyor . Bu durum yani beynin iki farklı görüntüyü 3D algılamasını sağlayan tekniğe ise stereoskopi adı veriliyor.

Bu gözlüklerin daha gelişmiş versiyonları takip sistemleri de içeriyor. Bu sistem, kullanıcının çevrelerinde dolaşırken gördüğü görüntüleri ayarlamak için sinyal gönderen bir bilgisayara bağlanıyor. Örneğin, kullanıcı sanal gerçekliği mimari amaçlar için kullanıyorsa, bir binayı farklı açılardan görebilir ve üzerinde veya etrafında yürüyebilir.

Birçok gözlük türü, kullanıcının hareketlerini haritalayan ve görüntüleri buna göre ayarlayan bir izleme sistemi içeriyor. Kullanıcı başını her hareket ettirdiğinde, belirli bir yönde yürüdüğünde veya başka bir eylemde bulunduğunda, önündeki görüntü de değişiyor.

Gerçeklik gözlüğü kullanıcının beynin bir araya getirdiği iki ayrı görüntüyü görmesini sağlıyor. Buna genellikle deneyime katkıda bulunan video veya ses eşlik ediyor. Burada hedeflenen kullanıcıya gerçekçi ve gerçek dünyaya benzer şekilde davranan bir dünya sunmak.

Sanal gerçeklik gözlükleri oyun, eğlence, eğitim, spor, inşaat, haber ve medya gibi pek çok alanda kullanılıyor. Fakat şuan için bunun örnekleri çok az. Yakın gelecekte VR cihazların pek çok alanda kullanımının yaygınlaşması bekleniyor.

Peki siz sanal gerçeklik gözlüğü deneyimlediniz mi? Gelecekte sanal gerçeklik teknolojisi sizce  nerelerde kullanılacak? Yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Sanal Gerçeklik Dünyasına Koku Duyusu Eklendi!” haberimizi okumak için burayatıklayın.
  • En İyi 5 Artırılmış Gerçeklik Uygulaması!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Örümcek Korkusu Olanlara Sanal Gerçeklik Terapisi!” haberimizi okumak için burayatıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
İlkay Miran

İlkay Miran

Grafik tasarım son sınıf öğrenciyim. Sanatsal alana daha yatkın ve yakın olsam da yeniliklere açık biri olduğumdan SEO alanında da kendimi geliştirmek istedim. Bunun sebeplerinden biri hızlı tüketimin sebep olduğu gelişmeler ve bunu kovalayan yeniliklere yakın olmazsak çağın bir adım gerisinde kalmış hissediyoruz. Sizlerde bu yenilikleri merak ediyor ve kısa bir zaman ayırarak gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız sizleri Moblobi.com'daki köşemi takibe bekliyorum: https://moblobi.com/author/ilkay-miran/https://moblobi.com/author/ilkay-miran/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı