Sağlık Sektöründe Artırılmış Gerçeklik Kolaylığı

Artırılmış gerçeklik (augmented reality) ve sanal gerçekliğin (virtual reality) diğer sektörler ile birlikte sağlık alanında kullanımı da günden güne yaygınlaşıyor. Sağlık teknolojileri, insan sağlığı açısından büyük önem arz etmekte. Peki, gelişen bu teknoloji insan yaşamında ne gibi kolaylıklar sağlıyor? Karşınızda, sağlık sektöründe artırılmış gerçeklik kolaylığı

Artırılmış Gerçeklik Nedir?

Teknolojinin önlenemez gelişimi ile birlikte Artırılmış Gerçeklik kavramı, 1990 yılında Boeing araştırmacısı Thomas Caudell ile hayatımıza girdi. AR (Augmented Reality), gerçek dünyadaki fiziksel ortamı, ileri düzey teknolojileri kullanarak bilgisayar ortamında gerçek zamanlı hissedip yaşamamızı mümkün kılıyor.

Çeşitli ses ve görüntülerin duyusal girdileri, sanal ortama aktarılıyor ve kullanıcıya sunulmakta. Bu sayede gerçek hayatta deneyimlenen tat alma, koku alma, hissetme, dokunma gibi duyuları sanal ortamda da hissetmekteyiz. Artırılmış gerçeklik (Augment Reality), teknolojinin yanı sıra mimarlık, turizm, eğitim, sanat alanlarında da ön plana çıkarak yeniliklere öncülük edecek gibi görülüyor.

Hayatımızın her alanında kullandığımız teknolojik gelişmeler, gün ve gün yaşam kalitemizi artıyor, bizlere tecrübe edeceğimiz farklı yenilikler sunuyor. Artırılmış gerçekliğin kullanıldığı alanları deneyimleme isteği ise sürekli artmakta.

Sağlık Sektöründe Artırılmış Gerçeklik Kolaylığı

Her anlamda deneyim sağlayan artırılmış gerçeklik uygulamaları, sağlık sektöründe de önemli bir yer tutmakta. İlk çıkışı bilgisayar oyunları ve çeşitli videolar olan artırılmış gerçeklik, artık insanların hayatını kurtarmakta da kullanılır hale gelip hatta doktorların ve hastanelerin günlük rutinlerinde de karşımıza çıkıyor.

Artırılmış Gerçeklik, hamileliğin çeşitli aşamalarının görüntülenmesini, enjeksiyonlar ile damarların yerinin tespit edilmesini mümkün kılıyor. Bunun yanı sıra hasta vücuduna yerleştirilen AR cihazı ile damar tıkanıklığını açmak da mümkün. Özellikle kanserli hücreleri ve tümörleri bulma yetisi ile artırılmış gerçeklik hayati önem arz etmekte. Bunun yanında teknoloji şirketleri insan vücudunu görselleştirerek, insan organizmasının biyolojisine yakından bir bakış sunuyor. HoloAnatomy adlı HoloLens ile insan vücudunun en ince detaylarına kadar inceleniyor. Hatta 3D olarak insan vücudunun görüntülenmesini de mümkün kılıyor. Bu gelişmenin tıp öğrencileri için de devrim yaratacak bir yenilik olduğu düşünülmekte.

Peki, siz Artırılmış Gerçekliğin (Augmented Reality) sağlık sektöründe kullanılması konusunda ne düşünüyorsunuz? Sizce artırılmış gerçeklik ile hastalara tanı koymak ve tedavi etmek daha da kolaylaşacak mı?

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Artırılmış Gerçeklik Teknolojisinin Kullanıldığı 5 İlginç Alan!” okumak için buraya tıklayın.
“Artırılmış Gerçeklik Dünyayı Nasıl Değiştiriyor?” okumak için buraya tıklayın
“Karşılaşabileceğiniz 5 İlginç Sanal Gerçeklik Deneyimi!” okumak için buraya tıklayın.
“Giyilebilir Teknoloji Kavramı Nedir? Ne İşe Yarar?” okumak için buraya tıklayın.

“Sağlık Sektöründe Artırılmış Gerçeklik Kolaylığı” konumuzu paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
İlayda Tokuçcu

İlayda Tokuçcu

Burada ilgimi çeken ve bende merak uyandıran konular hakkında yazıyorum. Teknolojinin hızına yetişmek ve güncel kalmak için Moblobi.com'daki köşemi takipte kalın!


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı