Robotların Hissetmesini Sağlayan Yapay Cilt Geliştirildi!

Robotlar artık hayatımızın her alanında yerlerini almaya başladılar. Çalıştığımız işlerden günlük hayatımıza kadar pek çok yerde robotlardan yararlanır olduk. İnsanlar ve robotları birbirinden ayıran en önemli özellik ise hissetme özelliği. Ancak bu konuda da robotları insanlara yaklaştıran yenilikler yaşanmaya başlandı ve robotlar insanlara biraz daha yaklaşmaya başladı. Robotların insanlar gibi hissedebilmelerini sağlayacak yapay cilt geliştirildi. Peki bu yapay cilt robotların neler yapabilmesini sağlayacak? İşte detaylar…

Robotlar için geliştirilen yapay cilt ne işe yarayacak?

Robotların ve yapay zeka teknolojisinin hızlı gelişimi ile teknoloji çağını yaşamaya başladık. Teknolojinin yakın gelecekte etkisini büyüterek varlığını sürdürmeye devam edeceği ise bilinen bir gerçek. Özellikle robotlar pek çok alanda insanın yerini alacak. Yeni nesil robotlar ev temizliğinden şoförlüğe, bebek bakıcılığından doktorluğa kadar farklı işlerde etkin rol alacak. Hatta bazı bilim insanları robot-insan savaşlarının yaşanabilme ihtimali üzerinde duruyor.

Robotların hayatımıza bu kadar yakından temas edecek olması ise bilim dünyasında endişelere sebep olmuştu. Çünkü robotlar hissetme yeteneğine sahip olamadıkları için bir insana ciddi şekilde zarar verebilecek orantısız güçler uygulayabiliyorlardı. Bu endişeden yola çıkan bir grup bilim insanı robotlara hissetme kabiliyeti kazandıran yapay cilt geliştirdi.

Robotların hissetmesini sağlayan yapay cilt, insan cildini nasıl taklit ediyor?

Robotlar konusunda en büyük endişenin orantısız güçleri olduğunu söylemiştik. Bunun sebebi ise hissetme yani dokunma yetkinliklerinin olmaması. İnsan-robot ilişkisi giderek önem kazanırken Münih Teknik Üniversitesi’nden Gordon Cheng ve ekibi robotların hissetmesini sağlayan yapay bir cilt geliştirdi.

Bu yapay cilt aslında insan cildini taklit ediyor. Yapay cildin nasıl çalıştığına geçmeden önce insan cildinin teması nasıl hissettiğini açıklamakta fayda var. Her insan vücudunda hissetmeyi sağlayan ve beyne sinyal gönderen yaklaşık 5 milyon cilt reseptörü bulunur. Ancak beynimiz, her reseptörden gelen sinyali aynı anda değerlendiremez. Yani beyin, reseptörlerden gelen sinyalleri önceliklendirir ve ona göre tepki oluşturur. Örneğin cildimize temas edilmesi sonucunda acı hissi oluştuysa beyin öncelikle buna reaksiyon gösterir.

Robotlar için geliştirilen bu yapay ciltte de tıpkı insan cildinde bulunan cilt reseptörlerinin görevini üstlenecek sensörler kullanıldı. İnsan boyutlu otonom bir robot sıcaklık, hızlanma, yakınlık ve basıncı algılayabilen 13.000’den fazla sensör ile baştan aşağı kaplandı. Böylelikle robotun yapay bir cildi oldu. Cheng, kullanılan bu sensörler sayesinde elde edilen verilerin insanların güvenli ve kontrollü bir şekilde birbirine temas etmesini sağlayan faktörlere ait olduğunu belirtti.

Peki daha önce yapıkan yapay cilt çalışmalarında neden bazı sorunlar yaşanmıştı? Robot ciltleri hafıza mı kazanmıştı? Bu yapay cilt sebebiyle gelecekte bizi neler bekliyor olabilir? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler

Fatmanur Gömbeci

Fatmanur Gömbeci

Bilgisayar mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Bilginin paylaştıkça çoğalacağına inanıyor ve gönüllü eğitmenlik yaparak bu inancımı sürdürüyorum. İçerik yazarlığı ise benim için bir hobi haline gelmiş durumda. Aynı zamanda teknolojiyi yakından takip ediyorum. Güncel kalmanın motivasyonumu arttırıyor ve dijitalleşen dünya beni heyecanlandırıyor. Bu heyecana ortak olmak isteyen okurlarımı köşeme bekliyor olacağım. https://moblobi.com/author/fatmanur-gombeci/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı