Robotlar Hakkında 10 Şaşırtıcı Gerçek!

Teknolojinin gelişmesi ile hayatımızın her alanında görmeye alıştığımız robotlar hakkında az bilinen 10 şaşırtıcı bilgi, haberimizde...

Gelişen teknolojiyle yapay zeka ve robot teknolojileri birçok yerde karşımıza çıkıyor. Bu gelişmeler bilim kurgu filmlerini aratmayacak noktaya geldi. Robotlar hakkında şaşırtıcı 10 gerçek, haberimizde…

Robotlar hakkındaki ilginç gerçekler:

1- Robot öğrenciler

Japonya’da hastalık sebebiyle okula gelemeyecek öğrenciler için öğrenci robotlar kullanılmaya başlandı. Öğrencilerin hasta oldukları günlerde okula gönderilen robotlar, öğrenci yerine derse gidiyor ve sıraya oturarak dersi kaydediyor. Öğrenciler robotu uzaktan kontrol edebildiği gibi robota yerleştirilmiş mikrofon sayesinde derse sesli olarak da katılabiliyorlar.

2- Üç robot yasası

Bilim kurgu yazarı Isaac Asimov tarafından belirlenmiş robot yasalarıdır. Bu yasalara göre robotlar insanlara zarar vermez ya da zarar gelmesine göz yumamaz. Robotlar birinci yasayı ihlal etmediği sürece insanlara itaat etmek zorundadır ve robotlar ilk iki kanunla çakışmadığı sürece varlıklarını korumak zorundadır.

3- İlk robot vatandaş

İlk robot vatandaş Suudi Arabistanlı robot Sofia oldu. Hanson Robotics tarafından geliştirilen Sophia, 2017 yılından beri Suudi Arabistan vatandaşı olan bir insansı robot.

4- Nanorobot nedir?

Nanorobotlar nanoteknolojik mühendislikle tasarlanmış mikroskobik robot türleridir. Bu ileri teknoloji robotlar günümüzde kanser hücrelerinin yok edilmesinde kullanılıyor. Nanorobotlardan ilerleyen zamanlarda beklenen ise çeşitli hastalıkların tedavisinde ve cerrahi prosedürlerde kullanılabilmeleri.

5- Yaşlı bakım robotları

Japonya’da yaşlı nüfus neredeyse yüzde 30’lara ulaşmış durumda. Bu oran yaşlı bakımı için robotların geliştirilmesinin önünü açtı. Şu anda Japonya’da beş yüz bakımevinde yardımcı robotlar çalıştırılıyor. Bu akıllı robotların yardımları şimdilik yaşlıların hareketlerine yardımcı olmak, sarılmak, kaldırmak, yıkamak gibi görevlerle sınırlı.

6- Çiftçi robotlar

Mahsülün hasat edilmesi, sulama, gübreleme, tohum ekme, meyve toplama gibi görevlerde çalışacakrobotlar geliştiriliyor. Bu yapay zekalı tarım robotlarının insanların yerini aldığı ülkeler arasında ABD, Hollanda ve İtalya bulunuyor.

7- Dalgıç robotlar

Stanford Üniversitesi’nin geliştirdiği dalgıç robot, Fransız Kralı 14. Louis’in batan gemisine ait kalıntılara ulaşmak için daha önce inilmemiş derinliklere daldı. Uzaktan kumanda edilebilen ve kameralarla veri kaydı yapan robot 17.yüzyıla ait kalıntıları su yüzüne çıkarmayı başardı.

8- Uzay robotları

NASA’nın geliştirdiği birçok jeolog robot uzayda görev yapmakta. Keşif robotları gezegenlerin kimyasal ve meteorolojik yapısı hakkında bilgi toplamak, yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çekmek, yüzey örnekleri toplamak, yaşam belirtisi aramak gibi birçok görevi yerine getiriyor.

9- En gerçekçi robot

Japonya’nın Osaka Üniversitesinde tasarlanmış yapay zekalı robot Erica günümüzde en gerçekçi robot olarak tanımlanıyor. Konuşma tarzı ve hızıyla, kelime bilgisiyle, mimik ve beden hareketleriyle Erica tıpkı bir insan gibi davranıyor.

10- Robocup yarışları

Robocup, 1996 yılında kurulan bir robot yarışmasıdır. Tamamen insansı robotlarla yapılan yarışlarda özel tasarım robotlar ondan fazla kategoride yarışırlar. Robocup’ın amacı yapay zeka araştırmalarını teşvik etmektir ve robotbilime önemli katkılarda bulunmuştur.

Robotlar hakkında siz neler düşünüyorsunuz? Yorum kısmında paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • “Önümüzdeki 5 YıldaRobotlar Ne Yapacak?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • “Tüm Zamanların En İyi 5 Robot Filmi!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • “RobotlarDuygulara Karşılık Vermeye Başladı!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
İrem Mullaoğlu

İrem Mullaoğlu

Merhaba, ben İrem. Başkent Üniversitesi İletişim Tasarımı bölümünde öğrenciyim. Edebiyat ve dijital medya ile ilgileniyorum. Öğrenmeyi seven, araştırmacı yönümle Moblobi’de içerik üretiyorum. Köşemi takipte kalın.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı