Robotik Kirpi Uzay Maceralarına Hazır!

Dünyamızı robotlar ile paylaşmak bizler için artık alışılagelmiş bir durum haline geldi. Bizlere ev işlerinde yardım eden, yemek hazırlayan ve hatta servis eden bu makineler hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor. Cerrahi müdahaleleri dahi yapabilen bu makinelerin en büyük kullanım alanı birçoğumuzun bildiği gibi uzay. Bu yazımda sizlere, uzayda kullanılmak için tasarlanmış robotik kirpi hakkında bilgiler aktaracağız.

Robotik Kirpi Uzay Maceralarına Hazır!

Yer çekimi bulunan ortamlarda kullanılmak üzere tasarlanan robotlarda, hareket kabiliyeti sağlaması için kollar, bacaklar ve tekerleklerden yardım alınıyor. Yine de yer çekimi olmayan bir ortamda hareket etmek için bunlar yeterli değil. Yeni gezegenler ve kuyruklu yıldızlar keşfetmek için üretilen bir robotun, uzay boşluğunda hareket etmesi gerekir. Bu soruna çözüm arayan Stanford’daki mühendisler, MIT ve NASA’nın Jet Propulsion Lab’inden meslektaşları ile birlikte küp şeklinde bir robot yaparak bu soruna bir çözüm buldular.

Küp şeklinde dizayn edilen bu robotun, hızla dönen 3 adet volanı bulunmakta. Her ne kadar tam güç ile çalıştığında dahi dünyamız üzerinde iken sadece sallanabilen bu robot, yerçekimi olmayan bir ortamda sıçrama hareketi yapabiliyor.

Buna rağmen durum bu kadar da basit değil. Uzayda kendi başına yol alacak bir robotun kendi kararlarını kendisinin vermesi gerekiyor. Dünyamız ile arasında bulunan inanılmaz mesafe ona gönderilen komutların geç ulaşmasına sebep olmakta. Bu nedenle bilim insanları şimdilerde robotik kirpinin kendi başına hareket edebilmesi için çabalarını sürdürmekte ve bu kirpiyi bu yönde geliştirmeye çalışıyorlar.

Ayrıca robotik kirpi, uzayda sadece hareket etmesini sağlayan ekipmanları dışında daha fazla ekipmana ihtiyaç duyacak. Uzayda sadece gezen küçük bir robot olmaması için kendisi ile birlikte yanında çeşitli sensörler ve ekipmanlar taşımak zorunda. Dünyaya gönderdiği veriler sayesinde yeni keşiflerde bulunabilir ve hatta uzay madenciliği dahi yapılabilir. Bu küçük kirpi, hepimizin hayatını değiştirebilir.

Yapılan her yeni tasarım ile uzaya bir adım daha yaklaşıyor ve onu insan yararına kullanmak için güçlü bir ivme kazanıyoruz. Robotik kirpi ve daha nice robotlar sayesinde, her gün biraz daha aydınlanıp bizlere ışık tutmaya devam ediyorlar.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Yapay Zeka Ve Robotik Arasındaki Fark Nedir?” okumak için buraya tıklayın.
“İşçilerin Daha Az Yorulmasını Sağlayan Robotik Yelek!” okumak için buraya tıklayın
“Robotik Kuşlar Etrafınızda Olabilir!” okumak için buraya tıklayın.

“Robotik Kirpi Uzay Maceralarına Hazır!” konumuzu paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Dilara Yıldırım

Dilara Yıldırım

Merhabalar ben Dilara, Selçuk Üniversitesi Reklamcılık bölümü mezunuyum. Geziyor, görüyor, yiyor, içiyor ve fotoğraf çekip, anılar yazıyorum. İnsanların görmediğini betimlemelerini sağlamak için daha çok okuyup, daha iyi yazmak için buradayım. Moblobi.com'daki köşemi takipte kalın.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı