Otonom Araçlar Nedir? Nasıl Çalışırlar?

Son zamanlarda otomobil fuarlarında sergilenen ve lüks bir yaşam biçimine hitap eden otonom araçların sayısı arttı. Yazımızda; otonom araçlar nedir? Nasıl çalışır ve otonom araç örneklerine değineceğiz.

Otonom Araçlar Nedir? Nasıl Çalışırlar?

Sürücüsüz bir biçimde size yolculuk yaptırabilen bu akıllı otomobiller, hiç şüphesiz gelecekte çok daha fazla hayatımızın içinde olacak.

Otonom araçlar dediğimiz bu sürücüye gerek duymayan teknolojik ürünler, otomatik kontrol sistemleri ve gelişmiş yazılımsal donanımları ile trafiği ve çevre koşullarını algılayabilmekte. Şimdilik fazla güvenli görünmese de yakın zamanda daha gelişmiş modelleri ile bizler için en önemli ihtiyaç haline dönüşecektir.

Şimdi dilerseniz otonom araçlara 10 örnek verelim.

Birbirinden İlginç 10 Otonom Araç

1. Otonom Elektrikli Araba

Afkar ismindeki bu elektrikli araç, çizgilere göre hareket edip çarpmalara neden olmayan ve park yerleri bulup o yerlere kendi kendini park edebilen bir otonom araç.

2. Uydu Kontrollü Araç

Polar Rover adındaki bu otonom araç, Antartika’daki güçlü ve sert rüzgar akımları ile gücünü toplayabilen bir mini araç. Dünyada bunu yapan ilk otonom araç olduğunu da belirtelim.

3. Otonom Kaldırım Aracı

Bir yerden başka bir yere yürümek istemediğinizde ya da yorgun hissettiğinizde ROPITS ismindeki bu araç ile gidebilirsiniz. Tek kişilik araç 3,7 mil/saat hıza kadar çıkabiliyor.

4. Kendi Kendini Süren Kamyonlar

Karayolu altyapısı ile iletişim kurabilen, trafiği kontrol eden ve en doğru sürüş kararlarını vermek için kameralarla donatılmış kendi kendine gidebilen otonom kamyonlar üretilmekte.

5. Otonom Uçan Ordular

Boeing ScanEagles ismine sahip bu araçlar, son derece zor koşullarda iletişim sağlamak, keşif yapmak veya belirlenmiş noktalara insan kontrolüne gerek duymadan saldırabilme özelliğine sahip.

6. Dijital Araç Gösterge Panelli Araçlar

NVIDIA markası tarafından tasarlanan otonom otomobilin içinde; gerçek dünyadaki görünümü ve ışığı yansıtma şeklini taklit eden dijital bir gösterge paneli sistemi bulunmakta.

Yolda gezinirken engelleri ve diğer sürücüleri çok daha kolay belirleyebiliyor.

7. Otonom Polis Arabası

E-Patrol ismindeki bu aracın en önemli özelliği, aynı anda üç tane dronu serbest bırakabilmesi. Bu sayede kovalamacalar yaşanmadan hem finansal hem de çevresel zararların önüne geçilebilmekte.

8. Otonom Minibüs Kabinleri

Meek ismindeki bu içi son derece geniş taksi, dört kişiyi aynı anda alabilme özelliğine sahip.

Araç güneş panellerinden toplanan elektrik ile çalışıyor. Yaklaşık 111 millik bir menzile sahiptir.

9. Engelli Otonom Araba

Bu otonom araçlar, tekerlekli sandalyede olanlar için özel olarak tasarlanmış. Her bir yanından yukarı çıkmayı sağlayan ve tamamen koltuksuz olan rampalara sahip.

10. Bağlantılı Otonom Otomobiller

Dikdörtgen şeklindeki bu araçlara iki kişi rahatça sığabilmekte. İki veya daha fazla araç birbirine manyetik bir biçimde bağlandığında, tekerlekler gidilecek yöne doğru pozisyon alır.

Akıllı yapısı sayesinde yolculuk esnasında film izleyebilir, müzik dinleyebilir ve internete girilebilirsiniz.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Apple’ın Otonom Araçlar Konusundaki Gizli Projesi!” okumak için buraya tıklayın.
“Otonom Araçlara Güven!” okumak için buraya tıklayın
“Türkiye’nin Otonom İnsansız Kara Araçları!” okumak için buraya tıklayın.
“Sürücüsüz Araçlar için Otomobil Devleri Birleşti!” okumak için buraya tıklayın.

“Otonom Araçlar Nedir? Nasıl Çalışırlar?” konumuzu paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Fatih Korkmaz

Fatih Korkmaz

Sanat, teknoloji, tasarım, müzik, sinema, arkeoloji ve felsefenin günümüz teknolojine dair izleri… Moblobi.com'daki köşeme bekliyorum.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı