Microsoft’un Yapay Zeka Alanındaki Büyük Yatırımı!

Yapay zeka teknolojisi, alanı fark etmeksizin birçok teknoloji devinin çoktan yerini aldığı bir sektör. Kimi firma direkt olarak kendi adıyla, kendi çatısı altında bir yapay zeka araştırma-geliştirme ekibi kurarken, kimiyse bu teknolojiyle ilgilenen çeşitli girişim ve projeleri destekleyerek bu sektörde kendine bir yer edinmeyi hedefliyor. Halihazırda kendi yapay zeka geliştirme ekibi bulunan ve bu konu üzerine çalışmalarına devam eden Microsoft, tanınan ve Silikon Vadisi’nde bulunan bir yapay zeka girişimine yatırım yaptı. OpenAI ismindeki bu yapay zeka girişimine 1 milyar dolarlık yatırım yapan Microsoft, bu yatırımla birlikte sektördeki payını büyütmeyi hedefliyor. Peki Microsoft yapay zeka alanındaki bu büyük yatırımı ile neler yapmayı amaçlıyor? İşte detaylar…

Yapay zeka ve Yapay Genel Zeka Teknolojisi farkı nedir?

Elon Musk’ın da dahil olduğu ve Silikon Vadisi’nin birçok tanınan isminin ortaklaşa kurduğu, yapay zeka alanına odaklanan araştırma laboratuvarı OpenAI, geçtiğimiz günlerde teknoloji devi Microsoft’tan tam 1 milyar dolarlık yatırım aldı. OpenAI’ın diğer araştırma laboratuvarı ve girişimlerinden en büyük farkı “Artificial General Intelligence” yani “Yapay Genel Zeka” dediğimiz alana odaklanmış ve bu alanda çalışmalarını sürdürüyor olması.

Yapay genel zeka teknolojisini basit bir anlatımla diğer yapay zeka teknolojilerinden ayırabiliriz. Eğer geliştirilen yapay zeka farklı ve değişen süreçlere adapte olabiliyor ya da bunları öğrenebiliyorsa, bu algoritmaya sahip yapay zeka teknolojisini “yapay genel zeka” olarak adlandırıyoruz. Bildiğiniz üzere, genel olarak yapay zekalar belirli bir işi öğrenmek ve daha iyisini yapmak için geliştirilir fakat yapay genel zeka sürekli ve değişken durumlara adapte olabilmesiyle diğerlerinden ayrılır. Bu bağlamda, yapay genel zekanın insan beynine daha benzer faaliyet gösterdiğini söyleyebiliriz.

OpenAI nedir? Neler yapacak?

OpenAI 2015 yılında kar amacı gütmeyen bir araştırma laboratuvarı olarak Silikon Vadisi’nin birçok tanınan ismi tarafından kuruldu. Kurulduğundan itibaren amacı teknoloji sektöründeki birçok şirkete yapay zeka alanındaki araştırma ve geliştirme çalışmalarında yardımcı olmaktı ve bu senenin başına kadar bunu herhangi bir ücret talep etmeden yapmaya devam etti. Fakat, nasıl olduysa, bu sene başında bir bildiri yayınlayan OpenAI, laboratuvarın araştırma hayatına devam edebilmesi için paraya yani yatırıma ihtiyacı olduğunu duyurdu ve yeni bir gelir modelini benimseyerek kar beklentisi içinde olan bir girişim halini aldı.

Tasarımcıların dikkatini çekmeye çalışan bu girişim, bu hedefine ulaşmak için teknolojisinin potansiyelini ve vaatlerini kullandı elbette. Yenilenen girişim OpenAI’ın yeni CEO’su Sam Altman, sene başında yaptığı açıklamada eğer laboratuvar çalışmalarına devam edebilirse bu yapay genel zeka teknolojisinin geleceğin tüm değerlerini elde etmeye yarayacağını ileri sürdü. Bu iddialar ve vaatler dikkat çekmiş ve işe yaramış olacak ki girişim Microsoft’tan hatırı sayılır bir yatırım almayı başardı.

Destekçilerine girişim için yatırdıkları paranın geri dönüşü olarak yüz katını kazandıracakları sözünü veren yapay zeka girişiminin kendilerine olan bu güveni Altman’ın yapay genel zeka teknolojisine olan inancından geliyor. Geliştirdikleri teknolojinin yapay zeka alanında bir devrim yaratacağını ve uzun süre boyunca bu sektörün başını çekeceğini düşünen Altman, geliştirdikleri teknolojinin neredeyse insan beyni kadar esnek olabileceğini söylüyor.

Peki bu genel yapay zeka yatırımı ile Microsoft ne planlıyor? Bu teknoloji ne zaman hayatımıza dahil olacak? Detaylar haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler

Hüseyin Emre Almaz

Hüseyin Emre Almaz

MEF Üniversitesi, İşletme bölümü öğrencisi. Aynı zamanında vokalistlik ve öykü yazarlığı yapmaya çalışıyor. Kısacası, beyaz yaka olmamak için elinden geleni yapan nevi şahsına münhasır biri. Moblobi.com’da da dijital dünyayla ilgili bildiği şeyleri size aktarma gibi bir gayesi var. Köşesini takipte kalın! https://moblobi.com/author/emre-almaz/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı