Kitapları Kapağını Açmadan Okumak Mümkün!

Kitap okumak hem kişisel gelişim ve hayalgücü için oldukça önemli. Teknoloji geliştikçe kitap okumak tabletlere ve telefonlara kadar indi. Yani tüm kitaplara artık heryerden çok kolay bir şekilde ulaşabiliyoruz. Ancak elbette hiçbirşey kitaba dokunarak ve kağıt kokusunu alarak kitap okumanın yerini tutamaz. İşte şimdi yeni bir teknoloji size hem kitaba dokunmanızı hem de kapağını açmadan kitabı okumanızı sağlıyor. Nasıl mı? İşte detaylar…

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden bazı bilim insanları kitabın kapağını açmadan içerisindekileri okumasına yarayacak bir sistem geliştirdiler.

Bu yeni sistem teknik açıdan şöyle çalışıyor: Öncelikle sistem, terahertz radyosyonunun avantajlarını kullanıyor. Bu elektromanyetik radyasyon röntgen gibi ışınlarla kullanılan terahertz radyasyonu boş sayfaları ve mürekkep arasındaki farkı kolayca ayırt edebiliyor. Bu tekniğin temeli ise farklı olan kimyasalların terahertz frekanslarında farklı bir absorbans (yani bir ışının absorblayıcı ortamdan geçmeden önceki şiddetinin geçtikten sonraki şiddetine oranından) kaynaklanıyor. İşte tam bu noktada mürekkep ve kağıt gibi eşsiz frekanslara sahip kimyasallar tam da istenilen ölçekte sonuç veriyor.

MIT ‘deki araştırmacılar her sayfada kullanılabilen farkı yakalayarak karakterleri net bir şekilde gösterecek bir algoritma inşa ettiler.Sonrasında ise geliştirilen bu algoritma Georgia Tech tarafından farklı boyutlara taşınarak sıklıkla bozuk olan görüntüleri yani harfleri yorumlayabilecek bir hale getirildi.

Boş sayfa ile mürekkepli sayfa arasında önemli ölçüde farklılıklar var. Böylece bu karşıtlığı düzenleyerek veya geliştirerek bir bilgisayar metodu geliştirildi. Böylece harfleri okunur hale getiren yeni bir düzenden algoritma geliştirildi. İşte bu algoritma ise karakterleri algılayabiliyor.

Karakterleri algılayan bu atımlar arasında hava paketçikleri bulunuyor bunlar yansıyarak kameraya monte olan sensörlerden geri yansıtılıyor. Atım sensöre çarptıktan sonra ise algoritma tarafından analiz ediliyor ve her sayfadaki uzaklık sensörlerdan yansıyan radyasyon süresinden yola çıkıp bu süreyi hesaplayabiliyor. Sayda uzaklıkları sayesinde geri dönen radyasyondaki gürültüyü filtreleyerek ayrıştırma gibi alternatif yollara gidiyor. Şimdilik 9 sayfaya kadar yazıları okuyabiliyor.

Peki nasıl çalışıyor? Video haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler

Zeynepcan Sarıçiçek

Zeynepcan Sarıçiçek

Merhaba, benim adım Zeynep Nişantaşı Üniversitesi Yeni Medya bölümü 4.sınıf öğrencisiyim. Moblobi.com’da içerik ve metin yazarlığı yapıyorum. Beni takip etmek isterseniz hem Moblobi.com'da "ZEYNEP CAN'IN DİJİTAL DÜNYASI" köşemden hem de Instagram adresimden takip edebilirsiniz. Instagram: zeynepcansaricicek


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı