Askeri Birliklere Yardımcı Olacak Kamikaze Dronelar!

Türkiye'de askeri birliklere her köşede yardımcı olan kamikaze drone ve İHA’lar; haberimizde...

Önceden şahin uçurulurdu şimdi drone. Her geçen gün yeni bir teknoloji ile karşılaştığımız dünyada hava araçları da hatırı sayılır bir yere sahip oluyor. Gelişen teknolojinin yeni dünyasında Türkiye’nin de üreticileri arasında bulunduğu gelişmiş ve farklı fonksiyonlara sahip drone tipleri piyasaya çıkmaya devam ediyor. Savunma Teknoloji Mühendislik ve Ticaret A.Ş yani kısa asıyla STM’nin üstleniciliğiyle gerçekleşen kamikaze drone projesi de bu gelişmelerden biri. Günümüz asimetrik savaş tiplerine uyum sağlayan ve adlarını Türk tarihinin unutulmaya yüz tutmuş köşelerinden alan Alpagu ve Kargu. Alpagu’nun anlamı düşmana saldıran er, Kargu’nun ise nöbetçi kulesi veya muhafız anlamlarında olan bu iki farklı savaşçı drone’u yakından inceleyelim.

Askeri birliklere her köşede yardımcı kamikaze drone ve İHA’lar:

1- Alpagu Otonom Sabit Kanatlı Vurucu İHA

Tam otonom veya kullanıcı tarafından yönlendirilme özelliğine sahip kanatlı İHA yani insansız hava aracı Alpagu, tek er tarafından rahatlıkla kullanılabilecek işlevsel yapıya sahip. 1.9 kilogramlık ağırlıkta olan bu kamikaze drone, hassas ve tehlikeli bölgelere yönelik operasyonlarda 5 kilometre azami menzili ve gece/gündüz kullanılabilme özelliği ile operasyon sahasındaki personeli tehlikeden uzak tutabilecek.

Alpagu yüksek performanslı seyrüsefer, kontrol ve güdüm algoritmaları; gerçek zamanlı nesne tespiti ve teşhisi özelliği, hedef sınıflandırma ve takibi özelliği, mühimmat emniyeti, güvenli kurma ve ateşleme gibi donanımsal özelliklere sahip. Geniş yanal kamera ile gözetleme faaliyetinde de askeri personele sahada yardımcı olan bu kamikaze İHA yani insansız hava aracı nın özel askeri birliklerde etkin rol oynaması planlanıyor.

2- Kargu Otonom Döner Kanatlı İHA:

Dışarıdan bakıldığında sıradan bir drone’a benzeyen Kargu, sahip olduğu taşıma kapasitesi, 10x yakınlaştırmalı kamerası, ayarlanabilir mesafe imhası, görüntü işleme tabanlı kontrol uygulamaları ve yapısındaki gelişmiş radar teknolojisi ile diğer drone’lardan ayrılıyor. Sessiz çalışma ve yüksek irtifada seyri sebebiyle farkedilmeyi en aza indirerek operasyonel sahada aktif şekilde hedef takibi, anlık bilgi aktarımı ve gerektiğinde hassas noktalarda hedef imhası yapabiliyor. Bunun yanında EO ve IR çıkarılabilir özgün POD seçenekleri ve kullanıcı dostu Yer Kontrol Yazılımı ile de farklı kolaylıklar sağlıyor.

Özet olarak tek er tarafından kullanılabilme, gece-gündüz görev kabiliyeti, hassas vuruş ve sessiz kurulum ile kullanım özelliği bu kamikaze drone ’ların en önemli özellikleri. Bunların yanındaki at-unut /at-güncelle özelliği de sahadaki personelin başka tedbir ve görevler almasına yardımcı olacak.

3- Umay İHA:

Her geçen gün sınırlarını genişleten drone teknolojilerinin yeni dünyasında Türkiye’nin de üreticileri arasında bulunduğu gelişmiş ve farklı fonksiyonlara sahip drone tipleri piyasaya çıkmaya devam ediyor. Bu drone’lardan biri de adını Türk mitolojisinin kökenlerinden alan ‘Umay İHA’.

Karma teknolojilerin kullanıldığı bir ürün olarak karşımıza çıkan Umay İHA, birçok kişinin İHA kavramıyla özdeşleştirdiği gibi geniş kanatlara sahip ve bir rampadan veya pistten kalkan İHA’lardan farklı özelliklere sahip. Hem bir drone gibi yere paralel pervaneler barındırırken hem de minik kanatlı minik bir İHA’ya benziyor.

Umay bu yapısıyla tam otonom olarak dikey iniş kalkış yapabilme özelliğine sahip. Dikey kalkıştan sonra arkasındaki itiş motoru sayesinde ilerleyebiliyor. Aynı zamanda gelişmiş kamera sistemleriyle de donatılmış durumda. 30x yakınlaştırmalı gündüz kamerası ve ayrı olarak gece kullanımı için de IR kamera takılabilme özelliklerine de sahip.

Peki siz kamikaze drone hakkında ne düşünüyorsunuz? Drone savunma teknolojisi ve savunma sanayi yardımcı olacak bu gibi teknolojiler hakkındaki görüşleriniz neler? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Güvenlik Sağlayacak Silahlı Drone: Songar!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Koronavirüs Sürecinde Sağlık Sektöründe Dronelar Kullanılıyor!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Drone Güvenlik Ekipleri Geliyor!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazı ilginizi çektiyse ve arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Mert Emirhan Pamuk

Mert Emirhan Pamuk

Çarkta sıradan bir diş değil de yeni çark oluşturmaya çalışan, Türk Savunma Sanayi ve Dünya Savaş Tarihi meraklısı bir İşletme Fakülteli.5 yılı aşkın süredir takip ettiğim savunma sanayi ve yeni teknolojilerdeki gelişmeleri Moblobi.com'daki köşemde sizlere aktarmaya çalışacağım. Takipte kalın! Moblobi: https://moblobi.com/author/emirhan-pamuk/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı