Acıyı Hissedebilen Çocuk Robot Geliştirildi!

Çocuk robot Affetto acıyı hissedebiliyor ve tepki verebiliyor. Haberimizde..

Bilindiği üzere robot teknolojisi son yılların popüler teknolojilerinden biri. Bunu bu teknolojiye yapılan yatırımların artmasından da anlayabiliriz. Özellikle insansı robotlar üzerine ardı ardına gelişmeler yaşanıyor. İnsan anatomisini ve özelliklerini esas alarak geliştirilen insansı robotların şu an için en temel problemi, hissetme yeteneğinin olmaması. Yani duygusal zekaya henüz sahip değiller. Fakat Japonyalı bilim insanlarının geliştirdiği bir çocuk robot bu durumu değiştirebilir. Çünkü çocuk robot Affetto’nun acıyı hissetmesi sağlanabildi. Haberimizde…

İnsansı robotlar acıyı nasıl hissedebiliyor?

İnsansı robotların geliştirilmesindeki temel amaçlardan biri gelecekte insanlarla iç içe yaşayacak olan robotların farklı roller üstlenebilmeleri diyebiliriz. Buna robot şoförler, askerler ya da doktorlar örnek verilebilir. Hatta mahkemelerin bile robotlar tarafından yürütüleceği düşünülüyor. Bilim kurgu filmlerine konu olan bu robotların insanlarla uyumlu bir ilişki kurması kritik bir konu.

İnsansı robotların fiziksel olarak insanlara benzemesi için yapılan çalışmalar başarılı sonuç vermişti. Son yıllarda yapay zekanın da gelişmesi ile birlikte insansı robotlar karar verme, algılama gibi yetenekler kazanmışlardı. Fakat robotlar duygusal zeka yani hissetme, empati kurma gibi insana özgü olan kavramlara sahip değiller. Bu durum bazı toplum bilimcileri endişelendirmeye yetmişti. Çünkü hissetme kabiliyeti olmayan robotlar, insanlara ölümcül boyutlarda zarar verebilirler. Bu öngörüden yola çıkılarak robotlara dokunma kabiliyeti kazandıran yapay cilt geliştirildiğini önceki haberlerimizde paylaşmıştık. Bu kez ise Japonya Osaka Üniversitesi bilim insanları çocuk robot Affetto’ya hissetme yeteneği kazandırdıklarını duyurdular.

Çocuk robot Affetto acıya nasıl tepki veriyor?

Affetto isimli bu robot çocuk ilk olarak 2011 senesinde tanıtılmıştı. O günden beri robotu geliştirmeye devam eden bilim insanları Affetto’yu sentetik bir deri kaplayarak deri yüzeyindeki basınç farkını hissetmesini sağladı. Geliştirilen bu deri, dokunsal sensör adı verilen basınca hassas çok küçük boyutlarda ki sensörlerin birleşmesinden meydana geliyor. Deri, sensörlerin dijital görüntüsünü gizlemek amacı ile özel bir malzeme ile kaplanarak insan derisine benzetildi. Son olarak Affeto’ ya giydirilerek test edildi.

Affetto üzerinde bulunan sensörler sayesinde yumuşak ve sert temasları algılayabiliyor. Temastaki basınca göre yüz ifadeleri değişebiliyor. Sert bir temasta kaşlarını çatarak karşılık veriyor. Yumuşak temaslarda ise gülümsüyor. Affetto bu sayede kendini acıdan koruyabiliyor. Ancak Alfetto’nun robot çocuk görünümünde olması psikolojik açıdan test yapan kişileri biraz zorluyor.

Bu gelişme insansı robotları sosyal robot statüsüne getirmek için önemli bir adım diyebiliriz. Robot teknolojisi hızla gelişirken robotlar ve insanlar arasında sağlıklı bir iletişim kurulması mümkün hale geliyor.

Peki siz insansı robotlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Acıyı hissedebilen robot çocuk Affetto konusundaki görüşleriniz neler? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Dünyanın Seyrini Değiştiren 10 Robot!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Robotların Hissetmesini Sağlayan Yapay Cilt Geliştirildi!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Yapay Zeka Hakkında Merak Edilen 5 Soru!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı ilginizi çektiyse ve arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Fatmanur Gömbeci

Fatmanur Gömbeci

Bilgisayar mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Bilginin paylaştıkça çoğalacağına inanıyor ve gönüllü eğitmenlik yaparak bu inancımı sürdürüyorum. İçerik yazarlığı ise benim için bir hobi haline gelmiş durumda. Aynı zamanda teknolojiyi yakından takip ediyorum. Güncel kalmanın motivasyonumu arttırıyor ve dijitalleşen dünya beni heyecanlandırıyor. Bu heyecana ortak olmak isteyen okurlarımı köşeme bekliyor olacağım. https://moblobi.com/author/fatmanur-gombeci/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı