Haberlere ve Gazetelere Sanal Gerçeklik Geliyor!

Teknolojinin gelişimi ile birlikte her türlü habere erişim imkanımız arttı. İstediğimiz bilgiye kolayca ulaşabileceğiniz milyonlarca haber kaynağı var. Hatta artık gazete okuma alışkanlığı dahi online platformda taşındı. İnsanlar artık gazeteleri internet sitelerinden ya da mobil uygulamalarından takip eder hale geldiler. Hatta artık birçoğumuz yazıları okumak yerine videolar izlemeyi tercih eder olduk; yazı okumaya ayırdığımız zamanı azalttık. Durum böyle olunca gazetecilik teknolojileri de elbette ki gelişti. Geleceğin gazeteciliğinin ise sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik ile yapılacağı öngörülüyor.

Geçtiğimiz günlerde Yeditepe Üniversitesi’nde “Teknoloji Haberciliği Nasıl Değişiyor?” adlı bir konferans düzenlendi. Bu konferansta da Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı olan Natalya Loseva konuşmacı olarak katıldı ve oldukça ilgi çekici bilgiler paylaştı. Geleceğin haberciliğinin teknoloji ile birlikte şekilleneceği bir gerçek. Özellikle gelişen sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojileri ile birlikte gazetelerinde bir evrimden geçeceği beklenenler arasında.

Artık haberciliğin en önemli noktalarından biri de hedef kitlenin ilgisini çekmek ve okuyucularını ya da dinleyicileri haberin bir parçası haline getirmek oldu. Bunun için gelecekteki en önemli yöntem ise sanal gerçeklik (VR)  ve artırılmış gerçeklik (AR) teknolojileri olacak.

Eğlenceli olduğu kadar ürkütücü de olabilir…

Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik elbette teknolojinin eğlenceli bir boyutu. Ancak bunun ürkütücü tarafları da söz konusu olabilir. Önce olumlu taraflarından biraz bahsedelim. Örneğin bu teknolojiler sayesinde artık çok daha etkileyici ve ilginç hikayeler anlatılabilecek. Çünkü şu anda  hem izleyiciler hem de dinleyiciler tarafındaki en büyük sorunlardan biri dikkati söz konusu haberin üzerinde toplayabilmek. Mevcut modern izleyici ve dinleyici kitlesi kısa mesajları alıp yalnızca başlıkları okuyor. Ancak söz konusu yeni gazetecilik yöntemi sayesinde insanlar artık  daha uzun süre ve çok daha fazla konsantre olabilecek. Bunun yanı sıra çok daha duygusal tepkiler verebilecek ve dinleyicinin güveni daha fazla kazanılabilecek.

Şimdi biraz da bu teknolojilerin habercilikte kullanılmasının getirebileceği olumsuz yönlerden bahsedelim. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinin gazetecilikte kullanılıyor olması durumunda özellikle bazı haberlerde bu bu teknolojinin kullanılmasının uygun olup olmayacağı iyice düşünülmeli. Özellikle şiddet içeren haberler açısından bu teknolojilerin kullanılması olumsuz bir takım sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinin kullanılacağı haberlerinde içerik olarak incelenmesi ve özenle seçilmesi gerekiyor. Bu teknolojilerin suistimal edilmemesi ve özellikle de şiddetin kitlelerin yakından gösterilmemesi gerekiyor. Bunun dışında eğer herhangi bir bilgi eksikliği söz konusu ise daha ayrıntılarında bu teknolojilerle verilmiyor olması önemli.

Peki insanlar bu teknolojiye alışık mı? Nerelerde karşılaşıyoruz? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler
Burcu Aydın

Burcu Aydın

Dijital ve teknoloji ile ilgilenen herkesi Moblobi.com'a bekliyoruz... Moblobi: https://moblobi.com/author/burcu-aydin/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı