Google’ın İlginç Tıbbi Projeleri!

Dünya devi Google, sadece bir arama motoru olmanın ötesi yaptığı projeler ile de merak uyandırıyor. Google'ın ilginç sağlık projeleri, haberimizde...

Dünya devi Google genellikle arama motoru özelliği ile ön plana çıkıyor. Ancak Google’ın yürüttüğü birçok ilginç proje de de var. Bunlardan bazıları ise sağlık alanında… Google’ın sağlık projeleri hakkındaki ilginç detaylar, haberimizde…

Google Yaşam Bilimleri Araştırma Departmanı’nın ilginç projeleri neler?

Google X bünyesinde faaliyet göstermeye başlayan Google Life Sciences 2015 yılında Alphabet’in bağımsız yan kuruluşu olarak devam edeceğini açıklamıştı. İsmi de Verily olarak değiştirilmişti. Verily, tıbbi verileri düzenlemek, toplamak ve analiz etmek için araçlar oluşturuyor. Aynı zamanda elde edilen tıbbi veriler üzerinde çalışmaya imkan sunan platformlar geliştiriyor. Verily’nin hedef kitlesi, tedavisi olmayan hastalıklar ve bu hastalıklardan muzdarip olan insanlar diyebiliriz.

Biyoelektronik projeleri ile öne çıkan Verily’nin en ünlü projesi şeker hastaları için geliştirdiği kontakt lens projesi olabilir. Bu lensler diyabet hastalarının gözyaşından kan şekeri seviyesini belirleyebiliyor. Saniyede bir kere ölçüm yapabilen lensler sayesinde diyabet hastaları için önemli olan bulgular takip edilebiliyor. Fakat şirket 2018 yılında projeyi durdurduğunu duyurdu. Yapılan açıklamaya göre gözyaşından kan şekerini ölçmek kandan yapılan ölçüme göre daha farklı ve karmaşık. Bu yüzden projenin istenilen başarıya ulaşamadığı düşünülüyor. Ama Verily, bu proje sayesinde edindikleri alt yapıyı kullanarak görme sorunları ve diyabet için akıllı çözüm arayışına devam edeceğini duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünyada 11 kişiden biri diyabet hastası. Ve bu hastaların çoğunluğu maddi durumu elverişli olmayan insanlar. Bu sebeple WHO, lensler piyasaya sürülse bile hedef kitlenin sahip olamayacağı kadar maliyetli olacağını düşünüyor.

Verily’nin bir diğer projesi ise Liftware isimli akıllı denge kaşığı. Parkinson hastaları için geliştirilen akıllı kaşık sayesinde hastaların el titremesi nötralize edilerek yemek yemeleri kolaylaşıyor. Oldukça yüksek fiyatla piyasaya sürülen Liftware şuan 195 dolara satılıyor.

google projeleri moblobi

Verily ayrıca nanoteknoloji kullanılarak kanserin erken tespiti için tıbbi bir platform geliştirdi. Bu platformu kullanarak kanser hücrelerinin varlığını tespit etmeye yardımcı olan nanopartiküllerden bir ilaç geliştirmeyi başardı. Bu platform aynı zamanda özel olarak geliştirilen giyilebilir cihazlar ile destekleniyor. Aynı alt yapı sayesinde 26 farklı cilt hastalığını tespit edebilen bir algoritma geliştirildiğini de hemen belirtelim. 2015 yılında otomatik bir cerrahi platform oluşturmak için Johnson & Johnson ile el sıkışan Verily, Verb Surgical projesini başlattı. Johnson & Johnson’ın cerrahi ekipman deneyimi ve Verily’nin robotik tecrübesi bir araya gelince ortaya başarılı bir sonuç çıktı diyebiliriz. Fakat günümüzde doktorların kontrolü altında robotlar ile cerrahi operasyonlar gerçekleşiyor. Yani birçok şirket benzer çözümler sunuyor. Bu yüzden bu birliktelik her ne kadar rekabet gücü yüksek olsa da hedeflenen Pazar değerine ulaşamadı.

Verily Amerika Devlet Sağlığı Araştırması

Google ve Stanford Üniversitesi işbirliği ile yürütülen proje 2017 yılında başlamıştı. Proje Giyilebilir Elektronik Sağlık Araştırma Programı olarak anılıyor. Program genetik testler, giyilebilir elektronikler ve diğer tıbbi verilerin insan sağlığını iyileştirmek için nasıl kullanılabileceğini incelemeyi amaçlıyor. Proje kapsamında ilk olarak katılımcıların kayıtlarını, genetik bilgilerini ve tıbbi geçmişlerini birleştirecek bir platform üzerinde çalışıldı. Programa 10 bin kişinin katıldığını hemen belirtelim. Verily’e göre bu program; insanların yaşam tarzının ve sağlık verilerinin sürekli izlenmesi sayesinde nasıl hastalıklara  yakalandıklarını ve bu konuda neler yapılabileceğini anlamaya yardımcı olacak. Projenin yürütücülerine göre farklı sosyoekonomik düzey, yaş ve ırklardan insanların projede yer alması sonuçları zenginleştiriyor.

Ölümle Mücadele: Calico Projesi

Google, yaşam süresinin uzatılmasını hedefleyen Calico projesi‘nin, insanların daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlayacak olan ileri teknolojileri geliştirmeyi amaçladığını söylüyor. Aynı zamanda proje kapsamında, kronik stresin vücut üzerindeki etkilerini önlemeye, çeşitli kanser türleriyle mücadele etmeye ve hücre ölümünü yavaşlatmaya yönelik çalışmalar yürütüldüğü biliniyor. 2013 yılında ABD’deki Global Future 2045 Dünya Kongresi‘nde konuşan ve Calico projesinde yer alan Ray Kurzweil, önümüzdeki 15 yıl içinde insan hayatının uzatılmasının mümkün olduğunu söylüyor.

Tüm tıbbi veriler tek bir yerde: Deepmind Health 2014 yılında Google tarafından satın alınan Deepmind Health, tıbbi verilerin depolanması için bulut hizmeti sunan bir şirket. Şirketin Google’a 500 milyon dolara mal olduğunu hemen belirtelim. Google bu şirketi satın alırken tıbbi verilerin er ya da geç sayısallaştırılması gerektiğini ve bunun için güçlü bir teknik alt yapıya ihtiyaç olduğunu biliyordu. Deepmind Health, tıbbi verilerin depolanmasından kanser ve riskli komplikasyonların tahmin edilmesine kadar birçok çözüm sunuyor. Google Health çatısı altında faaliyet gösteren Deepmind Health, İngiliz Ulusal Sağlık Sistemi‘nin yanı sıra İngiltere’nin bazı klinikleri ile iş birliği yapıyor.

google saglik projeleri moblobi

Google’ın Akıllı Saati: Fitbit

Google’ın portföyündeki Fitbit akıllı saat pazarında yükselen bir satış grafiği ortaya koyamamıştı. Çünkü en güçlü rakiplerinden Apple ve Samsung’un akıllı saatleri hem fiyat hem de teknik özellikleri açısından ön plana çıkıyordu. Xiaomi’nin fiyat performans olarak rekabeti kızıştıran akıllı saatini piyasaya sürmesi ile birlikte Fitbit satışlarında ciddi bir düşüş yaşanmıştı. Ancak küçük bir pivot şirketin kaderini değiştirdi. Fitbit, sigorta hizmeti sunan tıbbi kuruluşlarla iş birliği kurdu ve hizmetlerin geliştirilmesine odaklandı. Yeni yazılım stratejisi ve fiyat performans oranı açısından başarılı modellerle birlikte satış rakamlarını arttırmayı başardı.

Günümüzde FDA yani ABD Gıda ve İlaç İdaresi, yapay zekanın hastalıklara teşhis koymasına ve giyilebilir elektroniklerin tıbbi danışman ve veri kaynağı olarak kullanılmasına henüz izin vermiyor. FDA kararlarının tüm sağlık otoritelerini etkilendiğinin altını çizelim. Ancak önümüzdeki yıllarda bu kararın değişeceği ve sağlık alanında önemli reformların yaşanacağı bir gerçek. O zaman geldiğinde Google, insan vücudunun yapısını bilen, yaşam tarzının çeşitli yönlerinin sağlık ve yaşam süresi üzerindeki etkilerini tam olarak anlayan ve bu sayede hastalıkları ayırt edebilen teknik yapıya ve tecrübeye sahip olacak gibi görünüyor.

Peki siz Google’ın sağlık alanındaki çalışmaları ve google projeleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Dijital Ölümsüzlük Dönemi Geliyor!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Doktorlar için Geliştirilen Sanal Ameliyathane!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Epilepsi Nöbetini Önceden Tahmin Eden Yapay Zeka!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Fatmanur Gömbeci

Fatmanur Gömbeci

Bilgisayar mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Bilginin paylaştıkça çoğalacağına inanıyor ve gönüllü eğitmenlik yaparak bu inancımı sürdürüyorum. İçerik yazarlığı ise benim için bir hobi haline gelmiş durumda. Aynı zamanda teknolojiyi yakından takip ediyorum. Güncel kalmanın motivasyonumu arttırıyor ve dijitalleşen dünya beni heyecanlandırıyor. Bu heyecana ortak olmak isteyen okurlarımı köşeme bekliyor olacağım. https://moblobi.com/author/fatmanur-gombeci/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı