Geleceğin Havaalanı Nasıl Olacak?

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının kontrol altına alınması adına düzenlenen uygulamalardan biri de ülkelerin sınırlarını kapatma kararları oldu. Haliyle havaalanları, uzun bir süre hizmet veremedi. Yazımızda, değişen dünya düzeni ile birlikte geleceğin havaalanı nasıl olabilir sorusuna yanıt vermeye çalışacağız.

Pandemi nedeni ile kapatılan hava yolu trafiği, bir süre sonra vaka sayılarındaki azalıştan dolayı kontrollü bir şekilde şehirler arası yolculuklara ve diğer ülke ulaşımlarına tekrar açıldı. Havaalanları da yolcuları güvende tutmak için teknolojiden yararlanarak gerekli önlemleri almak üzere tekrardan uçuşlara başladı. Tabi bu durum, vaka sayılarındaki artışa göre değişiklik göstermekte.

Geleceğin havaalanı, dijital dönüşümlerle birlikte bizi rutinlerimize geri döndürmeye hazır hale geldi. Pittsburgh Uluslararası Havaalanı; yerleri temizleyen, ultraviyole ışınlar ile virüsü etkisiz hale getiren otonom robotlar kullanmaya başladı. Atlanta Uluslararası Havaalanı, tüm restoran ve mağazalarını temassız ödeme sistemine geçirdi ve kendi kendini izleyen akıllı el temizleme istasyonu kurdu.

Yüksek temaslı alanlarda antimikrobiyal kaplamalar, dezenfektan tünelleri, tuvaletlerde kullanılan mikrop öldürücü ultraviyole ışık armatürleri geleceğin havalaanlarında yerini almaya başladı. Peki, ilerleyen zamanlarda havaalanlarındaki dönüşümler neler olacak?

Geleceğin Havaalanları Nasıl Olacak?

Dijital dönüşüme yönelik havalimanı yatırımları sürekli olarak büyümekte. Havacılık endüstrisi, otomasyon hizmeti hedefleri için büyük adımlar atıyor. Kapasiteyi geliştirmek, daha iyi müşteri hizmeti sunmak adına atılan bu adımlar, yakın gelecekte havalimanlarını dijital tabanlı olarak dönüştürecek.

Gelecekteki bu havaalanlarında, tamamıyla biometrik sistemlere geçilmesi öngörülüyor. Bilgisayar kontrollü bu otomatik sistemler ile havaalanındaki tüm işlemler çok daha hızlı tamamlanacak ve bekleme alanları azalacak. Gelecekte, dijital dönüşüm uygulamaları ile havaalanlarında yapay zeka robotlar, biometrik geçiş kapıları, lazerli güvenlik kontrollerini göreceğiz.

Geleceğin havalimanlarına birkaç örnek vermek gerekirse; Dubai Uluslararası Havalimanı, biometrik sistemleri kullanarak akıllı tünel uygulamalarına geçiş yaptı. Bu uygulama ile dünyanın en yoğun havalimanlarından biri olan Dubai Uluslararası Havalimanı’nda pasaport kontrol işlemleri sadece 15 saniye sürüyor. Bir başka örnek olarak ise Hong Kong Uluslararası Havalimanı’nda pandemi ile birlikte sterilizasyon teknolojileri kullanılmaya başlandı. Akıllı Sterilizasyon Robotları adını verdikleri bu yöntem; ultraviyole ışık sterilizatörü ve hava sterilizatörü sayesinde hem havada hem de yüzeylerdeki bakterileri yüzde doksan dokuza öldürebiliyor.

Bu yeni teknolojilerin, Covid-19 tehdidi bitse dahi kalıcı olmaları muhtemel. Aynı zamanda şuan yaygın olarak görmediğimiz birçok uygulamaya geçiş süreci pandemi ile birlikte daha da hızlanacak gibi görünüyor.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Robotlar Havalimanlarında Araba Park Edecek!” okumak için buraya tıklayın.
“Sosyal Robotlar Havalimanlarında İnsanları Bilgilendirecek!” okumak için buraya tıklayın
“İşinizi Kolaylaştıracak 10 Seyahat Uygulaması!” okumak için buraya tıklayın.
“Google Flight ile Uçuş Rezervasyonu Nasıl Yapılır?” okumak için buraya tıklayın.

“Geleceğin Havaalanı Nasıl Olacak?” konumuzu paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı