Elektronik Cilt Hakkında Bilmedikleriniz

Her geçen gün hayatımızda teknolojik anlamda, bir yenilik veya devrim niteliğinde insan yaşamını değiştirecek yapay zeka ürünleri ortaya çıkıyor. Garip gelen ve inanmakta zorluk çektiğimiz ancak insanlık tarihinin seviye atlaması için gerekli olan teknolojik gelişmelerin yaşanmasını olumlu karşılıyoruz. Bu yazımızda yapay zekanın elektronik cilt teknolojisini inceleyeceğiz.

Vücudumuza dışarıdan ve içeriden gelecek etkenlere karşı tepki verebilecek olan en önemli organımız duyu reseptörleridir. Buna rağmen deri kaybı yaşadığımızda veya ciddi deformasyonlarda bu alıcılar hasar görürse ne olacak hiç düşündünüz mü? Bu durum hakkında bir fikir öne süren Güney Kore’nin Seul Ulusal Üniversitesi araştırmacılarından oluşan bir ekip, yapay zeka ile akıllı bir cilt üretimi ile insan vücuduna temas edilmesi ya da diğer dış etkenlere bağlı olarak bazı tepkiler vermesinin mümkün olacağını öne sürdüler.

İlginç gelişmelerden biri olan, inanmakta güçlük çekme ihtimalinizin olduğu bir yapay zeka ürünü olan ve acıya tepki veren elektronik cilt, insan kulağına oldukça fantastik gelmekte. Bu cilt, tıpkı insan vücudu gibi acıya duyarlı olacak şekilde tasarlanmış ve insan derisinin ağrıyı hissetme şeklini elektronik olarak çoğaltabilecek özelliklere sahip.

Hayatımızda Farklı Bir Yenilik Daha

Avustralya’nın Melbourne RMIT Üniversitesi’nde bir ekip tarafından geliştirilen elektronik cildin, vücudun etkiye olan geri bildirim hızı ile neredeyse aynı hıza sahip olması, yeni nesil biyomedikal ürünler konusun da çığır açan bir yenilik olmasına neden oluyor.

Parçalansa bile kendisini yenileme özelliğine sahip olan cihaz; basınç, sıcaklık, hava akışı ölçümü, nem gibi faktörler ile donatılmış ince bir tabaka üzerinde konumlanıyor.

Akıllı Protezler İçin Bir Nimet

Acı duygusunu ve diğer algılayıcılar ile üzerinde bulunan ısı, soğuk, sıcak, basınç gibi sensörler ile algılayarak anında duyar sağlayan ve tepki gösteren elektronik cilt, akıllı protez ve akıllı robotlar için gerekli olan geri bildirim yöntemleri ile gelecek adına umut veren bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor.

Bu Alanda Yeni Cihazlar Geliştirilmeye Devam Ediyor

Acıya tepki verebilen elektronik cilt dışında sıcaklık ile basınca tepki verebilen elektronik cihazlar üzerinde de çalışmaların yapıldığını söylemeden geçmeyelim. Avustralya’nın Melbourne RMIT Üniversitesi’nde ekip lideri olan Bhaskaran, üç fonksiyonel prototip’in cildin algılama yeteneğinin temel özelliklerini elektronik ortamda sunmak üzere tasarlandığını söyledi.

Elektronik Cilt Nasıl Meydana Gelir?

Elektronik cilt yapmak için 3 farklı bileşenin bir araya gelmesi gerekmekte. Bunlar; gerilebilir elektronik, sıcaklığa duyarlı kaplamalar ve beyni taklit eden bellek olarak sıralanabilir.

Gerilebilir Elektronik

Çok şeffaf bir malzeme düşünün. En az onun kadar şeffaf ve aynı zamanda kırılmaz bir malzeme ile oksit bileşenleri biyouyumlu silikon ekleyerek bir araya getirmeye yarar.

Sıcaklığa Duyarlı Kaplamalar

Oldukça ince boyutlara sahip olan bu kaplamalar, ısıya maruz kaldıklarında son derece hassas bir şekilde tepki veriyor. Örnek vermek gerekirse, bu kaplamaların insan saçından neredeyse 1000 kat daha ince olduğunu söyleyebiliriz.

Beyni Taklit Eden Bellek:

Beynimizin önceki verileri kaydetme ve hatırlama özelliğinden yola çıkar isek bu üründe aynı yöntemi kullanıyor ve bu mantıkta çalışıyor.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Google’ın İlginç Tıbbi Projeleri!” okumak için buraya tıklayın.
“Sağlığınızı Kontrol Eden Yapışkan Sensör Geliyor!” okumak için buraya tıklayın

“Elektronik Cilt Hakkında Bilmedikleriniz” konumuzu paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı