Doktorlar için Geliştirilen Sanal Ameliyathane!

Doktorların ameliyat provaları yapmaları için sanal gerçeklik teknolojisinden faydalanılarak, sanal ameliyathaneler geliştirildi. Haberimizde...

Pek çok sektörde olduğu gibi sağlık sektöründe de şaşırtıcı sanal gerçeklik teknolojileri geliştiriliyor. Sağlık sektörünün mihenk taşı olan doktorlar artık ameliyat öncesi sanal ameliyat provalarını yapabilecek. Türkiye’de ilk kez 3D teknolojisi kullanılarak geliştirilen özel bir yazılım sayesinde geleceğin cerrahları sanal ameliyatlar yapabilecek. Sanal ameliyat nasıl olacak? İlginç teknolojinin detayları, haberimizde…

Doktorlar sanal gerçeklik teknolojisiyle ameliyat provalarını nasıl yapacak?

Sanal gerçeklik teknolojileri hayatımızın pek çok yerinde kullanılıyor. Mobil uygulama, online alışveriş, eğitim gibi alanlarda karşımıza çıkan bu teknolojiden tıp dünyası da yararlanmaya başladı. Doktorların zamanlarının çoğunu geçirdikleri ameliyathaneler de sanal ortama taşındı.

Özel yazılımlar kullanılarak oluşturan sanal ameliyathaneler, ameliyat öncesi sanal bir operasyon sunması açısından oldukça önemli. Özellikle üniversite öğrencilerinin pratik yapabilmesi için güzel bir fırsat olarak karşımıza çıkıyor. Gerçekle birebir aynı olan bu sanal ameliyat ortamı cerrahların kendi alanlarında uzmanlaşmaları adına önemli bir buluş.

sanal gerceklik ameliyat moblobi

Türkiye’de ilk defa Hacettepe Üniversitesi’nde 3D teknolojisi kullanılarak, bir sanal ameliyathane ortamı oluşturuldu. Cerrahlar bilgisayara bağlı özel aparat sayesinde sanal olarak neşter, lazer ya da laparoskopik alet kullanabiliyorlar. Bunun yanı sıra makasla damar kesebiliyor veya gerçek ameliyattaymış gibi eliyle organ çıkarabiliyorlar.

Bu simülasyon, her geçen gün cerrahide yeni teknikler uygulanmaya başlandığından dolayı özellikle de riskli operasyonların ameliyat başarısını hayli arttıracağa benziyor. Fakat, şimdilik sanal ameliyathanelerde sanal ameliyatların yapılması mümkün değil. Yakın gelecekte sanal gerçeklik teknolojisi kullanılarak, kadavra olmadan da dijital ekrandan seçilen erkek veya kadın hastalarla eğitim yapılabilecek. Hacettepe Üniversitesi sanal hasta yönündeki çalışmalarına devam ediyor.

Peki sizce gelecekte sanal ameliyatlar yapılabilir mi? Tıptaki teknolojik gelişmeleri faydalı buluyor musunuz? Yorum kısmından görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • “Dijital Ölümsüzlük Dönemi Geliyor!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Yapay Zeka Mühendisi Nasıl Olunur?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Nobel Ödülü Hakkındaki 10 Şaşırtıcı Gerçek!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Hümeyra Gönültaş

Hümeyra Gönültaş

Merhabalar, ben Hümeyra Gönültaş İstanbul üniversitesi psikoloji 4. Sınıf öğrencisiyim. Moblobi. Com’da içerik ve metin yazarlığı yapıyorum. Bilimin ve onun önemli bir pozisyonu olan teknolojinin gidişatı her daim beni cezbetmiştir. Merakıma ve meraklısına karalıyorum :) Yazılarımı Moblobi.com'daki köşemde takip edebilirsiniz. Moblobi: https://moblobi.com/author/humeyra-gonultas/ E-posta: humeyragonultas79@gmail.com humeyragonultas79@gmail.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı