DNA’lar Veri Depolamak için Kullanılacak!

Data yani veriler günümüz dünyasının en değerli mücevheri. O mücevheri işlemeyi ve korumayı ise her geçen gün daha iyi öğreniyoruz. Elbette gelişen teknoloji ile birlikte veri depolama seçenekleri de daha güvenli ve daha fazla veriyi saklayacak şekilde gelişiyor. Şimdilerde evlerimizde veri depolamak için USB bellekleri, SD kartlar ve bulut depolama çözümlerini kullansak bile çok yakın bir zamanda artık DNA’ları da verilerimizi depolamak için kullanmaya başlayacağız. Hatta DNA ’lar bir veri depolama aracı olarak kullanılmaya başlandı bile. Peki artık tüm dijital veriler DNA’larda mı saklanacak? İşte yanıtı…

Wikipedia Verileri DNA ’ya Aktarıldı!

MIT mezunu olan iki kişi Catalog adında bir girişim hayata geçirdiler. Bu girişimin amacı insan DNA’sında veri depolayabilmek. Bu amaçla da bir çalışma yapmışlar. Çalışmalarında İngilizce dilindeki Wikipedia verilerini alarak; insan bedeninde yer alan DNA molekülleriyle aynı genetik yapıdaki bir moleküle taşıdılar.

İki girişimcinin Wikipedia’daki 16GB’lık bir veriyi DNA moleküllerine aktardığı açıklandı. Elbette veri kapasitesi şu an için mevcut depolama araçlarından daha göz kamaştırıcı değil, ancak bu kapasiteyi arttırmaya yönelik çalışmalar sürüyor. İşin asıl ilginç tarafı ise tüm bu verinin neredeyse bir su damlası halinde insan DNA’sına aktarılmış olması.

DNA’ya Veri Aktarımı Nasıl Yapılıyor?

Yapılan bu deneme sırasında yüklenen veriler bir ev salonuna sığabilecek büyüklükte bulunan bir DNA yazıcısı ile gerçekleştirilmiş. Şimdilerde kullandığımız minimal depolama araçlarına göre biraz büyük olan bu DNA yazıcı saniyede 4 megabit hızla veri işleyebiliyor. İlerleyen zamanlarda da bu hızın en az bin kat üzerine çıkılması hedefleniyor. Çalışmaların beklenen şekilde gitmesi durumunda da 125 gigabayt veri sözkonusu sistem tarafından işleyebiliyor olacak.

Veriler depolanırken insanların DNA’larında bulunan ipliklerin çok daha kısa ve de sentetik halleri kullanılıyor. Sistemin çok daha fazla veri toplayabilmesi amacıyla da bu ipliklerden milyonlarca adet kullanılıyor.

Peki DNA’lara verilerin kopyalanması konusunda duyulan endişe ne? Bazı görüşler neden bu çalışmayı desteklemiyor? Veriler DNA’lar dışında ayrıca güneş sisteminde de mi depolanacak? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler

Nur Hayta

Nur Hayta

İstanbul Medipol Üniversitesi Reklamcılık 4. Sınıf öğrencisiyim. Merakımın getirdiği dürtü ile araştırmayı öğrenmeyi ilke edindim kendime. Sanat ve edebiyat ise hayatımın vazgeçilmezi. Hayatın tek bir işle uğraşmak için çok kısa olduğunu düşünüyorum ve yaşamımı olabildiğince keyifli çeşitli aktiviteler ile doldurmaya çalışıyorum. Moblobi.com da ki köşemi takip ederek teknoloji dünyasındaki gelişmeleri benimle beraber öğrenebilirsiniz. Köşemi takipte kalın! https://moblobi.com/author/nur-hayta/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı