Bilim Kurgudan Gerçeğe Dönüşen 10 Fikir!

Bilim kurgu filmleri içinde bir dönemin hayal ürünü olmaktan çıkıp; bugün gerçeğe dönüşmün olan 10 ilginç inovatif fikirler, haberimizde...

Bir zamanlar bilim kurgu olarak izlediğimiz birçok teknoloji şimdilerde gerçek hayatımıza girdi. Fütüristik bir hayal gücünün ürünü olan fikirler modern teknolojiyle gerçeğe dönüştü. Gelecek tasviri yapan yazarların ortaya koyduğu inovatif fikirler ve öngörüler hayal gücü olmaktan çıktı. Bilim kurgudan gerçeğe dönüşen 10 fikir, haberimizde…

Bilim kurgu filmlerinden gerçeğe dönüşmüş inovatif fikirler:

1- Cep telefonu

Cep telefonu artık hepimizin kullandığı haberleşme araçlarından birisi ve modern yaşamın vazgeçilmezleri arasında. İlk cep telefonu ise 1973 yılında Motorola’nın tasarladığı DynaTAC adlı bir cep telefonuydu. Binlerce dolara mal olan telefonun görüşme süresi ise en çok 35 dakikaydı. Bir söylentiye göre telefonun mucidi Martin Cooper ilhamını Star Trek televizyon serisinde Kaptan Kirk’ün elinde taşıdığı iletişim cihazından almıştı.

2- Biyonik uzuvlar

Yıldız Savaşları’nın 1980 yapımı 5. filminde babasıyla savaşırken elini kaybeden Luke Skywalker, normal bir elin işlevlerini yerine getiren biyonik bir el kullanıyordu. Luke Skywalker’ın sahip olduğu biyonik el gibi bugün birçok insan biyonik uzuvlarla hayatına devam ediyor.

3- Dijital reklam panoları

Şehir hayatında reklam panoları çokça karşımıza çıksa da bu daha önceleri baskı teknikleriyle uygulanan bir yöntemdi. Blade Runner filminde fütüristik bir Los Angels manzarası sunulurken gökdelenler arası dev dijital reklam panoları kullanılmıştı. Günümüzde dijital billboardlar ve küçük çaplı reklam panoları her yerde karşımıza çıkıyor.

4- Tabletler

Dokunmatik olarak kontrol edebildiğimiz cihazalara çok alışmış olsak da bu aslında neredeyse yeni bir teknoloji. 1968 yapımı “2001: Bir Uzay Destanı” filminde Dr.David Bowman ve Dr.Frank Poole düz ekranlı bilgisayarlarından haber güncellemelerini takip ediyorlardı. Yani iPad hayatlarımıza girmeden 42 yıl önce…

5- Dijital çeviri

Star Trek dizisinde Kaptan Kirk ve Spock gibi karakterler farklı dil konuşan uzaylılara rastlarlardı. Karakterler uzaylıların dilini çeviren bir cihaz kullanıyorlardı. 1966 yılında dil engelini aşmayı sağlayan bu cihaz bugün hepimizin kullandığı dijital çevirmenlere ilham oldu.

6- Görüntülü konuşma

2001: Bir Uzay Destanı” filminde kaptan, dünyadaki kızıyla görüntülü konuşuyordu. İkisi de webcam ve monitöre benzeyen cihazlar kullanıyorlar ve konuşurken birbirlerini görebiliyorlardı. Günümüzde görüntülü konuşma uygulamaları çok yaygın olarak kullanılıyor fakat bu film Skype’ın hayatımıza girmesinden 35 yıl önce çekilmişti.

7- Yüz nakli

Face Off (Yüz Nakli) fiminde gizli görev için bir suçluya yüz nakli gerçekleştiriliyor. Film çıktığı 1997 gerçeklikten çok uzak olarak görülmüştü ta ki 13 yıl sonra İspanya’da gerçekleştirilen yüz nakline kadar.

8- 3D hologramlar

Star Wars’un dördüncü filminde gördüğümüz lazer ışınlarıyla meydana gelen üç boyutlu görüntüler günümüzde birçok yerde kullanılan hologram teknolojisini ilk örneğiydi.

9- Sürücüsüz otomobiller

Total Recall” filminin 2084’te geçen dünyasında Quaid karakteri kötü adamlardan kaçıyor ve sürücüsüz bir arabaya biniyor. Filmin çıkışının üzerinden 30 yıl geçti ve sürücüsüz arabalar günümüz modern dünyası için hala yeni bir teknoloji.

10- Sesli komut teknolojisi

“2001: A Space Odyssey” filminde uzay aracında astronotlarla iletişim kuran bir bilgisayar sistemi kullanılmıştı. Tıpkı Siri gibi fakat Siri’den tam 43 yıl önce…

Sizin bildiğiniz bir dönemin bilim kurgu fimleri içinde olan ve şu sıralar hayatımıza giren başka inovatif fikirler var mı? Yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • 10 Yıl Önce Var Olmayan İlginç Teknolojiler!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Karanlık Madde Hakkında Bilinmeyen Gerçekler!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Sanal Dünyada Başınıza Gelebilecek 5 Kötü Şey!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
İrem Mullaoğlu

İrem Mullaoğlu

Merhaba, ben İrem. Başkent Üniversitesi İletişim Tasarımı bölümünde öğrenciyim. Edebiyat ve dijital medya ile ilgileniyorum. Öğrenmeyi seven, araştırmacı yönümle Moblobi’de içerik üretiyorum. Köşemi takipte kalın.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı