İhasavar ve Dronesavar Gökyüzünde Mücadele Ediyor!

Saldırıları engellemeye yönelik çalışmalardan Aselsan İhasavar ve Harp Ar-Ge şirketinin Drone Savar silahı ile ilgili ilginç detaylar, haberimizde…

Teknolojinin gelişimi havadan yapılan savunma teknolojilerinde de birçok yenilik karşımıza çıkarıyor. Türkiye de bu anlamda ortaya çıkardığı çalışmalarla göz dolduruyor. Saldırıları engellemeye yönelik çalışmalardan biri de Aselsan İhasavar ve Harp Ar-Ge şirketinin Drone Savar silahı. Bu iki önemli silah ile ilgili ilginç detaylar, haberimizde…

Gökyüzündeki mücadele nasıl sürüyor?

Teknolojinin kullanım sahasının, yeryüzünden gökyüzüne doğru eğilim gösterdiği hepimizin malumu. Bu eğilim, hava araçlarını ve hava araçları alt sistemlerini de geliştirilmesi zorunlu bir hale getiriyor. Yeni gelişen bu alanda her ülke kendine özgü bir Ar-Ge süreci yürütüyor. ABD’nin jet motorlu insansız hava aracı projesinden Türkiye’nin sürü drone teknolojisi yatırımlarına kadar çeşitli ürünler üretilmeye çalışılıyor.

Günümüzdeki bu çeşitlenme, hava araçlarının oluşturacağı tehdit oranını da aynı oranda artırıyor. Düşük maliyet ve kolay kullanım illegal örgütlerin bu araçları kullanmaları için cezbedici nitelikte. Tehditlere örnek verecek olursak, asimetrik savaşın hız kazandığı günümüzde terör örgütlerinin drone’lar ve mini-İHA‘lar (İnsansız Hava Aracı) ile askeri üs bölgelerine yaptığı saldırıları verebiliriz. Altına patlayıcı veya el bombaları konulan drone’lar tehlike saçabiliyor. Bu saldırıları engellemeye yönelik çalışmalardan biri de Aselsan İhasavar ve Harp Ar-Ge şirketinin Drone Savar silahı…

Aselsan İhasavar neler yapabiliyor?

Aselsan, dün olduğu gibi bugün de gelecek teknolojilerini üretmeye devam ediyor. Kötü niyetli kişiler tarafından kullanılan insansız hava araçlarının saldırı tehdidi oluşturduğu bu dönemde de İhasavar ürünü ile karşımıza çıkıyor.

İhasavar, keşif, casusluk, taciz ve saldırı amacı güden drone ve mini-İHA’lara göz açtırmıyor. İhasavar, RF yani Radyon Frekansı karıştırma ve köreltme sistemleriyle askeri üsler, devlet kurumları, nizamiye ve kontrol noktaları gibi kritik önemdeki bölgelere yaklaşmak isteyen hava araçlarını düşürebiliyor.

Silah, içinde bulundurduğu sistem ve yazılımlarla GPS ve Glonass küresel konumlama sistemlerini etkisiz hale getirerek hava aracının komuta merkezi ile bağlantısını kesiyor ve yere inmelerini sağlayarak  hedefe ulaşmasını engelliyor.

Donanımsal olarak bakacak olursak ise Aselsan tarafından üretilen Li-On bataryaları ile 1.5 saat kesintisiz yayın yapabiliyor. Hafiflik, yüksek ergonomi ve kullanım kolaylığı açısından da kullanıcılara rahatlık sağlıyor. Tek er tarafından kullanılabilen İhasavar; konser, konferans salonu, konvoy gibi saldırıya açık insan topluluklarına önlem olarak da kullanılıyor.

-30/+50 gibi zorlu sıcaklık değerlerinde performans gösterebilen Aselsan İhasavar, tek bir sistemle tüm bandı karıştırma özelliğini de kullanıcılarına sunuyor. Halihazırda 500 adet teslimat sayısını aşarak yetkili birimleri talepleri doğrultusunda üretimi sürüyor.

Drone Savar ne işe yarıyor?

Özel bir şirket olan Harp Ar-Ge’nin ürettiği Drone Savar’a gelecek olursak… Silah ve tüfekle vurulması güç hedefler olan drone’ları dize getiren Drone Savar, ES-60 modeli ile Aselsan İhasavar’da olduğu gibi çantadan güç alma gereksinimi duymuyor. Önceki modelleri ekipman desteği gerektirse de bu model ile birlikte taşınabilirlik yüksek düzeyde.

TSK (Türk Silahlı Kuvvetleri) ve EGM (Emniyet Genel Müdürlüğü) tarafından çok rağbet görüyor. Patlayıcı barındıran drone’u sakince yere indirerek etkisi hale getirilmesine imkan sağlıyor. 3 kilometrelik etkili menzili bulunan ürün, 2.5 kg ağırlığa sahip. Yüzde 70 yerlilik oranıyla üretilen HARP Drone Savar kolay kurulumu ile kutu içerisinde taşımaya olanak sağlıyor. Süper odaklı karıştırma yaparak yüksek güvelik önlemi gereken bölgelere görünmez bir ağ örüyor.

Nükleer santraller, kolluk güçlerinin karakolları ve devlet başkanlığı konutları gibi bölgelerin güvenliği için de daha uzak menzilde etkili ürünler üretmeye çalışmalar sürüyor.

Peki siz savunma teknolojilerindeki bu önemli gelişmeler hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorum kısmından payalaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Aselsan’ın Sarp Uzaktan Kumandalı Silah Sistemi!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Askeri Birliklere Yardımcı Olacak Kamikaze Dronelar!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Tehditlere Karşı Laser Savunma Sistemi: Aselsan LSS!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Mert Emirhan Pamuk

Mert Emirhan Pamuk

Çarkta sıradan bir diş değil de yeni çark oluşturmaya çalışan, Türk Savunma Sanayi ve Dünya Savaş Tarihi meraklısı bir İşletme Fakülteli.5 yılı aşkın süredir takip ettiğim savunma sanayi ve yeni teknolojilerdeki gelişmeleri Moblobi.com'daki köşemde sizlere aktarmaya çalışacağım. Takipte kalın! Moblobi: https://moblobi.com/author/emirhan-pamuk/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı