Akıllı Oyuncaklar Çocukların Yaratıcılığını Besliyor!

Çevremizdeki pek çok nesne gibi artık oyuncaklar da akıllandı. Bu akıllı oyuncaklar genellikle fiziksel oyuncakların teknolojik olarak geliştirilmiş ve anlamlı bir amaç doğrultusunda da yapılandırılmış biçimleri olarak ortaya çıkıyorlar. Teknolojik bileşenler, klasik oyuncaklarda çoğunlukla ilgi çekiciliği arttırmak için kullanılıyorlar. Ancak akıllı oyuncaklar ise çocuğa, bilişsel görevlerini gerçekleştirebileceği ve teknoloji ile de zenginleştirilmiş bir ortam sunuyorlar. Hatta çocukların yaratıcılıklarını geliştiriyorlar. İşte detaylar…

Teknoloji çocukların oyuncaklarını nasıl etkiledi?

Teknolojik yenilikler artık biz büyüklerin hayatlarının her alanını etkilediği gibi çocuklarımızın da hayatını etkiliyor. Hatta artık oyun sektöründe ve oyunca sektöründe de kendini iyice hissettiriyor. Klasik oyuncakların yerlerini artık çoktan akıllı oyuncaklar aldı bile.

Oyuncakların çocuklar üzerindeki etkisi tartışılmaz çok büyük. Gelişim süreçlerini de doğrudan önemli derecede etkiliyor. Akıllı oyuncaklar ile çocuklar yalnızca fiziksel etkileşime girmekle kalmıyor; fiziksel gerçeklik ile birlikte sanal gerçekliği de deneyimleme imkanı bulabiliyor. Karışık gerçeklik adı verilen bu durumda yani her iki gerçekliğin de bir arada bulunduğu ortamlarda ise çocuklar, katılımda çok daha aktifleşebiliyor.

Ayrıca oyuncakları manipüle ederek kendi kendilerine öğrenir durumda da geliyorlar. Örneğin bir çocuğun akıllı hikaye anlatma oyuncağını deneyimlediğini varsayalım. Pelüş oyuncaklarını manipüle ederek değiştirebildikleri sanal içerik sayesinde çocuklar, kendi hikayelerini yaratmayı öğrenebiliyorlar. Böyleyce yaratıcılık, hayal etme gibi pek çok güdülerini geliştirme şansı elde ediyorlar.

Akıllı oyuncaklar çocukların gelişimine ne gibi katkılarda bulunuyor?

Çocuklar genellikle belli bir amaca ulaşmak için motivasyona ihtiyaç duyarlar. Akıllı oyuncaklar, çocukların bu amaca yönelik motivasyon ihtiyacını da karşılamış olurlar. Bunun yanısıra düşünme ve akılda tutma becerilerini de geliştirirler.

Çocukların teknolojiye ilgisi oldukça büyük. Bu durum, akıllı oyuncakların çocukların gelişimlerine dahil olmalarını kolaylaştırıyor. Bunun yanısıra; çocukların hayal etme, yaratıcılık, düşünme gibi pek çok becerisini teknolojik ortamla entegre etmelerinde de önemli bir rol üstlenmiş oluyor.

Akıllı oyuncaklarla; örneğin hikaye anlatımı, kavram öğrenme, matematiksel düşünme gibi bilişsel aktiviteler uygulanabilir.

Peki fantastik oyunlar içsel duyguları arttırıyor mu? Fiziksel ve sanal gerçekliğin fantastik oyunlarda biraraya gelmesi çocukları nasıl etkiliyor? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler
Tuğba Tekyıldız

Tuğba Tekyıldız

Dijital ve teknoloji ile ilgilenen herkesi Moblobi.com'a bekliyoruz... Moblobi: https://moblobi.com/author/tugba-tekyildiz/ E-posta: onur.aydin@moblobi.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı