Akıllı Araba Nasıl Çalışır?

Akıllı araba hayali ilk olarak Swatch saatlerini icat eden Nicolas Hayek ile başladı. Kolayca hareket edebilen, verimli ve çevre dostu, yenilenebilir enerji kaynaklı yakıt kullanan, kolay park edilebilen bir araba yapma fikri ile başlayan bu serüven, günümüzde kendi kendine hareket eden, şerit değiştiren ve neredeyse sıfır hata ile çalışan arabaları meydana getirdi.

Öyle ki yeni Tesla arabalarıyla, araçlarınız sizi evden alıp işe götürecek, siz işte vakit geçirirken arabanız bir yandan “taksicilik” yaparak Uber ile para kazanacak, ardından iş çıkışınızda sizi eve götürecek ve sonrasında tekrar çalışmaya devam edip bir yandan da size pasif gelir sağlayacak. Peki, bu derecede akıllı ve mükemmel bir şekilde çalışan akıllı arabaların çalışma prensibi nedir?

Akıllı Araba Nasıl Çalışır?

İçten yanmalı motorların aksine, bu tür arabaların tamponlarında motor bulunmaz. Gaza bastığınız anda hızlanmanız için beklemeniz gerekmez ve sizi gaza basıp gücü verdiğiniz anda araba hızlanmaya başlar. İndüksiyon motoruna sahip bu tür araçlar motorlar, stator ve rotordan oluşur.

Nikola Tesla’nın aslında kendi icadı olan bu motor, günümüzde Elon Musk tarafından ancak insan kullanımına açılabilmiştir. Rotor, uçlarından halkalarla birleştirilerek kısa devre edilmiş iletken çubuk kümesidir. 3 fazlı alternatif akım stator kısmına girdi olarak verilir. Sargılardaki bu üç fazlı, alternatif akım dönen bir manyetik alan oluşturur. Dönen manyetik alan, rotor çubuklarıyla etkileşerek dönmesini sağlar. Bu motor ne fırça ne mıknatıs içerir. Buna karşın akıllı arabalar çok hızlı ve kuvvetlidir.

Akıllı Arabaların Avantajları Nelerdir?

Akıllı araba, avantaj olarak güç kaynağındaki frekansın değişmesiyle tekerlerdeki hızı değiştirebilir. Bu kontrol, akıllı arabanın hız kontrolünü güvenilir ve hassas bir şekilde ayarlayabilmemizi sağlar. Motor devri on sekiz bine kadar çıkabilir. Bu, akıllı arabaların içten yanmalı arabalara karşı en büyük avantajlarından biridir.

İçten yanmalı motor sadece belirli aralıklarla verimli güç ve tork üretebilirken, akıllı arabalar için böyle bir sınırlama yoktur. Bu yüzden içten yanmalı motorlar devrini direkt olarak tekerleklere aktaramaz. Elektrikli araçlarda şanzımana ihtiyaç duyulmaz. Bunlara karşın çevreye de hiçbir zararı yoktur. Binlerce yıl önce ölmüş olan canlıların fosilleriyle havaya ve doğaya zarar vermez, oldukça temizdir.

Eski dönem içten yanmalı motorların yazılım entegreleri son derece sınırlıdır ancak park sensörü gibi basit etkenler eklenebilmiştir. Buna rağmen akıllı arabalar, her şeyi bir yazılım ile büyük oranda değiştirebilir. Bundan dolayı bu tür arabaların bir sınırı yoktur. Doğru, güçlü bir yazılım ve disiplinli bir mühendislik ile mükemmel, kusursuz çalışan akıllı arabalar yapmak mümkündür

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Akıllı Arabalar Kaza Yaptığında Kim Suçlu Olacak?” okumak için buraya tıklayın.
“Geleceğin Akıllı Arabalarının Yapabileceği 10 Şey!” okumak için buraya tıklayın
“Akıllı Arabalar Hakkındaki 5 Önemli Gerçek!” okumak için buraya tıklayın.
“Akıllı Arabalar Hakkındaki 5 Efsane!” okumak için buraya tıklayın.

“Akıllı Araba Nasıl Çalışır?” konumuzu paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı