Son Yılların En Önemli 5 Uzay Teknolojisi!

Büyük teknolojik yeniliklerin yaşandığı 21.yüzyılda uzay teknolojileri alanında önemli gelişmeler yaşandı. En önemli 5 uzay teknolojisi, haberimizde...

21.Yüzyıl uzay teknolojileri açısından en parlak dönemlerinden biri oldu. Bu yüzyılda pek çok araç uzaya gönderilmiş ve bu araçlar sayesinde birçok bilinmezlik aydınlığa kavuşmuştur. 21.yüzyılın en önemli 5 uzay teknolojisi, haberimizde…

21.Yüzyılın en önemli uzay teknolojileri:

1- Hubble Uzay Teleskobu

Hubble Uzay Teleskobu 1990 yılında yörüngeye fırlatılmış. Teleskop ismini Amerikalı astronom Edwin Hubble‘den almış. Hubble uzay teleskobu dünya tarihinde bu zamana kadar uzaya fırlatılan en büyük uzay teleskoplarından biri.

Kısaltması HUT olan bu teleskobunun görevi, derin uzay görüntülerini dünyaya aktarmak. HUT görevini bu zamana kadar başarıyla yerine getirmiş. Bunun en büyük delili NASA’nın açıkladığı veriler. Verilere göre bu zamana kadar HUT sayesinde 10.000 den fazla akademik makale yazılmış.

Güneş enerjisiyle çalışan HUT; uzay hakkında bütün bilinmeyenleri bize aktarmaya devam ediyor. Teleskop 12 milyon ışık yılı uzaklığa kadar gözlem yapabilme yeteneğine de sahip. Hubble Uzay Teleskobu’nun maliyeti ise 1,5 milyar dolar.

2- SpaceX’in Falcon 9 Roketi

Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX şirketinin yapmış olduğu bu roket sayesinde uzaya ticari uçuşlar da başlamış oldu. Roketin en büyük özelliği yeniden kullanılabilir olması. Özel bir teknolojiyle üretilen roket, diğer roketlere nazaran bir çok kez kullanılabiliyor. Bu özelliğiyle de dünya da bir ilk. Falcon 9 roketinin görevi ise yörüngesel ağır yükleri taşımak. Roketin fırlatma başına maliyeti 6.1 milyon dolar.

3- Uluslararası Uzay İstasyonu

Uluslararası Uzay İstasyonu’nun ilk kısmı 1998 yılında fırlatılmış. İstasyonun görevi farklı deneyler için uzay ortamı ve düşük yerçekimi ortamı oluşturmak. İstasyonda mürettebat biyoloji, kimya, fizik, astronomi gibi birçok alanda deneyler yapıyor. İstasyon 2 Kasım 2000 tarihinden bu yana üzerinde mürettebat bulundurması ile tarihte bir ilk olmuş durumda. İstasyonu’nun maliyeti ise 150 milyar dolar.

4- Selene (Ay Keşif Aracı)

Selene, 2007 yılında Japonya’nın JAXA şirketi tarafından uzaya fırlatılmış. Uydunun görevi Ay’ın jeolojik ve manyetik alanını incelemek. Bu araç sayesinde uzayın haritası çıkarılmış ve en net fotoğrafları çekilmiş.

5- Kepler Uzay Aracı

Kepler Uzay Aracı, NASA tarafından tasarlanmış. Araç 2 Kasım 2009 tarihinde Florida’dan samanyolu galaksisindeki yabancı gezegenleri incelemek için fırlatılmış. Kepler fırlatılışından bu yana 2 bin 736 potansiyel gezegen keşfetti. Araç ismini Alman gök bilimci Johannes Kepler’den almış.  9 Ekim 2018 tarihinde NASA’nın yaptığı açıklama ile Keplerin görevi sonlandırılmış. Kepler uzay aracının maliyeti ise 550 milyon dolar.

Peki siz uzay bilimleri ve teknolojileri hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce son dönemlerin en önemli uzay teknolojileri arasında başka hangi teknolojiler yer alabilir? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Uzay Yolculuğu Yapan İnsanlara Olan Tuhaf Şeyler!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Uluslararası Uzay İstasyonu Hakkındaki 10 İlginç Gerçek!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • “İlk Uzay Yolculuğu Hakkındaki 5 Gerçek! haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Furkan Yılmaz

Furkan Yılmaz

Merhaba, Ben Furkan. Selçuk Üniversitesi Reklamcılık 3. sınıf öğrencisiyim. Okumayı, yeni şeyler keşfetmeyi ve dünyamızda yaşanan hızlı gelişmeleri takip etmeyi çok seviyorum. Bu gelişmeleri birlikte takip etmek için sizi Moblobi.com'daki köşeme bekliyorum.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı