Yeni Çıkan Teknolojileri Neden Denemek İstiyoruz?

Neredeyse her geçen gün hayatımıza yeni teknolojiler ve dijital platformlar giriyor. Biz bireyler ise teknoloji çağında yaşamanın bir gerekliliği olarak, yeni çıkan bu teknolojileri bilmek, tanımak ve deneyimlemek istiyoruz. Son dönemde yapılan bir araştırmaya göre bu tür teknolojik yeniliklere oldukça açık olduğumuzu hatta birçoğumuzun denemeye istekli olduğunu gösterdi. İşte detaylar…

Gelecekhane’nin gerçekleştirdiği “Türkiye Dijitalleşme Algısı” araştırmasında teknoloji kullanım alışkanlıkları hakkında ılginç sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre, kullanıcılar kaygılarına rağmen genel olarak bakıldığında hayatlarına değer katacağını düşündükleri dijital yeniliklere oldukça açıklar. Hatta araştırmaya göre yüzde 94’ü yani neredeyse tamamına yakını da yeni çıkan teknolojileri denemek istiyorlar.

Yeni teknolojiler neyi sağladığında hayatımıza giriyor?

Sonuçlara bakılırsa; ülkemizdeki kullanıcıların yeni çıkan teknolojileri deneyimlemesi noktasında oldukça önemli açıklar bulunuyor. Kullanıcıların büyük bir çoğunluluğu (neredeyse yüzde 88’ine yakını) yeni teknolojileri hayatlarını kolaylaştırdığını düşündüğü için kullanmak istiyor. Kullanıcıların yarısından fazlası (yani neredeyse yüzde 67’si) ise yeni teknolojileri zaman kazandırdığı için kullanıyor. Yani bakıldığında biz bireyler hayatımızı kolaylaştıran ve zaman kazandıran yeni teknolojileri kullanmaya istekliyiz.

Araştırmanın sonuçlarına göre toplumun şu an dijitalleşme ile ilgili pek çok kaygısı olmasına rağmen; bankacılıktan alışverişe veya eğitimden eğlence sektörüne kadar pek çok alanda ortaya çıkan dijital yeniliklere de oldukça açıklar.

İnternet bankacılığı insanların hem hayatını kolaylaştıran hem de zaman kazandıran en güzel örnekler arasında yer alıyor. Yani aslında bireylerin hayatlarına almak istediği ve yeni teknolojiler den beklediği iki önemli unsuru içerisinde barındırıyor. Zaten araştırmalar da bankacılık uygulamalarının mobil cihaz aktiviteleri arasında ilk 5‘te yer aldığını gösteriyor. Yani bireyler; hayatlarını kolaylaştıran ve zaman kazandıran bu mobil bankacılık uygulamaları gibi teknoloji leri kullanmaya hevesliler.

Mobilde teknoloji tüketimimiz artıyor mu?

Akıllı telefonlarımız hayatımıza girdikten sonra alışveriş, eğitim, iletişim, bilgi edinme ve hatta kitap okuma gibi hayatımızdaki temel pek çok faaliyet de dijitalleşti. Ülkemiz toplumu olarak bizler de bunları oldukça benimsedik. BTK  yani Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurulu’nun verilerine bakacak olursak; ülkemizin mobil penetrasyon oranının yüzde 112 seviyesinde olduğunu ve hatta internet erişimlerimizin büyük oranda da mobil cihazlara kaydığını söyleyebiliriz. Bu arada bilmeyenler için hemen söyleyelim: Bir ülkenin mobil penetrasyonu bulunurken ülkedeki toplam mobil cihaz (sim card) sayısı, toplam nüfusa bölünür. Yani aslında kişi başına mobil cihaz (sim card) sahipliği demektir. Bu durumdan anlayacağınız üzere Türkiye’de bu oran yüzde 112 ile oldukça yüksek. Kısacası ülke olarak mobil cihaz sahipliğimiz ve internete mobil cihazlardan erişimimiz gittikçe artıyor.

Türkiye’de sosyal medya kullanımı da dünya ortalamasının oldukça üzerinde. Hatta yine yapılan araştırmalara bakıldığında Türkiye’de aktif olarak 51 milyon sosyal medya kullanıcısı bulunuyor ve 44 milyon sosyal medya kullanıcısı ise mobilden sosyal medyaya bağlanmayı tercih ediyor. Yani ülkemizde sosyal medyayı da mobilden kullanmayı seviyoruz.

Peki tüm bu veriler bize Türkiye hakkında hangi gerçeği ortaya koyuyor? Peki bu durumda neler yapılacak? Haberin devamında..

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler
Tuğba Tekyıldız

Tuğba Tekyıldız

Dijital ve teknoloji ile ilgilenen herkesi Moblobi.com'a bekliyoruz... Moblobi: https://moblobi.com/author/tugba-tekyildiz/ E-posta: onur.aydin@moblobi.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı