Yapay Zeka Gerçekten de Sosyal Bir Tehdit Mi?

Hepimiz çok uzun süredir yapay zeka ile ilgili haberlerle, projelerle ve makalelerle karşılaşıyoruz. Özellikle milenyum çağının başlangıcından sonra bu konu teknoloji meraklıları arasında daha sık konuşulmaya başlandı. Bu teknolojinin, beraberinde getirebileceği büyük değişimler ve akılda uyandırdığı sorular sebebiyle kimileri tarafından endişeli gözlerle de izleniyor. Değişim, özellikle böylesine büyük bir değişimse, adapte olunması kolay bir şey değil ve bazılarımızın bununla ilgili tedirgin olması elbette gayet normal. Peki yapay zeka bizi neden bu kadar düşündürüyor? İşte detaylar…

Yapay zeka neden robotlardan farklı?

Genel anlamıyla yapay zeka, herhangi bir bilişsel işlevi insanların yapabildiğine benzer şekilde yerine getirebilen bir teknoloji. Bunu yaparken herhangi bir canlı organizmayı kullanmıyor yani tamamen yapay araçlar ile oluşturuluyor. Basit robotlardan farklı olarak yapay zeka kendi kendine öğrenebiliyor, hissedebiliyor ve karar verebiliyor.

İlk olarak 1940’lı yıllarda, İkinci Dünya Savaşı döneminde, adından söz ettiren ve üzerinde araştırmalara başlanan yapay zeka teknolojisi; o yıllarda çok yavaş gelişim gösterse de bulunduğumuz çağa kadar gelişimini oldukça hızlandırmayı başarmış ve bu konuda birçok büyük adım atılmıştı. Günümüzdeyse çok hızlı gelişen teknoloji sayesinde bu büyük adımlar günler hatta saatler arasında atılabiliyor.

Bu kadar hızlı gelişen ve artık günlük rutinimizin birçok yerinde karşılaştığımız yapay zeka teknolojisi, getirdiği büyük değişimle birlikte insanları korkutmaya ve endişelendirmeye çoktan başladı. Tanınan bilim adamları arasında da birçok tartışmaya ve görüş ayrılığına neden olan teknoloji, İnsanlık için kendisiyle birlikte bir belirsizliği de büyütüyor ve bu belirsizlik birçok insanın içine korku salıyor. Henüz süper zekalı yapay zekaları icat edememiş olsak da bu teknoloji şuan bulunduğu konumla bile kafalarda sosyal açılardan çeşitli soru işaretleri oluşturuyor.

Yapay zeka insanları neden korkutuyor?

Bu soru işaretlerinden biri sosyal manipülasyonla ilgili. Yapay zekaya sahip algoritmalarıyla sosyal medya araçları, hedef kitle pazarlamasında büyük bir etkiye sahip. Kim olduğumuzu, ne düşündüğümüzü, neyi sevdiğimizi ya da sevmediğimizi gibi birçok bilgiye bıraktığımız veriler sayesinde oldukça hakimler. Yakın zamanda gerçekleşen Cambridge Analytica skandalı, eğer doğruysa, yapay zekanın veriler ve sosyal medya üzerinden toplumu manipüle etme konusunda ne kadar yetenekli olabileceğini gösterir nitelikte. Teknoloji, kişisel verileri ve çeşitli algoritmalarını kullanarak hedef alınması gereken kitleyi seçebilir ve onların düşüncelerini doğru ya da yanlış olması fark etmeksizin çeşitli ilgi çekici bilgiler vererek değiştirebilir.

Akla hemen gelen soru işaretlerinden bir diğeri ise insanların gizlilik ve güvenlik endişeleriyle ilgili. Artık dijital ortamda attığımız her adımın takip edilebildiğini ya da etrafımızda bulunan neredeyse her kameranın yüz tanıma algoritmasıyla bizi saniyeler içinde tanıyabildiğini düşünürsek bu yeteneklere sahip kendi kendine düşünebilen bir teknolojinin ya da bu teknolojiye sahip olanların bu bilgilerle neler yapabileceğini kestirmek imkansız ve kişisel hayatın gizliliğine de pek uygun bir sistem olarak görülmüyor. Son zamanlarda yapay zekayla ilgili tartışmalarda bu ve benzeri etik-ahlak problemleri de oldukça büyük bir yer kaplıyor.

Peki yapay zeka bugüne kadar büyük bir tehdit oluşturdu mu? İnsanlar neden korkuya kapılıyor? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler

Hüseyin Emre Almaz

Hüseyin Emre Almaz

MEF Üniversitesi, İşletme bölümü öğrencisi. Aynı zamanında vokalistlik ve öykü yazarlığı yapmaya çalışıyor. Kısacası, beyaz yaka olmamak için elinden geleni yapan nevi şahsına münhasır biri. Moblobi.com’da da dijital dünyayla ilgili bildiği şeyleri size aktarma gibi bir gayesi var. Köşesini takipte kalın! https://moblobi.com/author/emre-almaz/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı