Uzay Yolculuğu Yapan İnsanlara Olan Tuhaf Şeyler!

Uzay yolculuğu yapan insanların yerçekimsiz ortamın varlığı sebebiyle bazı değişiklikler oluyor. 4 tuhaf değişiklik haberimizde...

İnsan vücudu mağaralardan çıkıp binalarda yaşamaya; avcılık ve toplayıcılık ile besin bulmayı bırakıp marketten alışveriş yapmaya çoktan alıştı. Kendi gezegenimizde yaşadığımız değişikleri kolaylıkla kabul etmemiz mümkün. Ancak uzay boşluğu gibi vücudumuzun hiç alışık olmadığı başka bir ortam içerisinde işler her zaman iç açıcı olamayabiliyor. Çünkü uzayda ve uzay yolculuğu sırasında insan vücudunda ilginç değişiklikler oluşuyor. Uzay yolculuğu yapan insanların vücudunda oluşan tuhaf şeyler, haberimizde…

Uzay yolculuğu yapan insanların vücuduna olan tuhaf şeyler:

1- Boy uzar mı kısalır mı?

Bilindiği üzere uzayda yer çekimi yok. Bu da dünyadakinin aksine omurgamıza her saniye bir çekim kuvveti uygulanmaması anlamına gelir. Astronotlar uzayda bir süre vakit geçirdikten sora tekrar dünyaya döndüklerinde boylarında 6-7 cm’lik bir uzama görülür. Bunun sebebi yer çekimsiz ortamda insan omurgasının arasındaki boşlukların artmasıdır.

2- Yürüme bozuklukları oluşur mu?

Uzayda ve uzay aracı içerisinde uzun bir süre geçiren astronotlar dünyaya tekrar döndüklerinde ciddi yürüme bozukluklarıyla uğraşmak durumunda kalırlar. Uzun bir süre bütün hareketlerini süzülerek gerçekleştiren astronotlar geri döndüklerinde tabiri caizse yürümeyi yeniden öğrenirler.

3- Vücutta kütle kaybı oluşur mu?

Dışarıdan görülebilen ve nispeten masum sayılabilecek bu semptomların yanı sıra uzay boşluğunun insan üzerindeki etkileri pekte masum değildir. Dışarıdan görünebilen bu gibi değişimlerin dışında diğer sistem bozuklukları da oluşur.

Uzayda geçirilen süre boyunca dünyada yediğimiz şekilde yemek yiyebilmek pek mümkün değil. Yer çekimsiz bir ortamda bulunulduğundan; uzay istasyonu veya uzay mekiğinde ateş yakılamayacağından dolayı yemekler dünyadan pişirilmiş ve vakumlanmış şekilde gönderilir. Astronotlar bunları yemeden hemen önce içerilerine birkaç damla sıcak su ilave ederek yemeye hazır hale getirir. Standart yeme alışkınlıklarının dışında bulunan bu faaliyet insan vücudunun kilo kaybetmesine neden olur.

4- Uzayda kas kaybı yaşanır mı?

Dünyada üzerimize etki eden sürekli bir yer çekimi kuvveti bulunduğundan dolayı kaslarımız sürekli olarak bu kuvvete karşı bir direnç göstermektedir ve bu sayede güçlü kalırlar. Uzaydayken kaslarımıza sürekli etki eden bir yer çekimi kuvveti bulunmadığından dolayı astronotların kasları git gide zayıflar. Her ne kadar uzay firmaları astronotlara günlük 2 saat spor yapma zorunluluğu sunsa da tam olarak bu kas kaybının önüne geçilememektedir.

Peki siz astronotların geçirdiği bu süreç hakkında ne düşünüyorsunuz? Onların yerinde olmak ister miydiniz? Göründüğü kadar eğlenceli mi? Yorumlarda bizimle paylaşın.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Yapay Zeka Dünya’ya Yaklaşan 11 Göktaşı Tespit Etti!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Karanlık Madde Hakkında Bilinmeyen Gerçekler!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Norveç’teki Kıyamet Günü Kasası’nda Neler Var?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Dilara Yıldırım

Dilara Yıldırım

Merhabalar ben Dilara, Selçuk Üniversitesi Reklamcılık bölümü mezunuyum. Geziyor, görüyor, yiyor, içiyor ve fotoğraf çekip, anılar yazıyorum. İnsanların görmediğini betimlemelerini sağlamak için daha çok okuyup, daha iyi yazmak için buradayım. Moblobi.com'daki köşemi takipte kalın.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı