Uzay Yolculuğu İçin 5 Seçenek

Şüphesiz uzay yolculuğu, hepimizin hayallerini süslemekte. Uzaya gitme fırsatı imkanı sunulsa bunu değerlendirmek isteyecek bir çok insan olacaktır. Az olan her şeyin değerli olduğu gibi uzay seyahatinin de muhakkak dudak uçuklatan bir değeri vardır.

Çok yakın bir zamanda uzaya insan götürme planlarını eyleme dökmek isteyen uzay şirketleri, bu yönde yapılanmaya giderek hayalleri gerçek yapmaya odaklanmış durumda. Peki, uzaya nasıl gidebiliriz?

1. Virgin Galactic

Uzay yolculuğu seferleri yapmak için kurulmuş olan bu şirket, profesyonel anlamda tecrübesi olmayan insanları, atmosferin dışından 100 km dışarıya çıkararak yer çekimsiz ortam deneyimini 6 dakikaya kadar yaşatmak istiyor.

Dünyayı uzaktan seyretmenin tadına varan insanlar 250.000 dolar gibi dudak uçuklatan paraları hiç düşünmeden gözden çıkarıyorlar.

2. SpaceX

Merkezi ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Hawthorne şehrinde bulunan şirket, uzay taşımacılığı yaparak bu alanda ilginç tecrübeler yaşamak isteyen insanların yardımına koşuyor.

Falcon9, Falcon Heavy, Starlink, Dragon Kargo, Starship gibi uzay araçlarına sahip olan firma, ilk kurulduğu yıllarda kurucusu Elon Musk tarafından uzaya insan götürülebileceği konusunda umut verici konuşmalar yapmıştı. Elon Musk, son zamanlarda uzay taşımacılığı için diğer şirketler aracılığıyla gelecekteki Crew Dragon uçuşları için koltuk sattığını duyurdu. Uzayda yaşamak ve orada insan kolonileri kurmak adına çeşitli söylemlerde bulunan Elon Musk, çok fazla insan ile uzaya seyahat etmek için Yıldız Gemisi adında bir geminin geliştirilmesi için yoğun çalışmalar yapıyor.

Bu hummalı çalışma bittiğinde, Elon Musk hedeflerine ulaşmak konusunda azimli duruşunu sürdürürse belki de alışkın olmadığımız bir şey gerçekleşecek ve uzayda insan kolonileri kurulacak.

3. Blue Origin

Amazonun kurucusu Jeff Bezos tarafından kurulan Blue Origin, aynı zamanda diğer uzay şirketlerine oranla daha az maliyet ve tam güvenlik kapasiteli bir uzay seferi düzenlemeyi hedefliyor.

2000 yılında kurulan şirket, New Shepard ve New Glenn adında geliştirdiği 6 kişi kapasiteli uzay araçları ile 2020 yılında uçmaya hazırlanan insanların planlarını tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını durdurdu.

Şirket daha sonra bilet satmaya başlayacağını duyurdu. Bu uçuş muhtemelen Yeni Sheperad kapsülüyle gerçekleşecek. Blue Origin ayrıca bu alanda yatırım skalasını genişleterek yeniden kullanılabilir bir fırlatma aracı olacak New Glenn üzerine 2.5 milyar dolar yatırım yaparak, uzayda insanların yaşaması konusunda ne kadar istekli olduğunu da gösteriyor.

4. Axiom

Bu uzay istasyonunun hedefi diğer istasyonlardan farklı olarak ilk ticari uzay istasyonunu yaratmak.

Axiom’un ilk mürettebatlı görevi olan Ax1, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) üç astronot gönderdiği ve her biletin 55 milyon dolara mal olduğu bildiriliyor. Bu oranda potansiyel bilet alıcıları küçük bir havuz gibi görünse de sadece ABD’de, kabaca 75.000 Amerikan hanesinde bu kadar para olduğunu söyleyebiliriz. Yakın gelecekte şirket, UUİ’ye yılda üç ekip göndereceğini açıkladı.

5. Boeing

2014 yılında Nasa, uzaya insan götürülmesi alanında yapılması gereken uzay aracının inşa edilmesi için 2 şirket seçti. Bunlardan biri SpaceX diğeri ise Boeing şirketidir.

Boeing, bu çerçevede geliştirdiği teknik altyapı ve uzay araçları ile 2021 yılında bir test uçuşuna gitmeyi ardından da yılsonuna doğru uzaya insanlar ile uçmayı hedefliyordu. Bu planlar da tahmin edebileceğiniz gibi korona virüs salgını sebebi ile bir süre ertelenmiş gibi görünüyor.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Uzay Yolculuğu Hakkındaki 10 İlginç Gerçek!” okumak için buraya tıklayın.
“Uzay Yolculuğu Yapan 10 Hayvan ve İlginç Hikayeleri!” okumak için buraya tıklayın
“Uzay Yolculuğunda Tuvalet Sorunu Nasıl Çözülüyor?” okumak için buraya tıklayın.
“İlk Uzay Yolculuğu Hakkındaki 5 Gerçek!” okumak için buraya tıklayın.

“Uzay Yolculuğu İçin 5 Seçenek” konumuzu paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Abbas Öztürk

Abbas Öztürk

Merhaba ben Abbas. Sakarya Üniversitesi iletişim fakültesi öğrencisiyim. Hayalperest bir insanım fakat gerçek hayatla bağımı kopartmıyorum. Gerektiği zaman hayata uyum sağlayabilen bir insanım ancak düşünsel bir moda girdiğim zaman, hayatı uç noktalarda yaşıyorum ve birden derinlere iniyorum. Hayat bana pratik olmayı öğretti. Bende bu pratikliğimi ve yaratıcılığımı dijital dünyada kullanmak istedim. Ayrıca tiyatro, seslendirme ve grafik tasarımla ilgileniyorum. İçerik yazarlığını yaptığım Moblobi.com’da güzel vakit geçirmeniz dileğiyle… Moblobi.com'daki köşemi takipte kalın!


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı