Uzay Yolculuğu Hakkındaki 10 İlginç Gerçek!

Uzay ve uzay yolculuğu bilinmezliklerle ve gizemlerle dolu olduğu için her zaman merak konusu olmuştur. Uzay yolculuğu hakkında 10 ilginç bilgi, haberimizde

Uzay denince akla bilinmezliklerle dolu bir serüven geliyor. Galaksiler, gezegeneler, yıldızlar ve daha nicesini bilmiyoruz. Daha fazlasını öğrenmek için araştırmalar yapılıyor. Uzayda neler olduğunu anlamak ve gözlemlemek için uzaya insanlı ya da insansız uzay aracı gönderiliyor. Uzay yolculuğu sırasında neler yaşandığı da merak konusu. Uzay yolculuğu hakkındaki 10 ilginç gerçek, haberimizde…

Uzay yolculuğu hakkında az bilinen 10 gerçek:

Uzay yolculuğu, uzayı gözlemlemek ve keşfetmek için yapılıyor. Uzay yolculuğunu ucu bucağı olmayan bir serüven olarak tanımlayabiliriz. Uzun süren çalışmalar sonucu bu yolculuk gerçekleştiriliyor. Seçilen astronotlar ile zorlu eğitimler tamamlanıyor ve hazır hale geliyorlar. Dünyadan uzaya fırlatma ile başlatılan bu yolculuk uzay aracının istasyona yerleşmesiyle başarılı oluyor. İnsanlı, insansız, askeri ya da ticaret amaçlı uzay aracı gönderilebiliyor.

Günümüze kadar uzaya giden insan sayısı, gerek bütçesi gerek zorluk derecesinin ağır gelmesi ile kısıtlı. Uzay aracı içerisinde hayatın nasıl olduğu merak ediliyor. Uzay yolculuğu ile ilgili merak edilen 10 ilginç bilgi şöyle;

1- Astronot kıyafetleri:

En merak edilenlerden biri astronot kıyafetinin işlevi ve fiyatı. Astronot kıyafetleri astronotların dış etkilerden korunması, kan akışının dengelenmesi ve nefes alabilmeleri için kullanılır. Astronotlar, sırtlarında bulunan yaşam destek ünitesi sayesinde hayatta kalabilecek ekipmana sahiptir. Astronot kıyafetini giymek 45 dakika sürüyor ve oldukça ağır bir ekipman olduğu biliniyor. Astronotlar, uzay boşluğunda ekip arkadaşlarıyla iletişimlerini de astronot kıyafetleri aracılığıyla sağlıyorlar. Bu kıyafetlerin maliyeti ise yaklaşık 12 milyar dolar civarında bulunuyor. Astronot kıyafetleri dayanıklı ve çok işlevli olacak şekilde tasarlanıyor.

2- Uzay yolculuğunun maliyeti:

Kıyafeti, uzay aracı, yemekleri, ekipmanları ve daha birçok şey özel olarak tasarlandığı için maliyeti çok yüksek olabiliyor. Uzayı keşfetmek için gereken bütçede uçuk fiyatlar yer alıyor. İlk kez aya insan gönderen Apollo 11 heyetinin 25.4 milyar dolar harcadığı tahmin ediliyor. Günümüzde bu para yaklaşık 135 milyar dolar ediyor. Özetle, bütçenin ve ekipman donanımının yeterli olması gerektiğini belirtebiliriz.

3- Astronot yemekleri:

Uzay yolculuğu sırasında kısıtlı imkanlar ve kısıtlı bir alan olduğu için astronotlar diyet uyguluyor. Zamanla tat alma duyuları değişiklik gösterebiliyor. Bir günde 3,8 kilo işlenmiş gıdaları tüketme sınırları var. Özel vakumlanmış poşetler ile yiyecekler korunup tüketime hazır hale getiriliyor. İslenmiş gıdaları tüketmek için su ya da ısıtma işlemi yapılıyor. Yemeğin tadını iyi hale getirmek için Tabasco veya hardal gibi çeşniler kullanılıyor.

uzay yolculugu hakkindaki 10 ilginc gercek moblobi

4- Tuvalet ihtiyacı:

Yerçekimsiz ortamda kendilerini sabitleyip tuvalet ihtiyaçlarını poşet ile gideriyorlar. İşleri bittikten sonra poşeti deliğe doğru itiyorlar. Vakumlu boru ile de koku düzenini sağlıyorlar. Astronotların yaptıkları diyet ile gıdaların sindirilmesi ve dönüştürülmesi kolaylaşıyor. Uzay yolculuğu boyunca her türlü atığı dönüştürmeleri gerekiyor. Sıvı atıkları dönüştürdükten sonra kullanabiliyorlar.

5- Uzayda uyku ihtiyacı:

Uzay aracı içerisinde kısıtlı alanda uyumanın da zorlukları bulunuyor. Astronotlar kişisel uyku kapsülleri ile sabit bir yere bağlanıyorlar. Yerçekimsiz ortamda uyumak ancak sabitleyiciler ile mümkün oluyor.

6- Uzay aracı antrenmanları:

Uzayda kas sistemlerini çalıştırmaları ve çevik olmaları gerekir. Astronotlarda kas erimesi gibi sorunların oluşmaması için sürekli hareket etmeliler. Uzay aracı içerisinde spor ekipmanları bulunur. Zorlu koşullarda güçlü kalmaları için belirli saatlerde antrenman yapmaları büyük önem taşır.  Sağlıklarını kendileri korumaları gereklidir. Bu yüzden vücut sistemlerine dikkat etmeli ve düzenli hareket etmelidirler.

7- Ay’ın kokusu:

Astronotlar, uzayda ayın kokusunun ıslak kül, barut ya da kurtulmuş biftek gibi koktuğunu söylüyor. Bu bilgiden tam emin olamıyoruz. Bilginin kesin olmamasının sebebi uzaya şuana kadar az sayıda insan gitmiş olmasıdır. Uzayda yürüyüşe çıktıklarında astronot kıyafeti bulunduğu için net bir şekilde kokuyu alamazlar. Ancak uzay aracına döndüklerinde kıyafetlerinden gelen kokudan ya da kıyafette bulunan parçacıklardan bir tahmin yürütebiliyorlar.

8- Astronot eğitimi:

Astronot eğitiminde başlıca fırlatma antrenmanı, uzay aracının kullanımı eğitimi, hayatta kalmak için zor durumlara hazırlık için eğitimler bulunuyor. Yerçekimsiz ortamda olabilecek yaralanmalar ya da hastalıklar ile ilgili bir ilk yardım eğitimi de alıyorlar. Uzay yolculuğu süreli ya da süresiz ayarlanabildiği için duruma göre ağır eğitimlerden geçiyorlar.

9- Hayat sigortası:

Hayat sigortası anlaşmasında, astronotun yaşamının garanti altına alınması veya geri dönmesi halindeki gereklilikler yer alır. İlk astronotlara baktığımızda hayatlarını korumak adına bir yaşam sigortası uygulanmadığını söyleyebiliriz. Örneğin, Apollo 11 heyetinin astronotları için hayat sigortası yapılmamıştı. Tüm şartlar göz önünde bulundurularak hayat sigortası yapılmasının önemi sonradan anlaşıldı.

10- Dünyaya dönmek:

Uzay yolculuğu yıllarca sürebilir. Uzay aracında yapacakları her şey planlıdır ve programlıdır. Dünyaya dönme zamanı geldiğinde yerçekimsiz ortamdan dönmek epeyce zorlayabilir. Nasıl ilk gittiklerinde adapte olmak zorluyorsa döndüklerinde de alışmak zor olabilir. Yerçekimsiz ortamda uzun süre bulunmaları boy uzamasına (yaklaşık olarak 2 inç) yol açar. Dünyaya geri döndüklerinde ilk başta yürümekte zorlanma, sırt ağrısı ve hareket etmede sorunlar yaşayabilirler. Bir müddet sonra normale döneceklerdir.

Peki siz uzay yolculuğu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizin bildiğiniz uzay gerçekleri neler? Yorum kısmından görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • İlk Uzay Yolculuğu Hakkındaki 5 Gerçek!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Uzay Yolculuğu Yapan 10 Hayvan ve İlginç Hikayeleri!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Uzay Yolculuğunda Tuvalet Sorunu Nasıl Çözülüyor?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Fatma Nur Doğan

Fatma Nur Doğan

Merhaba, ben Fatma Nur. İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü öğrencisiyim. Yeni yolculuklara adım atmayı ve sürekli yeni şeyler öğrenmeyi seviyorum. İçimizdeki ışığın yansımasını başkalarında gördükçe mutlu oluyorum. Hayal kurarak yaşamayı ve keşfetmeyi seviyorum. Hayallerle dolu yolculuğumda benimle beraber yeni ufuklara açılmak ve yenilikleri takip etmek isterseniz Moblobi.com da takipte kalın!


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı