Uluslararası Uzay İstasyonu Hakkındaki 10 İlginç Gerçek!

Uzayda bir yaşam üssü haline gelen ve dünya yörüngesindeki en büyük yapay uydu olan Uluslararası Uzay İstasyonu hakkındaki 10 ilginç gerçek, haberimizde...

İngilizce adı International Space Station (ISS) olan Uluslararası Uzay İstasyonu tam anlamıyla üzerinde yaşanılabilen bir uzay üssü. Amacı ise çeşitli araştırmalar, keşifler ve bilimsel deneyler gerçekleştirmek. Farklı modüllerin bir araya gelmesiyle oluşturulan istasyonun ilk parçası 1998 yılında fırlatılmış. Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydu olma özelliği taşıyan Uluslararası Uzay İstasyonu hakkında büyüleyici gerçekler, haberimizde…

Uluslararası uzay istasyonu hakkında bilmeniz gerekenler:

1- Mürettebat nasıl barınıyor?

Uluslararası Uzay İstasyonu, 2 Kasım 2000 tarihinde Keşif 1 mekiğinin istasyona varmasıyla birlikte uzay mürettebatını kesintisiz 7206 gündür barındırmaya devam ediyor. Bu özelliği ile uzaydaki en uzun kesintisiz insan bulundurma rekorunu da elinde tutuyor.

2- Çıplak gözle görülebiliyor mu?

Uygun saatlerde yeryüzünden bakıldığında uzay istasyonunu çıplak gözle görebilirsiniz. Ayrıca “ISS Detector” adlı mobil uygulamayı telefonunuza indirdiğiniz zaman uygulama size bir sonraki geçişin ne zaman olacağını söylüyor. Konumunuza bağlı olarak geçişin gerçekleştiği zaman gökyüzünde hangi yöne bakmanızı söylüyor ve bu şekilde istasyonu görmenize yardımcı oluyor.

3- Mürettebat uzay istasyonunda çeşitli deneyler yapıyor

Uzay ortamı ve yerçekiminin düşük olmasıyla deneyler için elverişli bir ortam sunan uzay istasyonunda, astronomi, meteoroloji, fizik, kimya, biyoloji ve daha pek çok dalda deneyler yapılabiliyor.

4- Bir günde 15,5 tur atabiliyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu Dünya çevresinde bir günde 15,5 tur atabiliyor. Saniyedeki 8 km hızı ile de bir tam dönüşünü 90 dakikada gerçekleştiriyor.

5- Astronotlar kendi idrarlarını içmek zorunda kalıyorlar.

Söz konusu geri dönüşüm olduğunda bu konuda bir numaralardan olan Uluslararası Uzay istasyonu, her ne kadar zorunluluktan da olsa idrarı bile değerlendiriyor. Suyun ağır ve yörüngeye taşıması zor olduğundan astronotların idrarı özel bir aşamadan geçerek içilebilir hale getiriliyor.

6- Astronotların kirli çamaşırları ne oluyor?

İstasyondaki yer sınırlı olduğundan çamaşır makinesi gibi bir seçenek yok. Peki bu kirli çamaşırlara ne oluyor? İstasyonda aylarca kalacağı düşünülünce yeterince elbise almak da zor oluyor. Bu yüzden astronotlar elbise ve iç çamaşırlarını giyebildikleri kadar giyiyorlar. Başka bir seçenek ise kirli çamaşırların atmosferde yanabileceği özel bir yörüngeye bırakılmaları.

7- Astronotların dışkılarına ne oluyor?

NASA’ya göre astronot Scott Kelly 1 yıl boyunca yaklaşık 82 kilogram dışkı üretiyor. Bu atıklar kirli çamaşırlara benzer bir metot ile belirli aralıklarla tahliye edilip Dünya’nın atmosferinde yanmaya bırakılıyor. Böyle olunca da görüntü tıpkı yıldız kaydığındaki gibi oluyor.

8- İstasyonda en uzun süre kalma rekoru ne?

Konumuz Uluslararası Uzay İstasyonu olunca birçok rekora sahip olan astronot Peggy Whitson’dan bahsetmemek olmazdı. Uzayda yürüyüş yapan en yaşlı kadın ve toplamda en fazla uzay yürüyüşü yapan kadın olma unvanlarını elinde bulunduruyor. Aynı zamanda 57 yaşında olmasıyla da uzayda bulunmuş en yaşlı astronot da kendisi. 2017’de 534 günden fazla kalarak, uzayda kesintisiz en uzun süre kalan NASA astronotu oldu. Uzayda en uzun süre kalan kişi rekorunu ise 879 gün ile Rus kozmonot Gennady Padalka elinde bulunduruyor.

9- Keşifler için kullanılıyor

Uluslararası Uzay İstasyonu Mars’a ve Ay’a yapılması planlanan seyahatler için yapılmış uzay mekiklerini test etmek için de uygun bir ortamdır. Böylece bakım-onarım vb. işlemler için deneyim kazanılır ve aynı zamanda oluşabilecek riskler en aza indirilir.

10- Uyku düzeni nasıl oluyor?

Dünyada vücudumuz 24 saatlik bir güne alıştığı için uzayda Güneşin 15-16 kez doğup battığını düşünürsek bu dünyaya göre çok da normal gelmeyebilir. Astronotlar bu düzene ayak uydurmak, zihinsel işlevleri ve uyku kalitesini sağlamak için zihinlerini ve bedenlerini eğitmek zorundadırlar. Uyku ve uyanıklık zamanları, aydınlatma talimatları, egzersiz ve diyet gibi bilgileri içeren özel bir programa sahiptirler.

Peki siz uluslararası uzay istasyonu hakkında başka neler biliyorsunuz? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • “İlk Uzay Yolculuğu Hakkındaki 5 Gerçek! haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Uluslararası Uzay İstasyonu Hakkında Merak Edilenler!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Uzay Yolculuğu Yapan İnsanlara Olan Tuhaf Şeyler!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Serhat Dadak

Serhat Dadak

Merhaba ben Serhat. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde İşletme okuyorum. Dijital pazarlamaya ilgim var ve bu konuda kendimi geliştirmeye devam ediyorum. Bunun dışında eski müziklere ve filmlere büyük bir ilgim var. Ayrıca psikoloji ve 2. Dünya Savaşı hakkında okumalar yapmayı seviyorum. Moblobi.com'daki köşemi takipte kalın!


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı