Teknolojinin Uyku Üzerindeki İlginç Etkileri!

Akıllı telefon ve internet kullanımının arttığı günümüz dünyasında teknoloji uyku üzerinde de pek çok ilginç etkiye sahip, haberimizde…

Uyku, hayatımızın büyük bir kısmını hatta üçte biri oluşturuyor. Ayrıca insanların hem fiziksel gelişimi hem de psikolojik sağlığı için çok önemli. Kaliteli bir uyumak, dinç tutuyor ve gün içinde çok daha verimli olmayı sağlıyor. Fakat birçok insan uykuya dalmakta güçlük çektiğini ve uykusundan verim alamadığını dile getiriyor. Özellikle koronavirüs salgınından dolayı değişen yaşam koşulları uyku düzeninizi etkilemiş olabilir. Pandemi’nin beraberinde getirdiği stres ve belirsizlik duygusu da uykuyu olumsuz etkileyen psikolojik etkenler arasında gösteriliyor. Evden çalışmanın yaygınlaşması ile birlikte esnek çalışma saatleri de bazı insanların doğal uyku döngüsünü olumsuz etkilemiş olabilir. Akıllı telefon ve internet kullanımının arttığı günümüz dünyasında teknoloji uyku üzerinde çok ilginç etkilere sahip, haberimizde…

Mavi ışık ve telefona yakın uyuyanları hangi tehlikeler bekliyor?

Günümüzde birçok insan verimli uyuyamadığını ve uyandığında dinlenmiş hissetmediğini söylüyor. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte hayatımıza giren akıllı telefonlar, doğal uyku döngüsü üzerinde olumsuz etkiler bırakabiliyor. Akıllı telefon ve bilgisayar ekranlarından yayılan mavi ışık uykumuz üzerinde olumsuz etkilere sahip. Çünkü mavi ışık uyumamıza yardımcı olan melatonin hormonunun salgılanmasına engel olarak uykuya dalmayı zorlaştırıyor.

Yapılan bir araştırmaya göre telefonunu başucuna koyarak uyuyan insanların verimli uyuyamadığı gözlemlenmiş. Bu duruma gece boyunca aktif olan internet trafiğinin ve radyasyonun sebep olduğu düşünülüyor. Ama teknoloji uykumuz için her zaman zararlıdır diyemeyiz. Çünkü kaliteli uyuyabilmek için özel olarak geliştirilmiş birçok akıllı cihaz mevcut. Uyku analizi yapmanıza olanak sağlayan akıllı saatler ya da konforlu bir uyku deneyimi sunan akıllı yataklar bunlara örnek olarak gösterilebilir.

Biyolojik saatiniz ve uyku arasındaki ilginç ilişki ne?

Bir insanın ihtiyaç duyduğu uyku süresi kişiden kişiye değişiyor. Ayrıca uyku ihtiyacı farklı yaş gruplarına göre farklılık gösterebiliyor. Yetişkinlerin birçoğu 7 saatlik uyarak ile ihtiyacının tamamını karşılayabiliyor. Fakat gençlerde bu süre 10 saate kadar uzayabiliyor. Bu durum insanların kronobiyolojilerine göre de değişiklik gösterebiliyor.

Kronobiyoloji için kısaca insanların biyolojik saatlerini inceleyen bilim dalı diyebiliriz. Biyolojik saatlerimiz olmasaydı saatlerce duş alabilir ya da uyuyabilirdik. Bu yüzden biyolojik saat uykunuz açısından oldukça önemli. Neredeyse dünyadaki tüm yaşam normları, 24 saatlik aydınlık ve karanlık döngüsüne senkronize olmuş bir tür biyolojik saate sahip. Örneğin güneş ne zaman batacağını, ne zaman doğacağını bilir. Yani doğanın da kendi biyolojik saati olduğu bir gerçek.

Biyolojik saatinden önce uykuya dalmaya çalışan insanlar uyumakta güçlük çekebilir. Bu sebeple uyku problemi yaşadığını düşünebilir. Uzmanlara göre mavi ışık etkisini azaltıp doğal ışıklı ortamlarda bulunmak biyolojik saati olumlu etkiliyor. Gün boyunca mavi ışığa maruz kalmamak için özel camlı gözlükler ya da mavi ışık kıran ekran koruyucuları tercih edilebilir. Aynı zamanda Apple telefonlarda bulunan Night Shift özelliği ekranların mavi ışığını azaltıp doğal ışık efekti uygulayabiliyor. Till Roenneberg, Internal Time adlı kitabında gün içinde en az 2 saat açık havada güneş ışığı alan insanların daha verimli uyuduğunu söylüyor. Doğal ışıkta çalışamayan ve güneşten yararlanamayan insanların sanayileşmiş düzenin bir parçası olacağının altını çiziyor.

Bazı kronobiyologlar ise işe gidip gelirken uzatılan yürüyüş süresinin uykuya olumlu yansıdığını belirtiyor. Ayrıca alkol, sigara ve fazla kafein de uyku verimliliğini olumsuz etkileyen faktörler arasında gösteriliyor. Özellikle akşam saatlerinde alınan kafein, alkol gibi psikoaktif maddeler uykunun doğal döngüsünü bozarak verimsizleştiriyor. Kaliteli bir uyku için akşam saatlerinde içilen bitki çayları öneriliyor.

Her şeyden önce insanın kendi biyolojik saatlerinin bilincinde olması çok önemli. Bu bilinç ile doğal uyku döngüsüne ayak uyduran insanlar hem verimli uyuyor hem de uyandığında zinde hissediyor. Ayrıca kaliteli bir uyku için teknolojik çözümlerden faydalanarak teknolojinin uyku üzerindeki olumsuz etkileri azaltılabiliyor.

Peki sizin teknoloji alışkanlıklarınız uyuma düzeninizi olumsuz etkilediğini düşünüyor musunuz? Mavi ışık etkisinden korunmak veya biyolojik saatinizi korumak için hangi önlemleri alıyorsunuz? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Uyku Problemi Yaşayanlar için Robot Yastık Geliştirildi!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Uykunuzu İzleyen ve İyi Uyumanızı Sağlayan Uygulamalar!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Uyku Problemi Olanlar için Beyaz Gürültü Makineleri!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazı ilginizi çektiyse ve paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Fatmanur Gömbeci

Fatmanur Gömbeci

Bilgisayar mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Bilginin paylaştıkça çoğalacağına inanıyor ve gönüllü eğitmenlik yaparak bu inancımı sürdürüyorum. İçerik yazarlığı ise benim için bir hobi haline gelmiş durumda. Aynı zamanda teknolojiyi yakından takip ediyorum. Güncel kalmanın motivasyonumu arttırıyor ve dijitalleşen dünya beni heyecanlandırıyor. Bu heyecana ortak olmak isteyen okurlarımı köşeme bekliyor olacağım. https://moblobi.com/author/fatmanur-gombeci/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı