Sonradan Çocukların Oyuncağı Olan İcatlar

Bazı icatlara, çocuklar daha fazla ilgi gösterince ya da çocuklara daha uygun olduğu anlaşılınca çocuklar için var olmaya devam ettiler. İşte sonradan çocukların oyuncağı olan icatlar.

İnsanlık tarihindeki acı gerçeklerden biri şudur ki; çocuklara özgü şeyler günümüze yakın tarihlerde ortaya çıktı ya da çıkmaya devam ediyor. Geçmişten günümüze kadar  süren sınıf farklılıkları ve zengin-fakir ayrımından en çok çocuklar nasibini almıştır. Dünyada 17. ve 18. yüzyıla kadar çocuklar, bir birey olarak görülmeyip; sisteme ayak uyduran, geleceğin yetişkinleri olarak görülürdü. Ancak Aydınlanma çağı sonrasında çocuklara farklı bir gözle bakıldı, farklı eğitim ve öğretim modellerine geçildi. Ülkemizde bu durum daha da geç oluştu. 19. yüzyılda dünyadaki bu değişimin esintileri yavaş yavaş Osmanlı çocuklarına yansımaya başladı. Ancak Avrupa’daki çocuklar zeka ve eğitsel oyuncaklara kavuşmuşken, Osmanlı döneminde, Eyüp’te tahtadan at ve deve oyuncakları satılmaya başlandı . Aynı şekilde çocuk edebiyatı Avrupa’da 17. yüzyılda oluşturulmaya başlandı. Bizde ise 19. yüzyılda. Durum böyle iken çocuklar için yapılmış buluşların çoğunun kökeninde çocuk düşüncesi yoktu. Bu icatlara, çocuklar daha fazla ilgi gösterince ya da çocuklara daha uygun olduğu anlaşılınca çocuklar için var olmaya devam ettiler. İşte sonradan çocukların oyuncağı olan icatlar.

Sonradan Çocukların Oyuncağı Olan İcatlar

Uçurtma

Uçurtmanın tarihi milattan öncelere dayanıyor; Çin’de M.Ö 1000 yılında askeri amaçla veya ölçüm aracı olarak icat edildiği tahmin ediliyor. Tarihi kayıtlara bakıldığında orduların manevraları sırasında iletişim kurmak, mesafe ölçümü yapmak ve rüzgar hızını tespit etmek amacıyla kullanılmış. İlk olarak Çinli mucit Mo Zi’nin bambu ve ipekten, 4 yıllık çaba sonrası bir uçurtma yaptığı belirlenmiş.

Uçurtmanın bilimsel, dini, askeri gibi birçok farklı kullanım alanı olmuş. Ancak uçurtmanın ipini bunca yıldır sadece çocuklar bırakmamış. Günümüzde hala uçurtma festivalleri yapılıyor ve çocuklar keyifle uçurtmalarını uçuruyor.

Bisiklet

Bisikletin gelişimi süreci çok eskilere dayanıyor. Tam olarak nasıl ortaya çıktı, hangi aşamalardan geçti bilinmiyor. Ancak bilinen en eski bilgi  Karl Von Drais tarafından modern bisiklet prototipinin oluşturulduğudur. Ayaklarla itilerek hareket ettirilen ilk modern bisikletten sonra günümüze kadar gelişimi sürdü. Günümüzde 7’den 70’e herkese hitap etse de çocukluk döneminde bisikletin yeri hep ayrıdır. Bisiklet de yetişkinler için üretilip geliştirilen ancak daha sonra çocukların daha fazla ilgi gösterdiği bir icat olarak listemizde yerini alıyor. Çağdaş dünyada bisiklet kullanımı yetişkinler arasında da tekrar popülaritesini artırmaya başladı ama çocuklarda hiç kaybetmedi.

Trambolin

Trambolinin tarihi biraz daha farklı. Çünkü trambolini icat eden bir çocuk. 1930 yılında gittiği bir sirkte gösteri sanatçılarının yüksekten düştükten sonra hiçbir şey olmadan ayağa kalkmalarına oldukça şaşıran 16 yaşındaki George Nissen, bu durumun nedenini araştırdı. Aldığı cevap bir güvenlik ağıydı. George bu cevabı kendine rehber edindi ve aşağı düştükten sonra tekrar neden yukarı sıçramasınlar ki dedi. Böylece tarihteki ilk trambolini icat etti. Metal bir çerçeveye kanvas gerdi ve bu icadını dünyayı dolaşarak 92 yaşına kadar herkese tanıttı.

Çocukların hiç sıkılmadan saatlerce üzerinde zıpladığı trambolin, bir çocuğun hayal dünyasının ürünü olarak ortaya çıktı.

Balon

Bir balonun nasıl icat edildiğini  hiç düşündünüz mü? Günümüz balonları çoğunlukla lateksten yapılır. Yapımı kolay ve maliyetini oldukça düşüktür. Ancak ilk balon milattan öncelere dayanır. Lateks balonun ilk kez 1824 yılında icat edildiği göz önüne alındığında sizce ilk balon neyle yapıldı?

Cevap, hayvan bağırsakları ve domuz mesanesi. Temizlenip şişirilmeye uygun hale getirildi ve çoğunlukla suda yüzmesi amacıyla kullanıldı. Yıllar süren araştırma ve bilimsel çalışmalardan sonra, havadan 14 kat daha hafif olduğu keşfedilen hidrojenin balonlara doldurulmasıyla ilk kez uçan bir balon yapıldı. Paris’te halk, gökten gelen bu lanetli şeyi yabalarla kovaladı. Daha sonra helyum, sıcak hava balonları, su balonları gibi birçok farklı çeşiti üretildi. Böylece hem 80 günde devri alem yapıldı hem de çocuklar balonlarla eğlenmeye başladı.

Bebek Araba Koltuğu

Bebek oto koltukları hakkında sizi en çok şaşırtacak olan şey; güvenlik amacıyla icat edilmemeleri olabilir. 1930’lu yıllarda ilk bebek koltuğu , bebeklerin camdan dışarıyı izleyebilmesi amacıyla icat edildi. İlk güvenlik amacıyla icat edilen bebek koltuğu 1960 yılında üretildi.

Bebek koltuğunun doğru kullanımı sonucunda kazalarda olumsuz sonuçları %50 oranında azalttığı belirlendi. Ancak bebek oto koltukları çoğunlukla doğru kullanılmıyor. Kanada’da 1000 kişi ile yapılan araştırma sonucunda, bebek koltuğunu %80’inin yanlış kullandığı tespit edilmiş.

Oyun Alanları

Oyun alanları  günümüzde her yerde olduğu için ne kadar değerli olduğu konusu üzerinde fazla düşünülmüyor. Ancak hem ebeveynler için hem de çocuklar için oldukça önemli. Çocukların kendilerine özgü bir alanlarının olması hem onların güvenliği hem de sosyalleşerek eğlenmeleri için en iyi ortamı sunuyor.

Oyun alanlarının oluşumu, kadınların toplumda söz hakkı sahibi olmalarıyla paralel  olarak gelişmiştir.  Kadınlar güçlendikçe çocuklara verilen önem ve onların refahı için yapılan çalışmalar artmıştır. Böylece ilk oyun alanları oluşturulmuştur.

Yukarıda sonradan çocukların oyuncağı olan icatlar neler anlattık. Bu liste daha uzun olsaydı olmazsa olmaz dediğiniz icatlar neler sizce?

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Başarılı İnsanların Çocuklarının Okuduğu 10 Kitap!” okumak için buraya tıklayın.
  • Bill Gates’in Herkesin Okumasını Önerdiği 10 İlginç Kitap!” okumak için buraya tıklayın.
  • Başarılı İnsanların Hayatlarında Önem Verdiği 10 Şey!” okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Seda Keskin

Seda Keskin

Dünyayı her saniye değiştiren teknolojiyi takip etmek dahi artık çok güç. Dünyanın bu hızlı değişimini takip etmeyi seviyorum. Yazarak, çizerek, okuyarak, izleyerek bunu gerçekleştirmeye çalışıyorum. Dijital dünyada kendimi geliştirmeye her zaman açığım. Moblobi.com'daki köşemi takipte kalın!


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı