Son 10 Yılda Ölen Teknoloji Şirketleri!

ola umutla başlayan ancak tüketime ve yeniliklere yenik düşüp, sonu hüsranla sonuçlanan teknolojiler ve teknoloji şirketleri, haberimizde...

Teknoloji hızla gelişip büyürken buna katkı sağlayan ve öncü olma yolunda ilerleyen birçok şirket var. Teknolojiden uzak kalmanın imkansızlığı bu şirketleri ayakta tutuyor. Bu kadar tüketici bir toplumda yaşarken sözkonusu teknoloji şirketleri bir yandan bizlerin ihtiyaçlarını karşılayıp bizi tatmin ederken; bir yandan da çok büyük kazançlar sağlıyorlar. Dolayısıyla aslında karşılıklı bir kazanç elde ediliyor.

Ancak her şirket uzun vadeli olamayabiliyor. Bazı şirketler az ürün ya da hizmetle parlayıp sönebiliyorken; bazıları uzun uğraşlar sonucu varlığını güçlendirip ayakta durmaya çalışıyor. Bazıları ise bu serüvene o kadar iyi başlıyor ki ilk çıktığı adan itibaren adından bahsettirmeyi başarıyor. Zirve isimler arasında ise teknoloji devleri dediğimiz şirketler yer alıyor.

Son 10 yıl içinde hangi teknolojiler ve teknoloji şirketleri ile vedalaştık?

Bunları başarabilmek de belli bir yere gelip şirket ismini koruyabilmek de oldukça zor. Bazen şirketler kendilerini bir süre güncellemediği, hatta kendinden söz ettiremediği için ölü konumuna gelebiliyor. Örneğin Apple iPad Mini, Mac Mini, Macbook Air, Mac Pro ve iPod yıllar öncesinde tehlikedeki şirketlerdendi. Öte yandan, şirketin AirPort yönlendirici hattı ile Time Capsule yedekleme sürücüsü de ölüm saatine yaklaşmıştı. Buna rağmen Apple’nin yenilikçi duruşu ile yükselişi birçok kişiyi şaşırttı.

Yükseliş ne zaman gelir ve markayı bulur bu bilinmez.  Ancak artan tüketici istekleriyle birlikte yeni çıkan ürünler eskileri rafa kaldırtıyor. Örneğin son on yıl içinde teknoloji daha da güçlendi ve telefonlar, MP3 çalar gibi cihazları yavaş yavaş öldürdü. Genellikle ölmeye mahkum teknolojiler; yeniliğe ayak uyduramayanlar oluyorlar. Mesela, Microsoft’un Kinect algılama kamerası ve mikrofon dizisi, 2017 yılında Xbox oyunundan şirkete, Azure Kinect olarak taşındı.

Bundan sonraki dönemde de telefonumuzdaki bulunan GPS cihazları, bas-çek kameralar ve ses kayıt cihazları gibi yeniliğe yenik düşeceğini düşündüğümüz çok daha fazla kategori var. Aşırı tüketim teknolojinin bazen katili olabiliyor. Yaşam süreleri, etkileri, yarattıkları hislerden bağımsız olarak bir dönemin teknoloji trendlerini yansıtan bazı şirketler, ürünler ve teknolojiler vardır. İşte yola umutla başlayan ancak tüketime ve yeniliklere yenik düşüp, sonu hüsranla sonuçlanan teknolojiler ve teknoloji şirketleri:

  • 2011 yılında bir zamanların en önemli teknolojilerinden olan daktilo ile vedalaşıldı ve son daktilo fabrikası kapatıldı .
  • Google’ın yükselişinden önceki arama motoru AltaVista’ydı. Altavista, bazı şirketlerin elinden geçti ve 2013 yılına kadar yok olmaktan kurtuldu. Ancak sonunda o da yenik düştü.
  • Microsoft Office’in Clippy uygulaması 2002 yılında öldü. Kısa süre sonra yeniden dirilse de; 2015 yılında tekrar öldürüldü .
  • Gawker, birçok yönden sosyal sayılan ve 21. yüzyılı canlandıran bir teknoloji dedikodu bloğuydu. Ancak, 2016 yılında yaşanan bir davadan sonra onun da yayını durdurdu .
  • 2006’dan beri  Twitter, 140 karakterlik sınır ile kullanılıyordu. Ancak kendisini yeniledi ve  2017 yılında 280 karakter ile kullanılmaya başlandı.
  • Klout, bir sosyal medya popülerlik sistemiydi. Kullanıcıların sosyal medya etkilerine göre puanlıyordu. Ancak 2018 yılında kapatıldı .
  • Yahoo Instant Messenger ve AOL Instant Messenger , 2017’ye kadar kalmayı başardı. Microsoft Messenger 2012 yılında Skype’a ulaşırken;  Blackberry Messenger ise 2019 yılında tarihe karıştı.
  • 2019’da VW Beetle ile vedalaştık.
  • 2020 yılında ise Adobe Flash‘ın da sonunu da göreceğiz gibi duruyor.

Peki sizin bu listeye eklemek istediğiniz son 10 yıl içerisinde tarihin tozlu sayfalarına gömülen teknolojiler ve vedalaştığımız teknoloji şirketleri var mı? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • İnsanların İnandığı Teknoloji Efsaneleri!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Bir Zamanların Popüler Teknolojileri!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Okumaktan Sıkılmayacağınız Teknoloji Kitapları!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı ilginizi çektiyse ve arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
İlkay Miran

İlkay Miran

Grafik tasarım son sınıf öğrenciyim. Sanatsal alana daha yatkın ve yakın olsam da yeniliklere açık biri olduğumdan SEO alanında da kendimi geliştirmek istedim. Bunun sebeplerinden biri hızlı tüketimin sebep olduğu gelişmeler ve bunu kovalayan yeniliklere yakın olmazsak çağın bir adım gerisinde kalmış hissediyoruz. Sizlerde bu yenilikleri merak ediyor ve kısa bir zaman ayırarak gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız sizleri Moblobi.com'daki köşemi takibe bekliyorum: https://moblobi.com/author/ilkay-miran/https://moblobi.com/author/ilkay-miran/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı